Stavkajoči policisti bodo sprva za manjše prekrške izrekali opozorila, delodajalcu pa se ne bodo odzivali na pozive na lastna telekomunikacijska sredstva. / Foto: Gorazd Kavčič

Policisti spet stavkajo

Policijski sindikat Slovenije je včeraj začel stavko na celotnem območju države. Med stavko bodo policisti skrbeli za varnost ljudi in premoženja.

Kranj – Slovenski policisti od včeraj vnovič stavkajo. Stavko zaradi vladine kršitve stavkovnega sporazuma iz leta 2018 organizira Policijski sindikat Slovenije (PSS), ki pričakuje, da se ji bo pridružila velika večina od okoli pet tisoč članov. V času stavke, ki bo trajala do preklica oziroma do izpolnitve stavkovnih zahtev, policisti zagotavljajo minimum delovnega procesa, ki zagotavlja varnost ljudi, premoženja in izpolnjevanje mednarodnih obveznosti. To po besedah predsednika sindikata Roka Cvetka pomeni, da policisti tudi v času stavke opravljajo naloge za preprečevanja širjenja epidemije in zagotavljanje varnosti v prometu.

»Varnost in osebno premoženje, kot tudi javno zdravje zaradi stavke v policiji nikakor ne bo ogroženo,« je zagotovil Cvetko. Kot je pojasnil, so navodila stavkovnega odbora takšna, da bodo v prvi fazi predvsem storilcem prekrškov, ko bo to dopustno in mogoče, izrekali opozorila, delodajalcu pa se ne bodo odzivali na pozive na lastna telekomunikacijska sredstva. Nadaljnji ukrepi in morebitne zaostritve stavke pa bodo povezani z voljo in aktivnostjo vlade, je dodal.

Po Cvetkovih besedah so policisti včeraj začeli stavkati predvsem zaradi anemičnosti in neodzivnosti vlade, ki jo že vse od nastopa mandata opozarjajo na nekatera ključna vprašanja, ki jih je treba urediti. V sindikatu imajo štiri stavkovne zahteve. Prva je odprava kršitev stavkovnega sporazuma iz leta 2018, zaradi katere bodo po navedbah sindikata policijski uslužbenci že marca prejeli za osem odstotkov nižje plače. Druga zahteva se nanaša na ureditev problematike napredovanja v plačne razrede javnih uslužbencev. Brez tega policisti, ki izpolnjujejo formalne pogoje za napredovanje, letos ne bodo mogli napredovati v višji plačni razred, za kar bodo pri svoji plači na letni ravni oškodovani še vsaj za 600 evrov neto, navajajo v sindikatu. Zahtevajo tudi sistemsko ureditev v področnem zakonu, ki bi omogočila sklenitev samostojne panožne pogodbe za policijske uslužbence z namenom, »da pravice enotno in celovito za uslužbence policije urejajo zgolj sindikati, ki te uslužbence dejansko tudi zastopajo«. Četrta zahteva se nanaša na vodenje socialnega dialoga, ki mora biti vzpostavljen tako, da ne bo več prihajalo do enostranskih posegov vlade v obstoječe pravice zaposlenih s spremembo zakonodaje ali podzakonskih aktov, je navedel predsednik sindikata PSS Rok Cvetko.

K sodelovanju v stavki je bil pozvan tudi Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki pa se za to ni odločil, ker v sindikatu ocenjujejo, da za stavko v času epidemije covida-19 ni primeren čas, menijo pa tudi, da bi stavka v sedanji politični situaciji bila lahko razumljena kot aktivno sodelovanje v političnih aktivnostih. Se pa SPS popolnoma strinja s prvimi tremi stavkovnimi zahtevami, za četrto zahtevo glede socialnega dialoga pa menijo, da ima politično ozadje.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

0/7

nedelja

-3/3

ponedeljek

-4/5

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.

Štirje razredi v karanteno / 16:48, 19. januar

Gospodarstvo pa nemoteno dela naprej, turnusi 4/1 12/24 sobote, nedelje in to ob epidemiji smrtonosnega virusa ! Javna uprava pa doma, pol morosta v Kr. Gori dan na dan na sončku pa to...