Odprto pismo občini Radovljica

Spoštovani gospod župan Stušek, občinske svetnice in svetniki!

Pogled na drugi letošnji rebalans proračuna nam potrjuje, da je bila struktura proračuna na prihodkovni in odhodkovni strani načrtovana nadvse tvegano in daje vtis, da je proračun sestavljal slabo podkovan igralec pokra.
 
Državna proračunska prihodkovna stran je bolj ko ne stkana iz pobožnih želja, ki se niso uresničile. Še slabše jo je načrtovalec odnesel pri izvirnih prihodkih občine, saj se je pri »nedavčnih prihodkih« uštel za skoraj pet milijonov evrov! Razen dveh komunalnih prispevkov ni bil vplačan noben, kar morda kliče k vprašanju, česa občina ni naredila za tiste investitorje, ki bi morali vplačati prispevke, pa jih niso.
 
Pri odhodkih je zadeva enako slaba. Kar osem je postavk, ki so »ušle izpod nadzora« za 150 tisoč evrov ali več. Samo dva primera naj navedem: »Zimsko vzdrževanje cest, ulic in parkov« (ali je bil prenos opravljanja zimske službe od krajevnih skupnosti na druge izvajalce potreben? Zadeva je zdaj dvakrat dražja!) in postavko »Cesta svobode I. in II. faza«, kjer je nenačrtovanih odhodkov kar za 364 tisoč evrov.
 
Da pa ne bom samo udrihal. Hvalevreden je posluh pripravljavcev rebalansa, saj so Ljudski univerzi za »stroške« dodali 76 tisoč evrov, vendar so v isti sapi »pozabili«, da imajo v občini tudi javne zavode s področja kulture, ki delajo stalne programe v javnem interesu in so s strani občine nenehno podhranjeni prav z vidika prihodkov za tako imenovane »materialne stroške«. Vsem po vrsti pa je omenjeni rebalans namenil 10 odstotkov zmanjšanje, kar lahko resno vpliva na izvajanje rednih programov ustanov.
 
Naj spomnim pripravljavce proračuna, da so mi takrat, ko sem predlagal, naj proračun z dotacijo za stroške pri proračunu 2009/2010 sledi programski rasti Linhartove dvorane, zabrusili, da je to nemogoče, ker bo občina denar za kulturo porabila za gradnjo nove knjižnice (SIC!), zdaj pa je samo v letošnjem letu ta postavka nižja za 700 tisoč evrov. Linhartovi dvorani (in drugim kulturnim zavodom) pa ste kljub temu z neznansko lahkoto lani in letos odvzeli po 10 odstotkov teh sredstev, kljub temu da se iz rebalansa vidi, da imate pri vzdrževanju občinskih stavb tudi sami težave z višjimi stroški in ste na tistih postavkah predvideli povišanje.
 
Pri vseh silnih stotinah tisočih evrov slabega načrtovanja komaj verjamem, da niste mogli najti še tistih nekaj tisočakov (manj kot pet), ki jih Linhartovi dvorani ne bi vzeli. Pa ne, da formalno tega nisem poskusil preprečiti. Sem, večkrat! A nisem bil uslišan. Zato pa je nastalo tole pismo.
 
Zagotovo se za kakšno navedeno »pobeglo« postavko lahko najde opravičilo, za pet tisočakov odvzetih Linhartovi dvorani pa ga gotovo ni.
 
Op.: Za objavo v Glasu sem pismo na njihovo zahtevo skrajšal, vendar je celotno pismo objavljeno na spletnih straneh Linhartove dvorane (www.ld-radovljica.si).
 
Andrej Kokot,
direktor Linhartove dvorane Radovljica
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 1°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/10

četrtek

-2/14

petek

2/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?