Nastopajoči na Popevki 2021 / Foto: arhiv RTV SLO

Popevka in Ema 2021

Znani so nastopajoči na letošnji Popevki, potekal bo tudi tradicionalni izbor Ema 2021. Tega načrtujejo že konec februarja, medtem ko naj bi festival Popevka 2021 izpeljali aprila.

Festival Popevka naj bi se zgodil predvidoma aprila letos, strokovna komisija pa je med 113 prijavljenimi izbrala dvanajst skladb, s katerimi se bodo izvajalci predstavili na festivalu. In to so: Aleksandra Ilijevski in Goran Bojčevski Kvartet s pesmijo Pusti me, Balladero z Marelicami, Še ko te ni, te imam je naslov skladbe Gregorja Ravnika, Lea Sirk bo zapela pesem Zgodba za dva, Okustični Še bolj prav, Raiven pesem z naslovom Volkovi, Rok Ferengja se bo tokrat predstavil s pesmijo Pomladni večer, Tomaž Hostnik s Če imel bi moč, Uroš Buh z Blizu, Veronika Kumar s pesmijo Solzam, Podaril si mi svoje srce bodo prepevali Vudlenderji, Žiga Rustja pa bo nastopil s pesmijo Ko padeš.

Neposreden prenos Popevke boste lahko spremljali na programih RTV Slovenija in spletnem portalu rtvslo.si. Podelili bodo šest nagrad, med njimi pet strokovna žirija (veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, za najboljšo interpretacijo, za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca); skladba, ki bo prejela največje število glasov po telefonskem glasovanju, pa bo prejela veliko nagrado občinstva in postala popevka leta 2021.

Na zadnji Popevki sta med enajstimi nastopajočimi navdušili Eva Hren in Ana Soklič. Gledalci so s telefonskim glasovanjem za popevko leta 2019 izbrali Šesti čut v izvedbi Eve Hren, strokovna žirija pa je za najboljšo skladbo v celoti razglasila Temni svet v izvedbi Ane Soklič, ki je lansko leto osvojila tudi Emo, vendar je udeležba na Evrosongu padla v vodo, saj je ravno takrat svet ustavila prisotnost novega koronavirusa in je glasbeni dogodek, ki ga ljubitelji evrovizijske glasbe vsako leto težko pričakujejo, odpadel.

Letos izbor Ema 2021 bo

Celo datum so že določili: sobota, 27. februar. Je pa seveda prilagojen situaciji, v katero nas je pahnil covid -19. Tako izbor skladbe poteka že od julija lani, ko je bilo objavljeno vabilo k sodelovanju na izboru skladbe za Ano Soklič za Pesem Evrovizije 2021. Prišlo je kar 191 prijav. Izbor se je trenutno zožil zgolj na tri skladbe, razvedrilni program Televizije Slovenija pa bo v sodelovanju z izvajalko in z mnenjem strokovne komisije odločil o primernosti ene ali dveh skladb za Emo 2021.

Izbor bo posvečen tudi šestdesetletnici sodelovanja Slovenije – nekoč še v okviru nekdanje skupne države – na Pesmi Evrovizije. Leta 1961 je Jugoslavija v Cannesu prvič nastopila na evrovizijskem tekmovanju s skladbo Neke davne zvezde slovenskega avtorja, velikana slovenske zabavne glasbe Jožeta Privška. Skladbo je izvedla Ljiljana Petrović. Pet let pozneje pa je na Pesmi Evrovizije prvič nastopila slovenska pevka Berta Ambrož s skladbo Brez besed. Glasbo je napisal še en velikan slovenske zabavne glasbe, lani umrli Mojmir Sepe, avtorica besedila pa je Elza Budau. Na Emi 2021 se bomo v šov programu sprehodili skozi uspešne nastope Slovenije in nekdanje skupne države na Pesmi Evrovizije, ki pa jo letos načrtujejo maja v nizozemskem Rotterdamu. Slovenska skladba bo najprej tekmovala v prvem predizboru 18. maja, in če se bo uvrstila v prvo deseterico, jo bomo slišali še v evrovizijskem finalu 22. maja 2021.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 50 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Dediščina, ki mi je dala moč / 08:57, 4. marec

Takih, ki pri maši sedijo v prvi klopi se je najbolj bati..

Več okužb v nekaterih gorenjskih občinah / 08:49, 4. marec

V Nemčiji in Avstriji že ugotavljajo, da ukrepi niso smiselni, ker so ljudje naveličani in ne upoštevajo več...

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...