Slovenija proti virusom HPV

Letos tudi z brezplačnim cepljenjem za dečke

V ponedeljek se je začel 15. evropski teden preprečevanja raka materničnega vratu (RMV). Slovenija se je konec lanskega leta pridružila globalni strategiji, ki jo je postavila Svetovna zdravstvena organizacija, s katero se je zavezala v naslednjem desetletju doseči 90-odstotno precepljenost deklic do 15. leta starosti proti okužbi s humanimi papilomavirusi (HPV), 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu in 90 odstotkov žensk s predrakavimi spremembami in RMV, ki se ustrezno zdravi. Zadnja dva cilja je naša država s programom Zora že dosegla. Precepljenost deklic do 15. leta starosti proti HPV pa je trenutno okoli 60-odstotna. V šolskem letu 2021/22 se bo začelo tudi brezplačno cepljenje proti HPV za dečke.

Največ delež okuženih po začetku spolne aktivnosti

Okužba s HPV je ena najpogostejših spolno prenosljivih okužb, s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži okoli 80 odstotkov spolno aktivne populacije. Večine okužb običajno ne spremljajo vidni klinični znaki. Poznamo nizko- in visokorizične genotipe virusov HPV. Slednji povzročijo devetdeset odstotkov primerov raka materničnega vratu pri ženskah, od sedemdeset do devetdeset odstotkov raka nožnice in zadnjika, ki prizadene tudi moške, in 47 odstotkov raka penisa. Poleg tega se lahko pri obeh spolih razvijejo tudi genitalne bradavice in druge spremembe na področju spolovil, kožne bradavice ter papilomski tumorji glasilk in žrela.

Okužbe z virusi HPV so najpogostejše v starosti od 15 do 25 let. V boju proti okužbi je poleg siceršnjih preventivnih zaščit uspešno tudi cepljenje, in sicer pred prvim spolnim odnosom. V Sloveniji brezplačno cepljenje deklic poteka od leta 2009. »Za boleznimi, ki jih povzročajo virusi HPV, zbolevajo tudi moški, ki so, tako kot ženske, tudi prenašalci te okužbe. Zato je izredno pomembno, da so poleg deklic v sistem brezplačnega cepljenja vključeni tudi dečki,« je povedala Veronika Testen, dr. med., specialist ginekologije in porodništva.

Rak materničnega vratu

Gre za eno redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem. Presejalni program Zora, ki poteka od leta 2003, s preventivnimi ginekološkimi pregledi in pregledi celic v brisu materničnega vratu omogoča, da pravočasno odkrijejo predrakave spremembe in zgodnji rak materničnega vratu. Zaradi učinkovitosti programa Zora v zadnjih letih z rakom materničnega vratu zboli le okoli 110 žensk, kar je za polovico manj kot pred uvedbo presejalnega programa.

Vsako leto v Sloveniji opravijo več kot devet tisoč posegov, ki so povezani s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu. Okoli šestdeset odstotkov vseh posegov je diagnostičnih (biopsija), štirideset odstotkov pa je terapevtskih (operativnih posegov odstranjevanja predrakavih in rakavih sprememb). Kar pomeni, da se vsako leto opravi okoli 3.200 operativnih posegov, ki bi se jim lahko izognili s preventivnim cepljenjem.

»Uporaba kondoma sicer zmanjša verjetnost za okužbo, a je popolnoma ne prepreči, saj je zanjo dovolj že stik s kožo ali sluznico okuženega. Najboljša zaščita pred okužbo s HPV je vsekakor pravočasno cepljenje,« je dodala Veronika Testen.

Potek cepljenja

Otroci do 15. leta starosti potrebujejo dva odmerka cepiva, po 15. letu pa so potrebni trije odmerki. Dekleta, ki so bila rojena leta 1998 ali kasneje in se v šestem razredu osnovne šole niso cepila, imajo do svojega 26. leta starosti še vedno možnost brezplačnega cepljenja. Cepljenje po 26. letu pa je na voljo samoplačniško.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...