Urša Pikec / Foto: osebni arhiv

Najboljša študentka, mojstrica slaščičarstva

Urša Pikec iz Naklega je diplomirana slaščičarska mojstrica, na njeni smeri študija so jo izbrali za najboljšo študentko v letniku. Da je dosegla naziv mojstrice, je odšla v London, kjer je slaščičarstvo študirala v Westminster Kingsway Collegeu.

»V Ljubljani sem že uspešno študirala arhitekturo, a nisem več čutila, da bi na tem področju gradila svojo poklicno prihodnost. V slaščičarstvo sem se že pred študijem arhitekture enostavno zaljubila, najprej v izdelavo tort in v dragocene kuharske nasvete babi Slavke, vendar mi Slovenija v tej študijski smeri ni nudila strokovnih možnosti, kot sem si jih želela.« Sledila je sebi. Odločala se je med Francijo in študijem na znameniti pariški kuharski šoli Le Cordon Bleu in med Anglijo, kjer so podobne šole na prav tako zelo visokemu nivoju. Tehtnica se je nagnila na angleško stran, zaradi znanja jezika. Znanje angleščine je bil tudi pogoj za vpis v Westminster Kingsway College, ki ima več študijskih smeri, ena je kulinarična (smer slaščičarstvo). Drugi pogoj za vpis je bila dokončana srednja šola, Urša je maturirala na Gimnaziji Kranj, in pa reference. »Nekaj izkušenj sem že imela z delom v slaščičarni, predvsem pa sem jim na kolidžu predstavila bogat portfolio, saj sem imela svoje slaščičarske izdelke dokumentirane in fotografirane tudi za socialno omrežje Instagram. Tu mi je prav prišel študij arhitekture, da sem kompozicije izdelkov postavila po pravilih. Vse to je komisijo prepričalo, da mi ni bilo treba najprej opravljati petmesečnega osnovnega programa, ampak sem se lahko takoj vpisala v prvi letnik. Število vpisnih mest je bilo omejeno. Bila sem edina tujka v prvem letniku, med nami je bila nekakšna zdrava tekmovalnost.«

Tudi predavanja za delovnim pultom

Prvič je potovala v London septembra 2017, za prvo leto življenja in izobraževanja je porabila vse svoje prihranke. Stanovanja v velemestu so draga, Urša ga je delila še s tremi Slovenci, in tudi šolnino je bilo treba poravnati. »V prvem in drugem letniku smo imeli na kolidžu po sedemdeset odstotkov prakse, trideset odstotkov je bilo izobraževanja v šoli, a smo tudi tu predavanja poslušali za delovnim pultom. V tretjem letniku je bila samo praksa. V Angliji ne poznajo študentskega dela prek napotnic, ampak samo polovičen in poln delovni čas z urejenim zdravstvenim zavarovanjem, plačuješ pa seveda davke. S plačo in varčnostjo sem si omogočila nadaljnja leta študija. Prvo leto študija sem delala v običajni slaščičarni, v drugem letniku sem delo dobila v petzvezdičnem hotelu Ham Yard v središču Londona, kjer sem zdaj zaposlena kot slaščičarska mojstrica, t. i. pastry chef. Hotel ima umetniški pridih s prepletom tradicije in sodobnosti. Slavne osebnosti so redni gostje hotela.«

Z napredovanjem pride več spoštovanja

Dokazuješ pa se samo z delom, kuharski (slaščičarski) poklic je v Angliji cenjen in temu primerno finančno nagrajen, je poudarila Urša, ki se je navdušila tudi nad francoskim slaščičarstvom, ki je bolj fino, detajlno, kjer je tradicija prepletena na sodoben način: »... ko slaščičarsko umetnino s pravo tehniko lahko pripraviš iz preprostih sestavin, kot so voda, mleko, moka in maslo.« Zaradi epidemije je bila na čakanju, ker je bil hotel zaprt, za 25. april že ima kupljeno letalsko vozovnico, saj se v Angliji javno življenje počasi sprošča. »Najprej me čaka deset dni karantene, potem pa verjetno do poletja že cepljenje proti covidu-19, vsaj načrt v državi je, da do takrat precepijo tudi mlajše.«

Njena prihodnost je v Sloveniji

Z izkušnje tujine se bo kmalu vrnila domov. O tem je prepričana. »London je res velemesto, vsak dan lahko nekaj počneš. Ogledi muzejev in galerij so brezplačni, pogosto jih obiskujem. Kultura hrane in pijače je na voljo 24 ur na dan, družabno življenje (če izvzamem epidemijo) zares živi. London je odlično mesto za ustvarjanje poklicne kariere. Po drugi strani pa je v Sloveniji vse tako lepo, od narave, lokalne pridelave hrane ... Vse je tako dostopno, primerno za vzgojo otrok.« Ko se vrne, boste morda lahko obiskali njeno slaščičarnico ali spletni slaščičarski tečaj, ki bo drugačen od klasičnih; nadgrajen, podlaga bo tudi odlična slovenska kulinarika. Že zbira svoje recepte. »V trendu so porcijske slaščice. Manjše in polne različnih sestavin ter različnih novih kombinacij okusov in videza,« zaključi Urša Pikec, ki za spomin hrani profesionalni nož z vgraviranim imenom in priimkom, ki ga je poleg pokala prejela ob imenovanju za najboljšo študentko na Westminster Kingsway Collegeu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 9°

zmerno oblačno
vlažnost: 79 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

1/13

sreda

0/11

četrtek

-2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Škofja Loka, 17. april 2024

O ukvarjanju s homeopatijo

PRIREDITVE / Naklo, Preddvor, 18. april 2024

Digitalna tehnologija, družabne igre, zdravi odnosi

IZLETI / Naklo, 18. april 2024

S kolesom v Otoče

IZLETI / Kranj, 18. april 2024

Planinsko-pohodniški izlet na Jelenk

PRIREDITVE / Milje, 18. april 2024

Koncert citrark Notice

PRIREDITVE / Kranj, 18. april 2024

Navigacija ?GPS v gorah

PRIREDITVE / Jesenice, 19. april 2024

Mladost mesta rdečega prahu

 

 
 

 

 
 
 

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?