Posvet je potekal na Zoomu. / Foto: zajem zaslona

O izzivih podeželja v Komendi

Udeleženci spletne okrogle mize so razpravljali o izzivih podeželskega okolja v občini Komenda.

Komenda – Stičišče Središče, ki predstavlja stičišče nevladnih organizacij osrednjeslovenske regije, v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine pripravlja cikel posvetov med občinami in lokalnimi nevladnimi organizacijami. Srečanja so organizirali že v več občinah osrednjeslovenske regije, med njimi tudi v Kamniku, Medvodah in Domžalah. V ponedeljek zvečer pa so razpravljali o izzivih podeželja v občini Komenda. Kot je sicer uvodoma povedala Doris Letina iz Zveze slovenske podeželske mladine, so sprva načrtovali, da se bodo srečali v živo na komendskem sejmu, a je epidemija covida-19 prekrižala tudi te načrte, zato je srečanje potekalo na platformi za videoklice.

Kljub temu so udeleženci, med katerimi so prevladovali mladi, predlagali kar nekaj možnih rešitev, ki naslavljajo sodobne izzive podeželskih občin. Med predlogi so poudarili postavitev avtomatov, ki bi ponujali hrano lokalnih kmetij. Občini predlagajo tudi ustanovitev posebnega sklada, namenjenega predvsem za manjše kmetije in mlade prevzemnike, s čimer bi spodbudili hitrejši prenos kmetij na mlajšo generacijo, kar je po mnenju sodelujočih ključno za ohranitev kmetij. Med konkretnimi predlogi pa so poudarili tudi željo po večji urejenosti poljskih poti.

Glede na to, da je Komenda znana po velikih kmetijskih sejmih, bi lahko na enem od naslednjih organizirali brezplačno tržnico, kjer bi mladi kmetje predstavili svoje izdelke, popestrili pa bi jo s predavanji in drugimi dodatnimi aktivnostmi.

Želijo si tudi več možnosti za promocijo lokalnih ponudnikov in društev, bodisi na oglasni tabli pred informacijsko točko ali v obstoječih lokalnih občilih, občinski spletni strani in na drugih spletnih platformah.

Na precej pozornosti je naletela tudi ideja, da bi osnovnošolce bolj vpeli v kmečko življenje, bodisi preko šole v naravi, kmečkega krožka bodisi kakšne druge podobne aktivnosti, ki bi se lahko odvijala na kakšni od lokalnih kmetij.

S posvetom so si organizatorji prizadevali povezati predvsem lokalne nevladne organizacije in posameznike s predstavniki občinske uprave, a je župan Stanislav Poglajen zaradi neodložljivih obveznosti udeležbo na okrogli mizi v zadnjem trenutku odpovedal. S povzetkom razprave oziroma predlaganimi rešitvami so ga predstavniki organizatorjev tako seznanili naknadno.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!