Venec pojočih zvonov v zvoniku kranjske župnijske cerkve / Foto: Župnija Kranj

Melodije kranjskega zvonika

Od letošnjega kulturnega praznika naprej v zvoniku kranjske župnijske cerkve svetega Kancijana deset malih bronastih zvonov igra petnajst znanih melodij.

Program igranja se začenja ob 7.30 s pesmijo Angel Gospodov. Ob pol dvanajstih se zasliši iz zvonika Zdravljica, ob pol enih cerkvena pesem Je angel Gospodov, ob pol dveh Oda radosti, od pol treh naprej pa Slovenija, od kod lepote tvoje, Prelepa Gorenjska, Oj, Triglav moj dom in Po jezeru bliz' Triglava. Zvonjenje je ob 21.30 sklenjeno s pesmijo Angelček varuh moj. V božičnem času bo v program vključena Sveta noč, med velikonočnimi prazniki, maja in oktobra pa temu času primerne pesmi.

Kranj – Marsikdo od nas se je po mestih Srednje in Zahodne Evrope že ustavil pred najbolj znanimi cerkvami in poslušal melodije, ki so prihajale iz njihovih zvonikov. To je tako imenovano melodično zvonjenje ali Glockenspiel. Od letošnjega kulturnega praznika naprej lahko ob poslušanju melodij iz zvonika uživamo tudi v Kranju. V osemkotnem prostoru zvonika župnijske cerkve svetega Kancijana in tovarišev nad šestimi velikimi zvonovi igra deset malih bronastih zvonov, ki jih je zvočno uskladil znani slovenski kolavdator – izvedenec na področju zvonoslovja in orglarstva – dr. Matjaž Ambrožič, župnik v Begunjah. Zvonovi so pritrjeni na okroglo leseno konstrukcijo in tehtajo skupaj 317 kilogramov. Največji tehta 55, najlažji pa 16 kilogramov. Vliti so bili v livarni zvonov Grassmayr v Innsbrucku na Tirolskem v Avstriji. Nekaj posebnega sta tehnologija krmiljenja in kladivca, ki sta plod slovenskega znanja in imata tudi možnost nastavljanja jakosti. Tega podobni sistemi v tujini nimajo.

Poleti bo zvonik kranjske župnijske cerkve svetega Kancijana odprt za javnost in takrat bo mogoče videti zvonove in zvonove za melodično zvonjenje. Kot pravi kranjski župnik dr. Andrej Naglič, so simbol in glasnik povezovanja Kranjčank in Kranjčanov, Slovenije ter Srednje in Zahodne Evrope s svojo tisočletno zgodovino. S tem želi Župnija Kranj prispevati svoj delež h kulturni podobi starega mestnega jedra in k skrbi za slovensko svetno in sakralno zvočno kulturno dediščino ter jo približati javnosti. Kranjsko melodično zvonjenje igra nevsiljivo vsak dan od 7.30 do 21.30, ob pol med polnima urama, slovensko in evropsko himno, slovenske ponarodele in Marijine napeve. Program kranjskega zvonjenja vsebuje tudi zbirko slovenskih pritrkovalskih melodij.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!