Premier in začasni minister za zdravje Janez Janša na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju / Foto: posnetek zaslona

Načrt cepljenja proti covidu-19

Predsednik vlade in začasni minister za zdravje Janez Janša ter direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta na popoldanski novinarski konferenci predstavila načrt cepljenja proti covidu-19 v prvi polovici letošnjega leta.

Brdo pri Kranju – V Slovenijo je včeraj prispelo novih dobrih 16 tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, danes tudi prvih 1200 odmerkov ameriškega proizvajalca Moderna. Proizvajalec AstraZeneca, ki lahko zagotovi največjo proizvodnjo cepiva proti covidu-19, je danes oddal uradno vlogo za odobritev cepiva pri Evropski agenciji za zdravila; ocenjujejo, da bomo prvo pošiljko dobili februarja. Še dve cepivi, za kateri se je pogajala Evropska agencija za zdravila, pa še nista v postopku odobritve.

Premier Janez Janša je na popoldanski novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal, da je slovenska vlada strategijo cepljenja sprejela v začetku decembra 2020. Ukrepi so bili usklajeni na evropski ravni, tudi Slovenija se je odločila za skupno evropsko naročilo. Konec lanskega leta smo v Slovenijo dobili prve odmerke cepiva Pfizerja in BioNTecha in jih tudi takoj porabili.

Cepiva za 1,1 milijona prebivalcev

Kot je pojasnil premier Janša, je Moderna ameriško podjetje, in ko se je Evropska komisija odločala za skupno naročilo, je bila v dvomu, ker je ameriška administracija oznanjala, da bo podjetje lahko izvažalo šele, ko bodo zadostili potrebam po cepivu za Ameriko. Zato je Evropska komisija naročila manjšo količino, rok dobave tega cepiva pa je glavni moteči faktor pri naročanju dodatnih količin. Dne 25. januarja v Sloveniji pričakujejo še 2500 odmerkov Moderninega cepiva, 1. februarja šest tisoč. Modernino cepivo, ki se lažje transportira in skladišči kot Pfizerjevo, bo v prvi vrsti namenjeno za cepljenje nepokretnih na domu in za večje zdravstvene domove. »V zadnjih dneh smo naročili še sto tisoč odmerkov cepiva Moderne, nimamo pa garancije dobave oziroma je ta do konca leta,« je pojasnil Janša, dodal pa, da imamo v Sloveniji letos sicer skupaj naročenih dobrih 2,2 milijona odmerkov že odobrenih cepiv, kar zadostuje za cepljenje dobrega 1,1 milijona prebivalcev (za cepljenje sta potrebna dva odmerka). Tudi večina načrta za cepljenje proti covidu-19 temelji na dobavah cepiv teh dveh proizvajalcev. Zakaj tako velika količina? Premier Janša je pojasnil, da je dobro imeti rezerve, ker nekatera cepiva še niso odobrena; dejstvo je tudi, da še ne vemo, koliko časa traja imunost po cepljenju. Kot je zagotovil, bo Slovenija tudi v prihodnje sodelovala pri skupnih naročilih in iskala še lastne poti pri proizvajalcih. Skupno evropsko naročilo je za Slovenijo po njegovih besedah sicer prednost, cepiva zaradi velikih skupnih naročil dobimo tudi po zmernejši ceni.

»Tisto, kar je za nas še posebej pomembno, sta prvi in drugi kvartal načrta cepljenja. Takoj ko bomo dobili natančnejše podatke glede AstraZenece, kjer bomo dobili zelo hitro velike količine, bomo načrt novelirali.«

Cepiva so varna in učinkovita

Direktor NIJZ Milan Krek je poudaril, da smo prva generacija, ki je tako hitro dobila odgovor na epidemijo. Poudaril je tudi, da so cepiva, ki jih danes proizvajamo, jasna, podvržena številnim zakonom, pri njihovem kliničnem preizkušanju se strokovnjaki in v postopku odobritve tudi Evropska agencija za zdravila ter Nacionalna agencija za zdravila držijo točno določenih protokolov. Zato, da je cepivo varno, kvalitetno in učinkovito.

Na začetku je dostopna manjša količina cepiva, ker je treba zagnati vse proizvodnje, ki ne dohitevajo vseh potreb, kar se nam zdaj dogaja, je pojasnil Milan Krek. Zato je treba s cepivi zaščititi najbolj izpostavljen in zdravstveno najbolj ogrožen del prebivalstva. Znano je že, da se tveganje za koronavirusno bolezen povečuje s starostjo in da tudi nekatere kronične bolezni povečujejo tveganje za slabši izhod iz te bolezni. »Želimo predvsem zmanjšati umrljivost in hude oblike bolezni. Z manj hospitaliziranimi covidnimi bolniki bomo razbremenili zdravstveni sistem, da bomo imeli več prostora za ostale diagnoze in zdravljenja.«

Pri razdeljevanju cepiva bodo upoštevali tudi obremenitve po posameznih regijah, vendar je ta razdelitveni ključ še v pripravi, saj so epidemiološke razmere v celotni državi še naprej slabe.

Ali naj se nekdo, ki je prebolel koronavirusno bolezen, cepi

»Do šest mesecev po prebolelem covidu-19 jih ne bomo cepili, ker bodo imeli še svoj imunski odgovor. Cepivo pa bomo v tem času namenili tistim rizičnim, ki še niso zboleli,« je pojasnil Krek.

V drugi polovici januarja bodo začeli cepiti tudi že z drugim odmerkom cepiva, ta je predviden po 21 do 28 dneh od prejetega prvega odmerka, kot pa je pojasnil Milan Krek, čakajo odgovor Evropske agencije za zdravila, ali je možno dati drugi odmerek tudi po 42 dneh. Dodal je še, da je po prejetem prvem odmerku cepiva Pfizerja in BioNTecha že po desetih dneh zaščita tako dobra, da ne bo prišlo do hudega obolenja.

Zdravnik svoje paciente najbolje pozna

V tem trenutku zdravniki aktivno vabijo stare osemdeset in več let, naj pridejo na cepljenje. Ko bodo njih precepili, bodo na vrsti tisti iz starostne skupine sedemdeset in več let. »Trenutno delamo na ta način, da bo vsak družinski zdravnik pridobil deset enot cepiva.

Kako bo zdravnik izbral teh deset oseb za cepljenje, je odvisno od njega, je pojasnil Milan Krek. Prepričan je, da se bodo zdravniki potrudili in izbrali med svojimi pacienti tiste, ki cepivo najbolj potrebujejo, ker zdravnik svoje paciente tudi najbolje pozna. Potem pa bo z vsako pošiljko, ki bo prišla v Slovenijo, zdravnik sorazmerno dobival nadaljnje odmerke in bo počasi cepil vso »svojo« populacijo od šestdeset let navzgor. »Če me vprašate, koliko možnih oseb za cepljenje je trenutno v igri, starih osemdeset in več let, je to 114 tisoč. Vemo, da se ne bodo vsi cepili. Želimo pa, da bi bila precepljenost vsaj 70-odstotna. Na ta način bi dosegli res zelo dober uspeh. Želimo si seveda še več, ampak tudi sedemdeset odstotkov bi bilo odlično,« je povedal premier Janša. Milan Krek je dodal, da je zelo pomembno, da so zdravniki zelo aktivni, ker morajo cepljenje načrtovati. Če naročeni pacient ne pride na cepljenje ob dogovorjenem terminu, bodo ta odmerek namenili nekomu iz skupine starih sedemdeset in več let ali pa medicinski sestri oziroma nekomu znotraj sistema. »Zelo pomembno je, da nobena doza cepiva ne gre v nič.« Mlajša splošna populacija bo na vrsti za cepljenje predvidoma spomladi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!