Za projekt urejanja obale jezera Črnava so pridobili evropsko sofinanciranje. / Foto: Primož Pičulin

Za proračun zdaj zelena luč

Potem ko na novembrski seji občinski svetniki v Preddvoru niso potrdili predlaganega proračuna, so na decembrski znova odločali o njem. Tokrat so ocenili, da je dokument primeren za drugo obravnavo, občina pa bo kratek čas imela začasno financiranje.

Preddvor – Novembra so namreč svetniki menili, da je v proračun zajetih preveč projektov in jih ne bodo mogli uresničiti. Zdaj so dobili na mizo nov predlog proračuna, dan pred odločanjem pa so prisluhnili predstavitvi najpomembnejših projektov. Predstavili so jim jih občinska uprava, projektanti in gradbeni odbor za gradnjo športnega parka. Poleg športnega parka so prednostni projekti še: obnova občinske stavbe in turistične poslovalnice na Goričici, rekonstrukcija Šolske ulice, obnova mostov čez Kokro pri Jelovici, ureditev obale jezera Črnava in športna dvorana s širitvijo šole. Svetnikli so pohvalili predstavitev in predlagali, naj se za lažje prihodnje odločanje še kdaj ponovi.

Ker bo v proračun za leto 2021 vključena tudi prodaja podjetja Energetika, so na seji najprej razpravljali o načinu prodaje in njenem vplivu na občinski proračun. Proračun je sicer vreden okoli 6,6 milijona evrov, prihodnje leto pa naj bi se sprostil tudi prvi milijon lani vezanih sredstev. Želijo si, da bi ga kar najbolje izkoristili. Kar dva velika zalogaja se jim obetata v prihodnjem letu, naložbi pa bosta fazno potekali tudi v naslednjih letih, to sta športni park in športna dvorana z obnovo šole. V prvi fazi bo v športnem parku zgrajeno veliko nogometno igrišče s spremljajočimi objekti. Spomladi bodo začeli osnovna zemeljska dela, ko dobijo gradbeno dovoljenje, pa gradnjo igrišča. Športna dvorana pri šoli je zelo zahteven projekt, skupaj z adaptacijo šole bo terjal 4,8 milijona evrov, projekt naj bi začeli konec prihodnjega leta. Že prihodnje poletje pa se bodo lotili širitve Šolske ulice od ovinka pri kulturnem domu do šole. Obnovo zahteva dotrajani most pri Jelovici, kar bi radi gradili hkrati z urejanjem državne ceste. Država je zdaj že izbrala izvajalca del, ki naj bi se od krožišča v Tupaličah do konca vasi v smeri Kokre začela spomladi. Za energetsko sanacijo občinske stavbe in nekdanje turistične poslovalnice pa imajo zagotovljena 49-odstotna sofinancerska sredstva iz razpisa za energetske prenove stavb v lasti in rabi občin, ki poteka v partnerstvu z občinama Kamnik in Tržič. Razmišljajo, da bi energetski sanaciji sledila tudi gradnja dvigala na zadnji strani stavbe. Sofinanciranje pa je zagotovljeno tudi za urejanje zahodne obale jezera Črnava, prav tako predvideno za prihodnje leto, še prej pa bodo jezero izpraznili, sanirali neljube iztoke in odstranili invazivno račjo zel. Ne bo pa sofinanciranja za kolesarsko povezavo mimo Brda z mestno občino Kranj, saj se je ta odrekla projektu, v Preddvoru pa vseeno računajo na njeno delno izvedbo. Več denarja bodo namenili projektiranju poslovne cone. Proračun predvideva tudi vlaganja v vzdrževanje občinskih cest, urejanje avtobusnih postajališč in podobno. Za parkirišča, ki naj bi jih uredili na izhodiščih planinskih poti, pa so si enotni, da naj bodo v prihodnje plačljiva.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

delno oblačno
vlažnost: 59 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/12

sobota

4/10

nedelja

5/10

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. april 2021

O literaturi med letoma 1980 in 1990

RAZSTAVE / Škofja Loka, 19. april 2021

Mladi ustvarjalci razstavljajo svoje izdelke

IZLETI / Kranj, 21. april 2021

Planinarjenje po Lastovem

RAZSTAVE / Tržič, 5. maj 2021

Veder polet v veliki svet – že 120 let

 

 
 

 

 
 
 

Jeseniški župan razrešil podžupana / 12:16, 16. april

Tist k bo dal pobudo in izpeljal projekt za sežig teh smeti z moderno sežigalnico se še ni rodil al kako?
Ni interesa ne na levi ne na desni strani, že vedo zakaj..

Vrhunec, a brez navijačev / 12:11, 16. april

Ajde PLAVŽARJI, u soboto za finale strest makaronarje !!

Boj za slovenski finale / 08:08, 16. april

V SOBOTO ODPRETI TRIBUNO V PODMEŽAKLI !!!
Obljubimo, da bomo pili samo vodo in jedli prleške sendviče!

Šef policije sprejel rešitelje / 18:50, 14. april

Iskrene čestitke in globoko spoštovanje.
Hvaležnosti pa ni mogoče ubesediiti. HVALA ker ste. <3

Vrtičke pri Tušu odstranili / 18:15, 14. april

Edino pravilno, ker tist ni blo za nkamor res

Vrtičke pri Tušu odstranili / 16:24, 14. april

Pravilno, nej se zadeva uredi drugače, tole ob glavni cesti res ciganarija...

Center bo zaživel konec leta / 23:22, 13. april

Upajmo, da bo streha tesnila bolje kot na Radovljiški knjižnici. Energetsko bo sigurno bolj učinkovita. Lep projekt.