Toni Dragar, prvopodpisani župan pobude za ustanovitev samostojne Severnoobljubljanske pokrajine

Župani želijo svojo pokrajino

Župani in županja občin Domžale, Kamnik, Komenda, Mengeš, Trzin, Lukovica, Moravče, Dol pri Ljubljani in Vodice si želijo Osrednjeslovensko pokrajino razdeliti na severni in južni del.

Domžale, Kamnik – Župani omenjenih občin so v zvezi z osnutkom pokrajinske zakonodaje, ki jo je v razpravo na občine predložil Državni svet RS, sprejeli tri stališča.

Predlagajo, da se Osrednjeslovenska pokrajina oziroma Obljubljanska pokrajina, ki je načrtovana kot obroč okoli prestolnice, razdeli na dva dela – severni in južni del. Poudarjajo, da je območje zaradi zgodovinskih, geografskih in krajinskih, upravnih, prometnih in drugih regijskih razvojnih razlogov preveč raznoliko. Zaradi različnih potreb in načina življenja na tem območju bi bila osrednjeslovenska regija, zasnovana kot obroč, nefunkcionalna. Zapisali so tudi, da izračuni kažejo, da je severni del regije dovolj velik, da bi lahko ustrezno in bistveno bolj učinkovito opravljal svoje naloge. Na tem območju namreč živi več kot 150 tisoč prebivalcev, težava bi znala biti le to, da kljub dvema večjima središčema (Kamnik in Domžale) nobena od teh občin ni mestna občina. »Osrednjeslovenska regija se razprostira od avstrijske in vse do hrvaške meje in v resnici imamo te občine bolj malo skupnega. Nič nimamo proti Logatcu ali Ivančni Gorici, a zares se ne čutimo povezane z njimi, po drugi strani pa nas občine severno od Ljubljane že sedaj povezuje marsikaj. Pobudo smo podali, zdaj pa bomo videli, kaj bo. Res pa je, da je v Sloveniji kar veliko občin, za katere je predvideno, da bodo v skupnih pokrajinah, pa se ne čutijo povezane. Bomo videli, kaj bo stroka rekla na vse skupaj. Naša želja je le sodelovati in izpeljati čim več projektov, ki so nam že sedaj skupni,« je razloge za ustanovitev Severnoobljubljanske pokrajine, ki je neformalno že bila znana kot Podjetna regija, predstavil domžalski župan Toni Dragar, ki ima vso podporo svojih županskih kolegov s tega območja. Želijo si, da bi se jim pridružila še občina Medvode.

Med stališči so predlagali tudi organiziranje centralne oblasti na enem mestu, saj dosedanje izkušnje kažejo, da pretirana razpršenost organov ne omogoča optimizacije javnega servisa, tako z vidika uporabnikov kot stroškov.

Dokument so podpisali naslednji župani: Toni Dragar (Domžale), Matej Slapar (Kamnik), Stanislav Poglajen (Komenda), mag. Olga Vrankar (Lukovica), Franc Jerič (Mengeš), dr. Milan Balažic (Moravče), Aco Franc Šuštar (Vodice), Peter Ložar (Trzin) in Željko Savič (Dol pri Ljubljani). Javna razprava v zvezi s pokrajinami je bila sicer podaljšana do septembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 90 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/5

nedelja

-1/-1

ponedeljek

-7/4

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:37, 22. januar

Lolek, nehaj se sprenevedat.marker je hotel povedat z "Zato brez panike dragi levičarji" , da je intervju opozicija KUL nemudoma izkoristil...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 07:29, 22. januar

marker1,Men osebno dol visi za tega pacijenta, samo ti ne razumeš kako lahko taki zdrsi vplivajo na trg in posel nekaterim..PA ti sploh veš ...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 16:47, 21. januar

Janša ne bo odprl veleposlaništva v Tajvanu, temveč samo trgovinsko predstavništvo. Zato brez panike dragi levičarji.

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 15:24, 21. januar

Zdaj se vidi kako smo samooskrbni. Lesa ki ga imamo pa na pretek ga pa šenkujemo avstrijcem in italjanom!
Aja, Slovenija mora zmanjšati ogljični odtis...

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 14:40, 21. januar

Ne vem kaj N1 komplicira. Pokažejo naj diplomo in mirna Bosna.Pa še mal heca:po eni varianti je njegova diploma zgorela v požaru med zadnjo ...

Na cesto zaradi visokih položnic / 12:02, 21. januar

1919 Jesenice. Ni druge.

Janševe izjave o Tajvanu vznemirile Kitajce / 11:14, 21. januar

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/zakaj-mora-pasti-branko-maslesa-927842

Pavle, čitaj !