Predstavitev respiratorja Diham na UKC Ljubljana / Foto: arhiv Lotrič Meroslovja

Zgodba navdiha iz Selc

V Lotrič Meroslovju so se skupaj s partnerji ob prvem valu koronavirusa lotili razvoja medicinskega respiratorja, kar je podjetju iz Selc prineslo tudi zmago na natečaju Zgodbe navdiha.

Selca – V natečaju Kluba slovenskih podjetnikov za najbolj navdihujoče poslovne zgodbe, s katerimi so podjetja pomagala reševati družbene probleme, ki jih je povzročila pandemija, je glasovalce najbolj prepričala zgodba Lotrič Meroslovja. V podjetju iz Selc so skupaj s partnerji razvili medicinski ventilator Diham. »Naziv najbolj navdihujoče poslovne zgodbe predstavlja potrditev našega dela in skupnih prizadevanj, da Sloveniji v času prvega vala, ko so bile razmere še posebej negotove, zagotovimo zadostno število respiratorjev,« je pojasnil generalni direktor Lotrič Meroslovja Marko Lotrič.

Do respiratorja s povezovanjem

V projektu razvoja respiratorja Diham je sodelovalo še pet partnerjev: Domel, podjetji EKWB in BPMC, Tehnološki park Ljubljana in Zavod 404. »Kot posamezniki lahko dosežemo manjše spremembe, res velike stvari pa so rezervirane za tiste, ki so se sposobni povezovati,« je poudaril Lotrič. Skupaj so razvili prototip za turbinski tlačni respirator z lastnim motorjem in puhalom. Za delovanje potrebuje zgolj električno napajanje in vir kisika. Možni so trije različni načini delovanja; v najbolj zmogljivem diha namesto pacienta. Več kot polovico razvojnih ur so opravili v Lotrič Meroslovju, a direktor poudarja, da brez sodelovanja s partnerji projekta ne bi bilo možno izpeljati tako hitro. »V Lotrič Meroslovju smo h konzorciju pristopili 17. marca, dober mesec kasneje, 25. aprila, pa je bila že predstavitev respiratorja Diham na UKC Ljubljana, kjer je prototip presegel vsa pričakovanja razvojnikov in partnerjev projekta.« Lotrič je tudi pojasnil, da je bilo podano strokovno mnenje, da bi respirator v pandemskih razmerah lahko uporabili za predihavanje bolnikov, kot ključna prednost pa je bilo prepoznano dejstvo, da ventilator lahko deluje brez dodatnih napeljav, torej samo na električni pogon.

Ta čas v okviru Lotrič Meroslovja poteka druga faza razvoja, s katero jim je na podlagi predlogov za izboljšanje delovanja že uspelo zmanjšati hrup turbine in vgraditi baterijo za avtonomnost delovanja, posvečajo se tudi povišanju odzivnosti vdiha. »Tretjo fazo razvoja, ki je finančno precej zahtevna in kot taka odvisna tudi od rezultatov razpisa, bomo začeli predvidoma v začetku letošnjega poletja. Ob uspešni realizaciji tretje faze bo izpopolnjena različica respiratorja na trgu v dveh letih,« je napovedal.

Vzpostavili laboratorij za testiranje zaščitnih mask

Epidemija je Lotrič Meroslovju prinesla še druge izzive. »V Sloveniji do lani ni bilo laboratorija, ki bi preskušal ustreznost obraznih mask, zaradi česar smo ob prvem valu prejeli poziv, da priskočimo na pomoč tudi na tem področju,« je razložil Lotrič. Vzpostavili so preskusni laboratorij, s čimer so olajšali zagon slovenske proizvodnje in s tem samooskrbe Slovenije z obraznimi maskami. Domačim proizvajalcem so omogočili hitro in učinkovito ugotavljanje skladnosti proizvedenih mask, hkrati pa laboratorij preverja kakovost in ustreznost uvoženih mask. Po podatkih Lotriča izvajajo vse zahtevane preskuse medicinskih in zaščitnih mask, skladno z ustreznim harmoniziranim standardom. »Smo v zaključni fazi vpisa v Nando bazo pri Evropski komisiji, s čimer bomo postali priglašen certifikacijski organ za zaščitne maske.« Laboratorij deluje v konzorciju z Nacionalnim inštitutom za biologijo, ki pokriva mikrobiološke dele preskušanja.

Lotrič je omenil tudi rešitve za dekontaminacijo prostorov, ki jih nudijo v sodelovanju z avstrijskim proizvajalcem Ortner, in nadzorni sistem Exactum, ki med drugim omogoča spremljanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih in posredno pripomore tudi k manjši možnosti prenosa virusov z aerosoli v zraku.

Ocena tveganj je nujna

»Trenutne razmere se bodo slej ko prej končale, spremembe, ki so jih prinesle s seboj, pa bodo ostale del nas. Suverenejši bomo pri rabi modernih tehnologij, kar bo pospešilo proces digitalizacije in tako preoblikovalo naše poslovne procese. Še bolj se bomo zavedeli pomena partnerstev oz. medsebojnega povezovanja, predvsem pa naše ranljivosti in neprecenljivosti sodelavcev,« je prepričan Lotrič. Po njegovem je nujno, da imajo podjetja izdelano oceno tveganj, tako s tehnološkega, sociološkega in družbenega vidika, ter tako poskušajo zajeti nepredvidljive situacije.

Kljub negotovim časom so v Lotrič Meroslovju lani zabeležili 13-odstotno rast. Podjetju se je pridružilo osem novih sodelavcev, skupaj jih je že devetdeset. Kmalu jih bo še več; trenutno iščejo sodelavca za področje digitalnega marketinga ter delphi programerja. Celotna skupina Lotrič Metrology z desetimi podjetji v sedmih državah sicer združuje že 174 strokovnjakov s področja meroslovja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/11

sreda

-1/10

četrtek

-2/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...

Leta skupnega življenja / 03:15, 13. april

Vse čestitke.

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...