Leopold Pogačar se je kuhanja zadnja leta lotil nekoliko bolj sistematično. Kuhanje ga sprošča in v njem izjemno uživa. / Foto: osebni arhiv

V prostem času je začel kuhati

Župan Občine Žirovnica Leopold Pogačar na svojem profilu na družbenem omrežju Facebook navdušuje s fotografijami hrane in priprav na kuho.

Žirovnica – Najprej nas seveda zanima, koliko je k njegovemu veselju do kuhanja pripomogla hči Kaja, ki jo mnogi poznajo po zanimivem življenjskem kulinaričnem popotovanju, ki ga uspešno nadgrajuje. Znana pa je tudi po knjižnih kuharskih projektih.

»Kaja je od otroštva rada kuhala. Tudi sam sem rad od nekdaj kuhal, vendar bolj iz potrebe – ko je bila žena v službi, ko sva se menjavala pri varstvu otrok. Zadnja leta pa sem se zadeve lotil sistematično,« pojasni Leopold Pogačar. »Po tistem, ko mi je Kaja enkrat rekla, da so moje jedi na krožniku videti kot iz leta 1975, se potrudim tudi okoli končne postavitve.«

Za Leopolda Pogačarja je kuhanje sprostitev, pravzaprav že način preživljanja prostega časa.

»Včasih sem tekel, sedaj kuham. Saj grem še vedno rad v planine, gobarim, ampak kuhanje je v zadnjih letih res postalo hobi.«

Srka znanje. Poskuša se čim več naučiti, da potem tisti dve, tri ure, ko kuha, resnično uživa. Spremlja različne kulinarične šove, oddaje MasterChef, od koder črpa tudi veliko idej. Če mu je kakšna jed všeč, se brez oklevanja loti njene priprave. V hudomušnem stilu nadaljuje, da mu pri receptih pomaga tudi »stric Google«, sicer pa rad eksperimentira.

Poskuša čim več uporabljati začimbe. »Na domačem vrtu imamo sezonske začimbnice, medtem ko me pritegne uporaba začimb, ki so značilne za druge kuhinje.« Resnično uživa, ko lahko vzame v roke škarjice, se odpravi na domač vrt in odreže, kar potrebuje, pojasni. »Tisto, kar je z domačega vrta, je najboljše.«

Zanj je zelo pomemben celoten proces, tako da ima kopico dela, še preden se dejansko loti kuhanja. Je tudi izjemno pedanten, kar se kaže v tem, da je umazana vedno le tista posoda, v kateri je hrana in bo hrana, pove. Vendar v vsem res uživa.

Rad pripravlja juhe

»Pohvalim se lahko s peteršiljevo juho s popečenimi gamberi, goveja juha mi odlično uspe, rad pripravljam zelenjavne juhe.« Loti pa se priprave različnih jedi in ene mu seveda uspejo bolje kot druge – vse od rib do mesa, tudi testenine pripravlja sam. Kar se pa sladic tiče: kakšno enostavno v kozarčku še pripravi, jih pa ne peče.

Ker je hči vegetarijanka, kaj »pobere« tudi iz njene kuhinje. Tako zna na primer skuhati izjemno okusen vegetarijanski golaž s kruhovimi rezinami ali cmoki. Tudi s pripravo pirejev ima veselje. Krompirjev, korenčkov, brokolijev … Pritegnejo ga ne samo zaradi okusa, temveč tudi barv, razloži.

Pogačar ugotavlja, da so doma, kar se hrane oziroma okusov tiče, postali precej zahtevni. Družinski člani takoj ugotovijo, če kaj ni dobro narejeno; in če jim kaj ni všeč, to glasno povedo. »Tudi sin veliko kuha, a njemu so bližje azijski in mehiški okusi; žena pa je ravno tako navdušena kuharica. Tako da velikokrat slišim, kaj bi bilo morda bolje, kateri okus prevladuje, najtežje pa prelisičim sina, saj takoj ugotovi, kaj vse je v jedi.« V smehu nadaljuje, da se boji, da je družinski proračun najbolj obremenjen s hrano.

Recepte z veseljem deli

Po fotografijah priprav na kuho in jedi, ki jih je začel objavljati na svojem profilu na Facebooku, je postal prepoznaven tudi med občani. Če dalj časa ne objavi nobene fotografije hrane, ga članice domačega društva upokojencev hitro povprašajo, ali ni nič kuhal. Kadar pa objavlja, se velikokrat zgodi, da ga ljudje prosijo za recept, ki ga z veseljem deli. Sem in tja se odzove tudi na povabilo – tako je v Žirovnici na prvem turnirju v namiznem tenisu pripravljal bograč.

V omejenem času ne bi kuhal

Seveda so mu predlagali, naj se prijavi v kakšen televizijski kulinarični šov, a pravi, da ga to ne zanima. Rad dela omake, a je prepričan, da dobre omake ne moreš narediti v štiridesetih minutah oziroma eni uri. »Če hočeš narediti dobro omako iz kosti ali zelenjave, to traja nekaj ur. Preden vse skuhaš, precediš, zreduciraš …« našteva. A glede na to, da kuharske šove rad spremlja, mu je od tujih kuharskih mojstrov najbolj všeč Gordon Ramsay, od domačih Luka Jezeršek, v določenem segmentu pa tudi Bine Volčič. »To so vzorniki, recimo. Vendar je to tako, kot bi oboževal nekega rokovskega pevca, peti pa ne znaš kot on,« naredi primerjavo. Čeprav iz videnega lahko sklepamo, da mu gre vrtenje kuhalnice izvrstno od rok.

Brez eksperimentiranja pri goveji juhi

Ima kakšen nasvet za tiste, ki prvič pripravljajo govejo juho, še povprašamo. Po njegovem mnenju so babice dejansko prava zakladnica nasvetov za pripravo dobre goveje juhe. Sam doda: »Čebulo je treba vedno popeči, da počrni, in jo potem dodati v juho. Uporabljena zelenjava naj bo klasična, brez posebnih eksperimentiranj. Juha naj se kuha najmanj štiri ure – odvisno od tega, koliko je mesa in kakšno je. In pri kuhanju juhe velja tako, kot pravijo: dve gospodinji se morata prepirati ali vre ali ne, saj jo je treba kuhati na zelo majhnem ognju. Soli pa se proti koncu ...« Zaključi, da sam sicer kostnega mozga ne je, a mozgova kost v goveji juhi mora biti, saj je to tisto, kar na vrhu juhe naredi vsem znane plavajoče »cekinčke«.

Oddajte svoj komentar

Kranj -5°

megla
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-7/5

sreda

-4/9

četrtek

-3/7

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.