Zeljna pita z lososom / Foto: Erika Jesenko

Zeljna pita z lososom

Zeljna pita z lososom predstavlja zanimivo kombinacijo preprostih sestavin, ki tvorijo okusno jed. Je idealna izbira za popestritev tako vsakdanjega ali tudi prazničnega jedilnika.

Za pripravo zeljne pite z lososom potrebujemo: za testo: 250 g moke, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, ščep soli; za nadev: 150 g fileja lososa, 1 skodelico narezanega zelja (približno 300 g), 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 paradižnik, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, mleto rdečo papriko in origano; za preliv: 4 jajca, 2 dl mleka, ščep soli, muškatni orešček.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in kislo smetano oz. jogurt. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: File lososa narežemo na rezine ali kocke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem popečemo lososovo meso. Ko se meso zapeče z vseh strani in spusti nekaj maščobe, dodamo nasekljano čebulo in česen ter nato še narezano zelje. Solimo in popramo ter na hitro prepražimo. Nato dodamo še na kocke narezan paradižnik ter potresemo z mleto rdečo papriko in origanom. Dobro premešamo in dušimo še od 10 do 15 minut, da se zelje zmehča.

Priprava preliva: Jajca stepemo skupaj z mlekom, posolimo in začinimo z muškatnim oreščkom.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 30 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

4/21

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 9. maj 2024

Izlet na Sveto Trojico pri Pivki

RAZSTAVE / Jesenice, 9. maj 2024

Zgodovina ob tirih

IZLETI / Naklo, 9. maj 2024

S kolesom do Zbiljskega jezera

PRIREDITVE / Strahinj, 9. maj 2024

Pozdrav pomladi

IZLETI / Kokrica, 10. maj 2024

Začetek kolesarske sezone in pohod

PRIREDITVE / Šenčur, 10. maj 2024

Kolesarjenje DU Šenčur

GLASBA / Stražišče, 10. maj 2024

Eva Boto v Stražišču

IZLETI / Kranj, 11. maj 2024

Izlet na Šilentabor

 

 
 

 

 
 
 

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 21:18, 7. maj

Avtomobili so od dveh do sedmih let v garanciji. Torej uradni servisi. Ne razumem pa njihovih cen, npr. olja. Pri njih liter kvalitetnega ol...

Blejskega gradu ne dajo / 19:29, 6. maj

Zakaj se morajo z vsako vlado spreminjati zakoni in predpisi? Ta vlada je centralistična, zato Blejci pazite kaj sprejemate, ker vas bodo oskubili. Gre se samo za denar.

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...