Ustavitve postopkov zoper dijake, ki so se udeležili mariborskega shoda za vrnitev v šolske klopi, si želi tudi predsednik države Borut Pahor. / Foto: Simon Šubic

Dijaki, ki so protestirali, so prejeli sodne pozive

Dijake vabijo k sodniku za prekrške

Nekateri mariborski dijaki, ki so v začetku februarja sodelovali na shodu za vrnitev v šolske klopi, so pred dnevi prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih (nekateri pa plačilne naloge za štiristo evrov). Očitajo jim, da naj bi z zbiranjem huje ogrožali javno zdravje oseb v Sloveniji, čeprav so nosili zaščitne maske in držali razdaljo. V iniciativi Zahtevamo šolo so to ocenili za nesprejemljive ukrepe, s katerimi ustrahujejo mlade, ki si le želijo normalnega šolanja. V stranki SD so predsednike koalicijskih strank pozvali, naj poskrbijo za uveljavitev amnestije za dijake, ki so vabljeni k sodniku za prekrške, premier Janez Janša pa je odgovoril, da bi v SD morali prevzeti odgovornost za ravnanja, ki so jih povzročili »z javnim hujskanjem zoper preventivne ukrepe«. Predsednik republike Borut Pahor pa si želi, da bi – če je to mogoče – našli pravno podlago za ustavitev postopka in bi se na tak način pokazalo razumevanje za stisko mladih, hkrati pa to ne bi zmanjšalo pomena doslednega spoštovanja ukrepov.

Ustavna pobuda glede prepovedi zbiranja

Na ustavno sodišče je bila vložena pobuda za oceno ustavnosti oz. zakonitosti odloka o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja v času epidemije covida-19, ki velja od oktobra. Pobudo je podprla tudi Pravna mreža za varstvo demokracije, ker da sta pravici do mirnega zbiranja in svobode izražanja ustavno varovani, njuno omejevanje pa je mogoče le ob strogem testu nujnosti, primernost in sorazmernosti, česar pa vlada ni storila. Z ustavnega sodišča so sicer predvčerajšnjim sporočili, da so ustavni sodniki zavrnili zahtevo Mercatorja, naj do dokončne odločitve zadrži določbe zakona o trgovini, po katerih morajo biti trgovine, razen nekaterih izjem, ob nedeljah in dela prostih dneh zaprte. Podobno zahtevo je zavrnilo že decembra lani in ob tem zagotovilo, da bo zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Pobude za presojo ustavnosti zakonske ureditve je sicer vložilo še nekaj trgovskih družb.

Ministrstvo prehitelo ustavno sodišče

Več kot petdeset uslužbencev notranjega ministrstva in policije, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, je kljub odločitvi ustavnega sodišča, da začasno zadrži izvajanje določil glede »prisilnega« upokojevanja, v zadnjih dneh prejelo sklepe o prenehanju delovnega razmerja. Na ministrstvu za notranje zadeve so pojasnili, da je minister Aleš Hojs sklepe podpisal 17. februarja, dan pred objavo omenjene odločbe ustavnega sodišča, vročali pa so jih v skladu z zakonom o upravnem postopku. V sindikatu policistov so napovedali, da bodo za vse članice in člane, ki so prejeli navedene sklepe, pripravili pritožbo, na podlagi katere bi delodajalec moral postopek prenehanja delovnega razmerja zaradi odločbe ustavnega sodišča ustaviti.

Gasilci na ministrstvu

Predstavniki sindikata poklicnih gasilcev, ki ministrstvo za obrambo že več mesecev opozarjajo na nespoštovanje stavkovnega sporazuma, so v sredo nameravali protestno obiskati ministra za obrambo Mateja Tonina, ki mu očitajo, da se z njimi sploh ne želi srečati, a so se morali zadovoljiti s tem, da jih je sprejel državni sekretar Damijan Jaklin. Generalni sekretar sindikata David Švarc je dejal, da je šlo za »krik obupanih nad dogajanjem v naši državi s strani tistih, ki nas vodijo« in ki ne spoštujejo jasno zapisanih zavez. Pojasnil je, da še vedno niso udejanjene zaveze iz stavkovnega sporazuma iz januarja 2018 glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka. Na ministrstvu pa pravijo, da v sindikatu navajajo vrsto neutemeljenih očitkov o nespoštovanju stavkovnih zahtev in zavračanju sindikalnega dialoga. Na sredinem sestanku z Jaklinom so se sicer po navedbah ministrstva dogovorili, da bodo poklicni gasilci pisno podali predlog za pogovore, na ministrstvu ga bodo preučili, na tej podlagi pa se bo čim prej vzpostavil socialni dialog.

Pri prenovi stanovanja naleteli na okostje

Pri prenovi stanovanja v enem od starejših blokov v Novem mestu so v soboto delavci, ko so odstranjevali prvotno keramično peč, našli ostanke človeškega okostja. Zadevo so predali Inštitutu za sodno medicino, trenutno pa poteka intenzivna kriminalistična preiskava, ki utegne biti zahtevna, saj je stanovanje zamenjalo že kar nekaj lastnikov.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/15

sobota

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Gorenjska, 10. april 2021

O literaturi med letoma 1970 in 1980

OBVESTILA / Kranj, 10. april 2021

Srečanje Medobčinskega društva invalidov Kranj

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?