Velikana izpod Storžiča

Pred sto devetdesetimi leti se je na Srednji Beli rodil Matija Valjavec, slovenski pesnik, jezikoslovec, prevajalec in izjemni zbiralec slovenskega ljudskega slovstva.

Po Matiji Valjavcu so v Preddvoru poimenovali osnovno šolo, na enak način so se mu oddolžili tudi v domačem kulturno-umetniškem društvu. Oboji so ta teden združili moči in pripravili spletni dogodek v počastitev visoke obletnice njegovega rojstva, ki je 17. februarja.

Preddvor – Matija Valjavec (1831–1897) je na dunajski univerzi dokončal študij slovenistike in klasičnih jezikov, opravil profesorski izpit in bil imenovan za učitelja. Na gimnaziji v Varaždinu je delal kot profesor klasičnih in slovanskih jezikov, nato pa je vse do upokojitve učil v Zagrebu. Bil je dopisni, kasneje pa redni član Jugoslovanske akademije znanosti in umetnosti v Zagrebu. Kot tajnik in knjižničar pri JAZU je uredil in popisal tamkajšnjo knjižnico. Ukvarjal se je s pesništvom, jezikoslovjem, narodopisjem in prevajalstvom. Zbiral in zapisoval je ljudsko izročilo, pisal lirske in pripovedne pesmi ter epe, predvsem pa je poznan kot pisec živalskih pravljic v verzih. Izvirne proze Valjavec ni pisal, pač pa nekoliko preoblikoval ljudske pripovedi. V jezikoslovju je raziskoval staro cerkveno slovanščino, slovenska narečja in naglas v slovenskem jeziku, prvi je opisal preddvorski govor. Prevajal je dela avtorjev, kot so Homer, Sofoklej, Ovid in Vergil.

V jubilejnem letu mu nameravajo posvetiti mednarodni simpozij, ki ga pripravlja Kulturno društvo Josipine Turnograjske, izšel bo tudi zbornik s prispevki več slovenskih in tujih predavateljev. »Upamo in želimo si, da bomo dogodek glede na trenutno stanje s koronavirusom lahko izpeljali. Z dr. Francem Križnarjem v okviru našega KD Josipine Turnograjske, ki letos julija praznuje deseto obletnico delovanja, simpozij načrtujemo za 4. junij 2021, in sicer v sodelovanju in s sofinanciranjem Občine Preddvor,« je povedala glavna organizatorka ddr. Mira Delavec Touhami. Z njim se bodo poklonili tako Valjavcu ob 190. obletnici rojstva kot tudi njegovemu rojaku Matiji Nagliču (1799–1854), kmetu in bukovniku, ob 165. obletnici njegove smrti. Naglič je bil nenavadno pobožen, kar je dokazoval tudi z zapisovanjem slovenskih nabožnih in mističnih tekstov, ki jih je rad bral svojim sovaščanom. Njegovi rokopisi so shranjeni v NUK, pred pozabo sta jih veliko ohranila duhovnik in šolnik F. Rebol, ki je svojo najdbo popisal, in Tomo Zupan, ki je rokopise shranil v svoji knjižnici. Po raziskovanju dr. Marije Stanonik, ki se prav tako ukvarja z Nagličevo zapuščino, so bila njegova posebna strast romanja, predvsem na Šmarno goro. Postavil je Kosmatovo znamenje na Zg. Beli, bil zelo veren človek, a kljub temu prišel v spor z duhovščino. Mednarodni simpozij bo potekal pod naslovom Velika Slovenca pod Storžičem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 70 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.