Za zaposlene v Osnovni šoli Antona Janše v Radovljici so včeraj organizirali testiranje v avtomobilih, ki ga izvaja Zdravstveni dom Radovljica. / Foto: Gorazd Kavčič

Nekateri otroci in učitelji so že v šoli

Danes so se odprle šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Včeraj je v Slovenijo prispelo novih 16.575 odmerkov cepiva proti covidu-19, z njimi bodo cepili predvsem zdravstvene delavce. Že prihodnji teden naj bi cepili tudi starejše, ki bivajo zunaj institucionalnega varstva.

Ljubljana, Kranj – Danes so se odprle šole in zavodi za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, že včeraj je potekalo testiranje zaposlenih. Na Osnovni šoli (OŠ) Poldeta Stražišarja Jesenice so včeraj testirali 26 zaposlenih, nekaj pa jih je covid-19 že prebolelo. Ravnateljica Aleksandra Valančič je povedala, da se je dogovorila z Zdrav­stvenim domom (ZD) Jesenice, da je njihova ekipa prišla v šolo in opravila testiranje. Danes v šoli pričakujejo 53 učencev, dva se bosta zaradi dolgotrajne bolezni še naprej šolala na daljavo. Ravnateljica je poudarila, da so se učitelji zelo trudili z delom na daljavo, kljub temu pa je otrokom manjkal stik s sošolci, predvsem pa terapije; dvomesečni izpad teh bo težko nadoknaditi. Je pa Valančičeva opozorila na problem prevozov v šolo, kajti v kombijih je lahko le omejeno število otrok.

Tudi v OŠ Antona Janše v Radovljici se je vrnilo 85 od skupaj devetdesetih učencev, prav tako v šolo prihaja večina učiteljev. »Trije ostajajo doma zaradi varstva svojih otrok, za druge smo organizirali testiranje v avtomobilih, ki ga izvaja ZD Radovljica,« je včeraj povedala ravnateljica Jelena Horvat in dodala, da so se testirale tri četrtine vseh zaposlenih. »Upamo, da bodo rezultati dobri.« Kot je še povedala ravnateljica, se vsi, tako učitelji kot učenci in njihovi starši, zelo veselijo vrnitve v šolske klopi: »Težko smo čakali, hkrati pa nas seveda tudi skrbi.« Kot je še povedala ravnateljica OŠ Antona Janše Radovljica Jelena Horvat, se situacija v našem okolju ne izboljšuje, a so vseeno optimistični: »Med prazniki smo trdo delali, da smo pripravili vse za varno vrnitev v učilnice. Strogo se bomo držali vseh ukrepov za preprečevanje širjenja bolezni, osredotočeni bomo samo na pouk, ki bo potekal od 8. do 13. ure. Takoj po pouku bodo vsi učenci, razen redkih izjem, ki potrebujejo varstvo, ker so starši v službi, odšli domov.«

Ravnatelj OŠ Helene Puhar Kranj Janez Cuderman je včeraj povedal, da se v šolo danes vrača večina od 116 učencev. Testirala se je slaba polovica zaposlenih, kar nekaj jih je covid-19 že prebolelo. Testiranje, ki ga izvaja ZD Kranj, je potekalo v avli Mestne občine Kranj, kot je to predvideno tudi za druge občane. »Obljubljen je bil protokol izvedbe hitrega testiranja, ki naj bi nam ga pripravilo ministrstvo za zdravje, vendar ga ravnatelji nismo prejeli, zato smo se morali znajti vsak po svoje,« je opozoril Cuderman in dodal, da je bila časovnica za organizacijo vrnitve v šolske prostore zahtevna, skrbi ga tudi pomanjkanje kadra. Kot je pojasnil, imajo tudi njihovi zaposleni otroke v vrtcih in prvi triadi rednih osnovnih šol. Vrtci in šole za prvo triado pa naj bi se, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, odprli 11. januarja, je pred dnevi napovedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

V nedeljo skupaj 2671 testiranj, pozitivnih 744

V Sloveniji je bilo v nedeljo opravljenih 2041 PCR-testov na koronavirus in potrjenih 634 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 31,1-odstoten. S hitrimi testi so opravili 630 testov in potrdili 110 novih okužb. Delež pozitivnih je bil 17,5-odstoten. Hospitaliziranih je bilo v nedeljo 1209 covidnih bolnikov, intenzivno terapijo jih je potrebovalo 194. Umrlo je 35 bolnikov, skupaj 2838.

Po podatkih NIJZ je bila 14-dnevna incidenca obolelih na sto tisoč prebivalcev (z dne 2. januarja) v Sloveniji 908,2, najnižjo incidenco ima še naprej Goriška statistična regija s 678,1, takoj za njo je Gorenjska s 679,4. V soboto denimo smo imeli po podatkih Covid-19 Sledilnika na Gorenjskem več kot deset novih okužb potrjenih samo v Mestni občini Kranj (17), aktivnih okužb pa je bilo v tej občini 391.

Nova pošiljka cepiva

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje mag. Marija Magajne je na včerajšnji novinarski konferenci povedala, da so prvi dve pošiljki cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in BioNTech, ki sta v Slovenijo prispeli pred novim letom, že porabili. Včeraj je v Slovenijo prispela nova pošiljka s 16.575 odmerki, cepivo je namenjeno predvsem zdravstvenim delavcem, sodelavcem in drugim zaposlenim v zdravstvu. Glede na napovedi naj bi v teh dneh Evropska agencija za zdravila odobrila še cepivo Moderne.

Vladni govorec Jelko Kacin je na prvi dan novega leta obiskal Kliniko Golnik, kjer so cepili zaposlene. Za cepljenje se je prijavilo 307 zaposlenih, je v petek povedal direktor Klinike Golnik doc. dr. Aleš Rozman, ki se je tudi sam cepil, ter dodal, da naj bi jim s prvimi prejetimi odmerki cepiva uspelo precepiti približno polovico zaposlenih, skupaj s tistimi, ki bodo še cepljeni, pa pričakuje, da bo med zaposlenimi na virus imunih od 70 do 75 odstotkov. »Če bomo v tretji fazi dovolj pametni in se vsi držali ukrepov, pričakujem sproščeno poletje. Nekje do 1. maja, velike noči bi lahko s covidom-19 zaključili,« je ocenil.

Prihodnji teden cepljenje še za eno skupino

Po napovedih Marije Magajne naj bi prihodnji teden začeli cepiti starejše, ki bivajo zunaj institucionalnega varstva. Prva bo na vrsti starostna skupina nad osemdeset let, potem nad sedemdeset in nad šestdeset let. Za njimi pa bolniki s kroničnimi boleznimi. Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske (OZG) Jože Veternik je včeraj povedal, da trenutno zbirajo podatke o nameri za cepljenje za njihove zaposlene, koncesionarje ter po socialnovarstvenih zavodih, kjer to še ni bilo izvedeno v celoti: »Kandidatov za cepljenje med zaposlenimi v OZG je okrog 350, skupaj z že cepljenimi je to približno štirideset odstotkov zaposlenih. Za ostalo populacijo, kot so določene prioritete ministrstva za zdravje, pripravljamo spletni obrazec, s katerim se bodo lahko prijavili za cepljenje. Obrazec bo pripravljen v naslednjih dneh, javnost bomo o tem obvestili tudi na spletnih portalih enot OZG. Za naročanje bo objavljena tudi telefonska številka za vsako enoto posebej. Ta trenutek pa prosim občane, naj za cepljenje ne kličejo izbranih osebnih zdravnikov.«

Hitro testiranje še dostopnejše

Od včeraj pa vse do preklica poteka brezplačno prostovoljno testiranje s hitrimi testi v avli Mestne občine Kranj vsak delovni dan od 9. do 13. ure z izjemo srede – ta dan bo testiranje v Cerkljah v stari lekarni (6. in 13. januarja od 9. do 13. ure). Danes od 10. do 14. ure je testiranje občane v avli Športne dvorane Podmežakla na Jesenicah, jutri od 10. do 14. ure pa v Dvorani Vitranc v Kranjski Gori.

V Škofji Loki so testirali včeraj, o dodatnih terminih bodo še sporočili. Testirajo tudi pred ZD Tržič v modrem zabojniku, predvidoma od ponedeljka do petka med 13. in 17. uro. Od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro testiranje poteka v preddverju Kulturnega doma Medvode. Prav tako ga izvajajo v Domu kulture Kamnik danes od 8. do 14. ure, jutri od od 8. do 12. ure in od 13. do 18. ure, v četrtek od 12. do 18. ure, v petek od 8. do 14. ure.

Ta teden testirajo tudi pred vhodom v urgenco ZD Radovljica po sistemu »drive in« in v ambulanti Kropa, smo izvedeli tik pred zaključkom časopisne redakcije. Razpored je objavljen na spletni strani ZD Radovljica.

Naročanje na hitro testiranje ni potrebno, s seboj pa je treba imeti zdravstveno kartico in osebno izkaznico.

Vladni ukrepi

Vlada je podaljšala ukrepe začasne omejitve gibanja in zbiranja. Na petih mejnih prehodih je možno testiranje s hitrimi testi. Od včeraj lahko v fitnesih in telovadnicah ter bazenih vadi več posameznikov, četudi niso člani istega gospodinjstva, vendar morajo imeti pet metrov medsebojne razdalje in na voljo najmanj petdeset kvadratnih metrov na osebo v posameznem prostoru (v manjšem prostoru pa lahko vadi največ ena oseba).

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

pretežno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

0/11

sreda

-1/10

četrtek

-2/12

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

OBVESTILA / Tržič, 14. april 2021

Mreža za starejše

DELAVNICE / Tržič, 14. april 2021

Zgodovinski pregled obuvanja na Gorenjskem

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

 

 
 

 

 
 
 

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.

Še letos novi trgovski center / 09:19, 13. april

Trgovine so mi zelo všeč. ??????

Koncesija za dom izgubljena / 04:08, 13. april

Kje so udobne klopce? Kje so koši za smeti? /aja, strošek /Zakaj ne smemo klepetat na vaši (naši) spletni strani? Zakaj se čaka na eno ...

Koncesija za dom izgubljena / 03:42, 13. april

DA VAS NI SRAM!! PA KAJ SI SAMO JAJCA PRASKATE?? ŽUPAN BLENTAVI IN KOMPANIJA?? Banda cerkvenjaška nesposobna! Za en spomenik (kot kap...

Leta skupnega življenja / 03:15, 13. april

Vse čestitke.

Muke z vodo / 21:49, 11. april

Upam, da je ta novica zapoznela prvoaprilska šala.

Muke z vodo / 17:14, 11. april

Karavanke pa polne vode ja..presežena dovoljena vrednost sulfatov? Verjetno res, a ko bo gradnja zaključena bi se to dalo nekako urediti.. V...