Socvetja metuljnika z dnevnim pavlinčkom / Foto: Jurij Kurillo

Budleja ali metuljnik

Metulje lahko privabimo tudi na vrtove, če tam cvetijo rastline, ki jih radi obiskujejo. Zagotovo je med njimi v ospredju budleja, po pravici imenovana tudi metuljnik ali metuljka.

Metulji, eni največjih lepotcev med žuželkami, čedalje bolj izginjajo. Če se podamo na sprehod med naša ravninska polja in travnike, ne vidimo več nikjer nobenega metulja. Izjemoma se tu in tam spreletava kakšen belinček, ki mu za prehrano zadostujejo regratovi cvetovi, ki pa so pravzaprav edini predstavniki cvetic na sodobnih »travniških njivah«. Kje so travniki naše mladosti, ko so tam vsevprek cveteli travniška kadulja, dimek, ivanjščica, grabljišče, rman in druge pisane rožice? In strokovnjaki menijo, da prav število metuljev dokazuje, koliko je narava na splošno še ohranjena na določenem področju.

Metulje moramo potemtakem poiskati na vzvišenem svetu, na vzvišeninah – kot pravi Rudolf Badjura v svoji Ljudski geografiji – torej na brdih, gričih, hribih, gorah in snežnikih, ki dajejo naši domovini poseben sijaj. Lahko jih privabimo tudi na naše vrtove, če tam cvetijo rastline, ki jih metulji radi obiskujejo. Zagotovo je med njimi prav v ospredju budleja, po pravici imenovana tudi metuljnik ali metuljka (Buddleja davidii). To je obsežno razrasel grm, ki doseže tudi več kot trimetrsko višino in nosi bolj pozno poleti in v jesen dolga stožčasta socvetja različnih barv, od modre do rdeče in bele. Ti so za metulje neustavljivo privlačni, tako da se na njih kar naenkrat znajdejo, ne ve se od kod, najrazličnejše vrste, tudi najlepši in redki lastovičarji in jadralci pa bolj vsakdanji dnevni pavlinčki, osatniki, admirali, koprivarji, gospice, belini in še kaj. Ponoči se bodo tu gostili tudi različni nočniki.

So pa še druge gojene cvetice, ki bodo privabile različne metulje v naše vrtove. Na škrlatno rdečih blazinicah avbrecije in drugih skalnjaških rastlin bodo posedali prvi prezimeli glasniki pomladi: citronček, koprivar, belin, dnevni pavlinček. Srebrenka bo aprila ali maja privabljala malega koprivarja in zorico, ki bo na to rastlino morda zalegla tudi svoja jajčeca. Tudi vrtna plamenka ali floks je temu ljubkemu belinu z oranžnimi konicami kril v dvojno korist; cvetovi prehranjujejo z nektarjem metulje, listi pa gosenice. Petunije, ki cvetijo vse poletje, radi obiskujejo razni dolgorilčasti nočni metulji; med njimi je pogost podnevi dejavni velerilec, ki posrka svoj obrok lebdeč v zraku kot kakšen helikopter. Dišeči grmički sivke ne bodo nikoli brez ljubiteljev njene medičine, kot je prav velerilec ali različni belini. Privlačni so cvetovi še drugih vrtnih rastlin, kot so cinija, homulica, grobeljnik, pečnik, posončnica, sporiš ali verbena, špajka. Ta čas seveda ne bomo mogli posajati na naših vrtovih omenjenih cvetic, saj že prihaja neusmiljena zima, pač pa je mogoče razmnožiti metuljnik z olesenelimi podtaknjenci.

Vsi metulji na fotografijah nabirajo medičino na socvetjih metuljnika.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

0/6

nedelja

-5/5

ponedeljek

-4/6

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Gorenjska, 31. januar 2021

Predlagajte kosilo in dobite lokalne dobrote

 

 
 

 

 
 
 

Bitka za regijsko bolnišnico / 07:52, 24. januar

Župan Račič pravilno ugotavlja, da ima slabe karte na mizi. Upa lahko, da pride čimprej koalicija KUL na oblast. KUL nima interesa za investicije. KUL se bori za novinarje in policiste.

Tragedija na Pokljuki / 12:10, 23. januar

Tragedija na Pokljuki, dopolniloNekje sem prebral misel, da je mit pripoved, namenjena prekrivanju nasilja, ki žrtvi ne daje besede ter tako...

V Sloveniji v sredo potrdili 1445 okužb z novim koronavirusom / 08:06, 22. januar

Smo pa edina država na svetu, kjer je zdravstveni minister obramboslovec iz časa komunizma !

Šest tisoč reševalnih prevozov na mesec / 23:52, 20. januar

Že nekaj let poznam podjetje Pacient, kateremu odličnost, strokovnost, sposobnost, vsemogočnost, daje prav g. Roman Meško. Kljub velikemu š...

Potrdili 1698 okužb, vlada bo odločala o ukrepih / 12:48, 20. januar

Maršal twitto je twittnil .da se odpirajo tudi smučišča !
Maja ali najkasneje začetek junija hahahahaa....

Manj gneče in kršitev / 12:43, 20. januar

Logično, ker pol morosta je šlo itak že v petek popoldne v Krajnsko ne..

Štirje razredi v karanteno / 11:10, 20. januar

Naš glavni vir denarja so podjetja, ki delajo. Tako bomo imeli denar za pokrivanje vsega. Morajo delati! Drugače nam lahko vse propade.