Med načrtovanimi investicijami je tudi most nad železnico v Kranju. / Foto: Gorazd Kavčič

Za trideset milijonov investicij v ceste

Država letos načrtuje na Gorenjskem za skoraj trideset milijonov evrov investicij v ceste. Začeli naj bi graditi novo cesto med Hotemažami in Britofom ter obvoznico mimo Vodic, obnavljati več mostov in nadvozov, ...

Ljubljana – Letos se na Gorenjskem nadaljujejo ali začenjajo nekatere državne investicije v ceste in cestno infrastrukturo. Med glavnimi načrti Družbe za avtoceste (Dars) je nadaljevanje gradnje druge cevi karavanškega predora. Investicijo v vrednosti dobrih 95 milijonov evrov so začeli marca lani. Nadaljujejo se tudi postopki za uvedbo tretjega pasu na odseku med Domžalami in Ljubljano, ki bi ga ob pridobitvi vseh potrebnih dovoljenj lahko začeli graditi ob koncu letošnjega leta, pravijo na Darsu.

V lanskem letu je sicer Dars po državi obnovil skupaj 52 kilometrov hitrih cest in avtocest. Med drugim je izvedel tudi preplastitev gorenjske avtoceste med priključkoma Kranj zahod in Brezje.

Direkcija RS za infrastrukturo, ki upravlja okoli šest tisoč kilometrov cest in 1200 kilometrov železnic, ima letos za investicije na področju cestne infrastrukture v proračunu namenjenih nekaj manj kot 295 milijonov evrov, od tega približno 105 milijonov za redno vzdrževanje in upravljanje, 185 milijonov pa za investicije in investicijsko vzdrževanje. Podoben znesek pa načrtujejo tudi v prihodnjem letu, torej 105 milijonov za redno vzdrževanje in upravljanje, za investicije in investicijsko vzdrževanje pa nekoliko več, in sicer okoli 187 milijonov.

Vlada je sicer v letu 2018 sprejela načrt vlaganj v promet in prometno infrastrukturo do leta 2023, ki se dopolnjuje glede na sprejet državni proračun. Kot pojasnjujejo na Direkciji, s t. i. drsnim planom zagotavljajo stabilnejši in enakomernejši obseg investicij v cestno infrastrukturo.

Na območju Gorenjske bo Direkcija letos nadaljevala gradnjo v okviru projekta nadvoza nad železnico na Jesenicah. Investicija v vrednosti nekaj manj kot 1,2 milijona evrov bo zaključena predvidoma v prvi polovici tega leta.

Eden večjih projektov na Gorenjskem se začenja med občinama Kranj in Šenčur. Direkcija je namreč podala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja za 3,5 kilometra ceste med Hotemažami in Britofom. Začetek gradnje je predviden po pridobitvi gradbenega dovoljenja, predvidoma v drugi polovici leta, ocenjena vrednost gradbenih del pa znaša 5,3 milijona evrov.

V občini Gorenja vas - Poljane bodo na območju med Trebijo in Sovodnjem sanirali podporne in oporne zidove in brežine, načrtujejo tudi postavitev mostu v dolžni deset metrov in rekonstrukcijo ceste, izgradnjo pločnikov in cestne razsvetljave. Pogodba za izvedbo del je že sklenjena, gradnja, ki bo stala 4,6 milijona evrov, pa je predvidena v začetku leta.

V Gorenji vasi Direkcija načrtuje tudi most čez Poljansko Soro. Ocenjena vrednost gradbenih del znaša milijon evrov.

Med težko pričakovane investicije spada tudi začetek gradnje obvoznice mimo Vodic. Projekt je do pridobitve gradbenega dovoljenja sicer v pristojnosti Darsa, gradnjo pa bo vodila Direkcija. Začetek gradnje je predviden sredi leta, če bo do takrat pridobljeno gradbeno dovoljenje. Vrednost del bo znana, ko bo izdelana projektna dokumentacija.

V Kranju v letošnjem letu načrtujejo rekonstrukcijo nadvoza čez železnico v Kranju, ki bo po ocenah znašala 2,6 milijona evrov. Nadvoz čez železnico načrtujejo tudi v Lescah. Trenutno je v teku javno naročilo za izbor izvajalca del, ki so ocenjena na tri milijone evrov.

Rekonstrukcija mostov je predvidena tudi na državni kolesarski povezavi D2 v Tabrah in Belci. Vrednost investicije je ocenjena na 1,9 milijona evrov.

Letos bodo uredili tudi cesto skozi Tupaliče. Projekt zajema ureditev para avtobusnih postajališč, križišča za naselje Preddvor, površin za pešce ter ukrepov za umirjanje hitrosti na odsekih državne ceste Spodnje Jezersko–Preddvor in ter Preddvor–Kranj. Vrednost investicije je 2,18 milijona evrov.

Direkcija bo obnovila tudi dober kilometer dolg odsek ceste Škofja Loka–Jeprca skozi Godešič. Razpis je v zaključni fazi, pogodba z izvajalcem bo podpisana v kratkem, ocenjena vrednost gradbenih del pa znaša 1,5 milijona evrov.

Direkcija bo uredila tudi tri krožna križišča. V Lipici pri Škofji Loki bo stalo 940 tisoč evrov. Trenutno potekajo odkupi zemljišč. Krožišče bo tudi na stiku cest Podkoren–Kranjska Gora, Kranjska Gora–Mojstrana–Dovje in Kranjska Gora–Erika. Trenutno poteka javno naročilo za izbor izvajalca. Investicija bo stala 540 tisoč evrov. Uredili bodo tudi krožišče Šobec na cesti Lesce–Bled, kar bo stalo 470 tisoč evrov.

Direkcija namerava sanirati tudi plaz Lajše na cesti Lipnica–Kropa–Rudno, kar bo stalo 710 tisoč evrov.

Kot so nam še pojasnili na Direkciji za infrastrukturo, imajo na območju Gorenjske v okviru rednega vzdrževanja v tem in prihodnjem letu v načrtu še več manjših obnov in sanacij državnih cest v skupni vrednosti 3,4 milijona evrov. Z vsemi zgornjimi investicijami v državne ceste (vključno z že lani začeto sanacijo železniškega nadvoza na Jesenicah in brez vodiške obvoznice) so investicije Direkcije v letošnjem letu ocenjene na 29,3 milijona evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

pretežno jasno
vlažnost: 96 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-7/4

četrtek

-2/6

petek

-3/11

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PREDAVANJA / Gorenjska, 29. januar 2021

Od Babnega Polja do Goričic pri Cerkniškem jezeru

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Moti jih pokanje iz Crngroba / 18:03, 27. januar

Ko je JLA pokala po Crngrobu, ste bili tiho in vas ni nič motilo. Zdaj ko imamo lastno vojsko, pa vas vse moti.

Tragedija na Pokljuki / 08:36, 26. januar

Torej laže tudi nemški oficir, ki v zapiskih najdenih na komandi na Bledu opiše nagrado dodeljeno hlapcu Obadu.. .?? 150 mark in še 200 cigaret na koncu za pregled požganega bojišča...

Potrdili okužbo z angleškim sevom koronavirusa / 09:57, 25. januar

Zaostritev ukrepov se NE bo zgodila le v primeru, da se minister za zdravje in predsednik vlade ne bosta mogla uskladiti. Vse je mogoče..

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...