Plaketo Civilne zaščite je prejel tudi nekdanji predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik. / Foto: arhiv GG

Kramarju posthumno zlati znak Civilne zaščite

Ob letošnjem dnevu Civilne zaščite bodo posameznikom in organizacijam na Gorenjskem podelili 35 priznanj Civilne zaščite. Plaketo je prejel tudi gorski reševalec Igor Potočnik.

Ljubljana – Civilna zaščita (CZ) bo ob letošnjem dnevu Civilne zaščite (1. marec) podelila priznanja 251 posameznikom in organizacijam, ki so pripomogli k utečenemu delovanju sistema varstva in zaščite pred naravnimi in drugimi nesrečami. Najvišje priznanje, kipec CZ-ja, je na ponedeljkovi simbolični prireditvi na ministrstvu za obrambo, na kateri sta sodelovala tudi predsednik republike Borut Pahor in minister Matej Tonin, prejel dolgoletni poveljnik CZ-ja za obalno regijo Zvezdan Božič, sicer pa bodo v teh dneh po vsej državi podelili še 25 plaket, 25 zlatih znakov, 75 srebrnih in 125 bronastih.

Na Gorenjskem bo podeljenih 17 bronastih znakov, deset srebrnih in sedem zlatih ter plaketa CZ-ja, ki jo je že v ponedeljek na ministrstvu za obrambo prejel gorski reševalec Igor Potočnik. Prejemniki zlatih znakov so gorski reševalci Matjaž Kos, Janez Primožič in Elemir Zrim, predčasno upokojeni nekdanji vodja kranjske izpostave uprave za zaščito in reševanje ter nazadnje direktor Urada za operativo na URSZR Jernej Hudohmet, PGD Srednja vas v Bohinju, policist Robert Kralj ter posthumno tudi nekdanji bohinjski župan Franc Kramar.

Delo CZ-ja je v minulem letu seveda najbolj zaznamovala epidemija covida-19, čeprav je epidemija nalezljive bolezni pri ljudeh edina naravna nesreča, ki je CZ ne vodi, je na ponedeljkovi virtualni novinarski konferenci razložil poveljnik CZ-ja Srečko Šestan. Kljub temu so gasilci in drugi pripadniki enot CZ-ja opravili in še opravljajo veliko nalog, med drugim tudi sprejem, skladiščenje in delitev zaščitnih sredstev. Tako so razdelili več kot 35 milijonov kosov različne zaščitne opreme, zdravstvenim zavodom in domovom za starejše občane so pomagali tudi s 143 zabojniki za različne namene. Nudili so tudi kadrovsko pomoč – Rdeči križ je na primer pomagal policiji na mejnih prehodih, tu je še pomoč pri oskrbi ranljivih skupin, gasilci pa so izvajali razkuževanje prostorov in objektov, je pojasnil Šestan. V drugem valu so pripadniki Civilne zaščite odigrali tudi pomembno vlogo pri vzpostavitvi povečanih kapacitet v bolnišnicah, pomagali so tudi pri izvajanju in organizaciji množičnih testiranj, je dodal.

Ob vseh naštetih nalogah so pripadniki Civilne zaščite v lanskem letu opravili tudi več kot 22 tisoč intervencij, kar je precej več kot leto prej, ko so jih opravili okoli 19 tisoč. Ob tem pa jim je po Šestanovih besedah odpadlo vrsto izobraževanj in usposabljanj, kar bodo skušali čim prej nadomestiti.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 59 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

6/12

nedelja

8/15

ponedeljek

3/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 11. april 2021

Anketa o razvojnem načrtu občine Tržič 2030

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Opozicija vložila ustavno obtožbo premierja Janše / 13:16, 9. april

Politkomisar na sliki ima gromozansko srečo, da lahko pustoši po državi predvsem zaradi nesposobne in kilave opozicije !

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 08:37, 9. april

V časih pred korono so bile šole in vrtci v tem času na pol prazni, poznam primere, od 28 otrok v razredu prisotnih 5 otrok... Ja, takrat je razsajala še gripa.. Zdej jo ni več!

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 21:37, 8. april

Poznam primere, ko so otroci iz vrtca prinesli virus v domače okolje, zato vrtci niso zaprti samo zato, ker se je vlada tako odločila. Otroc...

Zaprtje ne vzbuja večjih skrbi / 13:15, 8. april

Normalno, gospodarstvo šiba dalje..

Otroci se vračajo v vrtce in šole / 13:13, 8. april

Ooo, Simona je še ministrica, super..

Vrtiljak, ki ga poganja virus / 09:15, 8. april

Konec tretjega vala že napovedujejo za konec junija, odlično, spustili nas bodo malo k Hrvatom, konec julija sledi 4. val...
Kako predvidljivo, dokler bo volne nas lahko strižejo...

Zaradi zaprtih vrtcev številni starši v stiski / 09:12, 8. april

Kje se je izgubila ministrica za šolstvo? Jo je princ teme dal v kot klečat?