Bajtarji so že v petek popoldne lupili in narezali dvajset kilogramov čebule …

Pastirje so zamenjali bajtarji

S tradicionalnim bajtarskim golažem in predajo »ključa« planine se je na Veliki planini začela sezona bajtarjev.

Velika planina – Prva sobota v oktobru je na Veliki planini že devetdeset let dan, ko pastirje zamenjajo bajtarji, združeni v Planinsko društvo Bajtar. Ti za uvod v svojo sezono, ki traja od oktobra do junija, ko krave znova pridejo na planino, pripravijo bajtarski praznik, na katerem podelijo priznanja, v svoje vrste sprejmejo nove člane in predstavijo svoj koledar, poln prireditev, a veliko obiskovalcev ta dan na planino pride prav zaradi njihovega bajtarskega golaža. Ker sobotni praznik letos zaradi epidemioloških ukrepov ni bil tako množičen, smo se bajtarjem na planini pred parlamentom, kakor pravijo eni od pastirskih bajt, pridružili že v petek, ko so stekle priprave za kuhanje golaža.

»Golaž je že vse od začetka spremljevalec našega praznika in že vsa leta ga kuhamo na prvo oktobrsko soboto. Že večkrat nas je pospremil tudi sneg in spomnim se, da smo nekoč morali odstraniti kar trideset centimetrov snega, da smo lahko zakurili pod kotlom. A ne glede ena vreme – bajtarski praznik še nikdar ni odpadel. Prva leta smo golaž kuhali v Tihi dolini, nato pa smo se postopoma selili do pastirskega naselja in zdaj smo že vrsto let tukaj, pred parlamentom,« nam pojasni dolgoletni bajtar Viki Lešnjak.

Priprave za kuhanje golaža so se začele že v petek popoldne, ko so bajtarji začeli lupiti in rezati čebulo. Dvajset kilogramov je je šlo čez njihove roke, a to še zdaleč ni največ do sedaj. »Največji golaž smo skuhali pred petindvajsetimi leti, ob 65-letnici bajtarstva na Veliki planini. Takrat smo sesekljali kar štirideset kilogramov čebule in skuhali golaž iz prav toliko kilogramov mesa,« so razložili. Letos je bilo golaža za dobrih sto porcij. Že šesto leto so kuhalnico zaupali Gregorju Mokorelu, ki nam je pred začetkom kuhe zaupal, kako se bo bajtarskega golaža lotil letos. »Čebulo na svinjski masti začnem pražiti že v petek popoldne in to traja do poznih večernih ur. Naslednji dan pa vstanem že ob šesti uri, da je golaž tako nared za obiskovalce, ki pridejo ob 11. uri. Zelo pomembno je, da je čebula sesekljana, in ne zmleta, čeprav bi pri takšnih količinah to šlo hitreje, a zmleta čebula ne naredi prave strukture, zgolj plava v golažu. Letos bom skuhal golaž iz divjačine in govedine, dodal pa bom tudi kar nekaj zelenjave – bučke, papriko in korenje, ki golaž zgosti; moke namreč ne uporabljam. Tudi začimb je veliko, a te so vedno kuharjeva skrivnost,« nam pojasni v smehu in doda, da meso zalije z jušno osnovo in vinom.

Da je golaž tudi letos odlično uspel, je bilo znano naslednji dan, ko so ga ponovno razprodali še pred zaključkom prireditve. Še pred tem je golaž v družbi levega in desnega ministranta blagoslovil bajtarski župnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

8/22

petek

7/23

sobota

11/22

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Stražišče, 24. maj 2024

Razstava klekljanih in kvačkanih izdelkov

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 24. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

OBVESTILA / Preddvor, Naklo, 24. maj 2024

Umovadba, zvišan krvni sladkor

PRIREDITVE / Podbrezje, 24. maj 2024

Dobrodelna nogometna tekma in dražba

RAZSTAVE / Duplje, 24. maj 2024

Impresije morskih krajin

IZLETI / Naklo, 25. maj 2024

Pohod po Naklem in okolici – Voglarjeva pot

PRIREDITVE / Škofja Loka, 25. maj 2024

Revija mladih slovenskih orglavcev

PRIREDITVE / Breg ob Savi, 26. maj 2024

Župnijski slovesnosti na Bregu ob Savi

 

 
 

 

 
 
 

Policisti preverjali, kako vzorni so vozniki e-skirojev / 16:00, 23. maj

No ja, ko vidiš kako kršijo prometne predpise starejši, potem že veš kako vzgajajo otroke. Zato ni čudno, da se otroci obnašajo kot se v krš...

Do hitrejše in kvalitetnejše povezave s spletom preko omrežja RUNE / 15:40, 23. maj

Upam, da to berejo tudi uslužbenci Telekoma in nam v Kranju omogočijo optično povezavo v internet, ne pa da še dandanes uporabniki visimo na...

Helikoptersko reševanje / 15:38, 23. maj

Zadeva se vleče že od leta 1979 dalje. Takrat in nekaj kasneje bi lahko dobili polno opremljen helikopter zastonj in bi lahko le nadgrajeval...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 13:04, 22. maj

Ta pokvarjena in nesposobna vlada bo uničila vse, kar je še delovalo v Sloveniji. Treba bo na ulice in jih pognati iz foteljev. Levica misli, da je vladanje njen peskovnik.

Počutje v podjetju je ključno / 07:40, 20. maj

Imam vprašanje. V GG redno objavljate članke in zgodbe o družinskih podjetjih ( lani prevoznik Bizjak z družino, pa Habjan z družino, pa še ...

Tudi družinski zdravniki v Sloveniji imamo dovolj / 16:03, 15. maj

Rozalija, besede ste mi vzela iz ust. Resnično, ko prideš v ZD misliš, da si prišel v mesto duhov. Enga jamranja z vseh strani. Odprite svoj...

Odkrili spominsko ploščo / 14:14, 15. maj

Pohvala za tako dejanje, ki je zgled za javen spomin na znane in neznane žrtve komunizma. V četrtek, 16. maja, na predvečer lani ukinjenega ...