Foto: Gorazd Kavčič

Samo od sebe ne bo bolje

Na javnih kulturnih prireditvah so znova obvezne zaščitne maske. Bliža se 23. avgust, ko država ne bo več krila hitrih testov. Kakšni so odzivi? Delež polno cepljenih v državi pa je komaj 40,4-odstoten.

Ljubljana – Vlada je za teden dni podaljšala veljavnost večine ukrepov za zajezitev covida-19. Na javnih prireditvah in shodih je še naprej potrebno dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), na javnih kulturnih prireditvah pa so od včeraj znova obvezne zaščitne maske, izjema so nastopajoči. Pri izvajanju športnih programov morajo pogoj PCT izpolnjevati tudi strokovni delavci in voditelji športno-rekreativne dejavnosti.

Izjema brez karantene in pogoja PCT bo za tranzit skozi Slovenijo veljala le še do 22. avgusta.

Država od 23. avgusta ne bo več krila testiranja s hitrimi testi. Stroški testov tistih, ki se bodo morali testirali za potrebe opravljanja svojega dela, bodo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu na plečih delodajalcev. Cena hitrega testa naj bi bila 12 evrov. Takrat bo za vse dejavnosti, tako za zaposlene kot tudi obiskovalce, veljal pogoj PCT, pri čemer dokazilo o negativnem rezultatu testa na koronavirus s PCR-testom ne bo smelo biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s hitrim testom pa ne starejše od 48 ur. Tak rok veljavnosti testov sicer že nekaj časa velja za obiskovalce v gostinstvu in kulturnih prireditev, ki niso cepljeni oziroma niso prebolevniki.

Testi naj bi od 23. avgusta ostali brezplačni le za bolnike v bolnišnicah, tiste, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, prebivalce domov za starejše, kaznjence in azilante.

Številni obrtniki in podjetniki opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo. V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so zato na stroko in vlado naslovili prošnjo, da sprejme ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V OZS obenem opozarjajo, da mora država enakopravno obravnavati vse dejavnosti. Če država predpiše obvezno testiranje, mora zagotoviti tudi finančna sredstva, so poudarili. Poleg stroškov testiranj pa delodajalci opozarjajo tudi na stroške, ko je delavec zaradi obveznega testiranja odstoten in je torej izključen iz delovnega procesa. Ta strošek delodajalca je namreč, kot so zapisali, še precej višji kot strošek hitrih testov. »V OZS sicer podpiramo cepljenje, vendar pa delodajalci ne morejo prisiliti svojih zaposlenih, da se cepijo,« je opozoril predsednik OZS Branko Meh.

Kakšno jesen hočemo?

Aktualni epidemiološki podatki pa so celo slabši kot lani v enakem obdobju. Sredi prejšnjega tedna je bilo sedemdnevno povprečje okuženih 157 (v soboto že 183), pred enim letom 16. Hospitaliziranih je bilo sredi tedna 40 covidnih bolnikov, pred enim letom 23. Različica delta, ki zdaj prevladuje, je tudi mnogo bolj kužna. Precepljenost proti covidu-19 je v državi nizka, z vsemi odmerki cepiva je bil včeraj delež cepljenih 40,4-odstoten, na Gorenjskem 41,4-odstoten.

Vprašanja, na katera pa si bomo morali odgovoriti, so, če povzamemo zapis Covid-19 Sledilnika na Twiterju: »Kakšno jesen hočemo? Kako smo nanjo pripravljeni? Kaj smo pripravljeni storiti, da bodo otroci lahko obiskovali šole?«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/25

nedelja

12/24

ponedeljek

13/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.