Unovčevanje novih bonov

Na priljubljenost novega bona kažejo statistični podatki unovčitev in rezervacij. Prvi je bil rezerviran že v petek, 16. julija, nekaj minut čez polnočjo, kar pomeni, da je bila rezervacija izvedena kmalu za tem, ko so novi boni stopili v veljavo, prva unovčitev pa je bila izvedena isti dan ob pol sedmih zjutraj. Kaj si je prvi potrošnik novega bona privoščil ob zgodnji uri, ni znano, a verjetno ne jutranje kave, saj ponudniki lahko omejijo minimalni znesek, za katerega je bon mogoče unovčiti, in 1,50 evra, kolikor je povprečna cena kave, zagotovo ob pridruženih birokratskih postopkih ni zanimiva vsota za gostinskega ponudnika.

Kot pojasnjujejo na FURS-u, se število unovčenih novih bonov izjemno hitro povečuje. Od petka, 16. julija, do srede, 21. julija, zjutraj je bilo unovčenih že 17.804 bonov, še 11.685 jih je bilo rezerviranih. Največji delež, kar 69 odstotkov, jih je unovčenih na področju turizma, 18 na področju gostinstva, šest odstotkov na področju športa in sedem na področju kulture. Odstotki sicer ne govorijo v korist dejavnostim, ki so jim z novimi boni želeli priskočiti na pomoč, a glede na dejstvo, da je mnogo bonov še neizkoriščenih, lahko tudi gostinski, kulturni in športni ponudniki, ki jih je epidemija prizadela v enaki meri kot turistično dejavnost, upajo na podobno stopnjo solidarnosti potrošnikov.

Na pospešeno unovčevanje novih bonov morda vpliva tudi vse glasnejša napoved četrtega epidemičnega vala, kar med ljudmi povzroča zaskrbljenost, da nam bo ponovno odtegnjena družabna plat življenja. Ali bo koriščenje novih bonov, ki so unovčljivi do konca leta, onemogočeno, če se ponovi scenarij pretekle jeseni in zime, ko je bilo javno življenje za več mesecev zaustavljeno, lahko le ugibamo. Ob tem pa deloma miri dejstvo, da je vlada napovedala možnost podaljšanja še za pol leta.

Kljub temu da se novi boni hitro unovčujejo, na FURS-u težav ne beležijo. Morda potrošnik trči le ob nejasnost, ko pri izbranem ponudniku bona ne more unovčiti, četudi ta na prvi pogled sodi med upravičene dejavnosti. Zakon namreč določa, da nove bone lahko unovčuje poslovni subjekt, ki opravlja kot glavno dejavnost eno izmed zakonsko predpisanih dejavnosti. Zmeda torej nastane, če ponudnik med glavnimi dejavnostmi nima navedene ene izmed zakonsko predpisanih dejavnosti, temveč je ta uvrščena med ostale dejavnosti. Sicer pa na FURS-u opozarjajo, da lahko vsakdo preveri, ali poslovni subjekt ustreza pogojem. To stori tako, da na portalu eDavki v iskalnik desno zgoraj vnese njegovo davčno številko in sistem bo sporočil, ali ponudnik lahko sprejema bone ali ne.

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

6/25

nedelja

12/24

ponedeljek

13/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

PRIREDITVE / Tržič, 26. september 2021

Plesne poti Vzhoda

IZLETI / Kranj, 28. september 2021

Kolesarski izlet do Bistrice pri Tržiču

RAZSTAVE / Kranj, 30. september 2021

Razpis za sodelovanje na razstavi ročnih del

IZLETI / Šenčur, 30. september 2021

Izlet v Maribor in na Mariborsko Pohorje

IZLETI / Kranj, 2. oktober 2021

Pohod po medvedjih stopinjah

IZLETI / Brezje, 2. oktober 2021

Romanje po Rožnovenski poti

 

 
 

 

 
 
 

Sto jih je v intenzivni negi / 09:00, 25. september

Strah, strah...Nov dan, novo strašenje !! Strah je izredno učinkovito in močno orožje, sploh v rokah ljudi s posebnimi značajskimi lastnostm...

Sto jih je v intenzivni negi / 21:48, 24. september

Gledate oddajo zdaj na TV 1. ......... Tipična oddaja, ki zamori množico. Kot napr. v primeru alarma, laufa folk v zaklonišče. V momentu je ...

Sto jih je v intenzivni negi / 19:11, 24. september

dekontaminirajo

Sto jih je v intenzivni negi / 19:09, 24. september

MENE pa zanima, kako se dokentamirajo ti zdravstveni delavci.
ZAKAJ delajo v teh skafandrih, saj naj bi bili cepljeni.. in so varni. imuni. Tako kot drugi cepljeni...

Moje portugalsko življenje, 1. del / 10:33, 24. september

Čestitke za pogum in srečno!

Najmočnejši motiv so poti / 20:42, 23. september

Na razstavljenih fotografijah je cca 2/3 obrobe z okvirjem, samo cca 1/3 pa zaseda fotografija.Če se cinično izrazim, fotografija ne moti.P...

Služba in vrtec pred vrati / 08:12, 23. september

Se strinjam. Skoraj neverjetno, da se kaj takšnega lahko zgodi v Sloveniji. Čestitke in globok poklon lastniku podjetja.