Z obvoznico bodo razbremenili promet mimo Prešernove rojstne hiše v Vrbi. / Foto: Gorazd Kavčič

Gradnja obvoznice v Vrbi se lahko začne

Žirovniški občinski svetniki so s sprejetjem OPPN Obvoznica Vrba prižgali zeleno luč za začetek gradnje obvoznice mimo Vrbe. Gradnja se bo začela prihodnje leto, promet pa bo po njej stekel leta 2023.

Obvoznica bo na začetnem delu speljana po sedanji občinski cesti od Breznice proti Vrbi, zatem pa se bo pred vasjo odcepila proti zahodu, vas obšla po zahodni strani in se priključila na državno cesto približno 120 metrov od železniškega nadvoza v smeri proti Lescam. Na Breznici in na priključku na regionalno cesto bodo uredili krožišči.

Vrba – »Sprejem OPPN Obvoznica Vrba pomeni za občino uresničitev najmanj dvajset let stare želje po obvozni cesti mimo Vrbe,« je dejal žirovniški župan Leopold Pogačar, potem ko so žirovniški občinski svetniki v sredo s sprejetjem dokumenta prižgali zeleno luč za začetek gradnje. Kot je pojasnil Pogačar, je obvoznica nujna že vrsto let, prometa je vsak dan več, cesta je ozka in speljana tik ob Prešernovi rojstni hiši. Promet skozi vas je moteč tako za domačine kot za obiskovalce.

»Po sprejemu OPPN so nastali pogoji za parcelacijo, odkupe zemljišč ter za pripravo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja in zatem za izbiro izvajalca,« je dejal župan. Če bo šlo vse gladko in ne bo pritožb, bi obvoznico lahko začeli graditi prihodnje leto, po njej pa bi se lahko zapeljali v letu 2023. Grad­njo bo v celoti financirala Občina Žirovnica, projekt pa je po ocenah vreden 1,8 milijona evrov.

Ob tem pa so nekateri domačini Vrbe vse do zadnjega nasprotovali trasi, ki bo vas obšla po zahodni strani. Tudi v vseh javnih obravnavah se je večina pripomb nanašala prav na zahodni potek trase. Kot je ob tem pou­daril župan, bi bila tudi njemu ljubša vzhodna varianta, a jim zanjo ni uspelo pridobiti soglasij na državni ravni oziroma pri nosilcih urejanja prostora. Župan Pogačar je zato predvsem zadovoljen, da zdaj prehajajo od besed k dejanjem in se bo gradnja lahko začela.

»Prepričan sem, da bomo na koncu zadovoljni vsi, predvsem pa bo umik prometa iz vasi razbremenil vse, nam pa dal še dodatno možnost razvoja območja Prešernove rojstne hiše tudi v luči bodočega razvoja kulturnega turizma in prezentacije kulturne dediščine, ki se bo zgodil v objektih, ki sta jih odkupila občina in država v lanskem letu,« je dejal.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

pretežno jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-5/16

četrtek

2/14

petek

-3/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 23:33, 2. marec

LJUDJE - res spoštujem NOB in Plečnika. Samo ZDAJ fliknit v obnovo 62 000 € - a se lahko nehajo zajebavat oblastniki?

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 23:22, 2. marec

Dva evra!! Ko si lahko samo vesel, da je nekdo usposobljen v bližini. Da ne omenjam, kako so v koči na vrhu neprijazni do psov. Samo do ne...

Župan Hrovat obsojen zaradi grožnje nadzorniku / 17:13, 2. marec

Noro! In to par let. Naj eni naravovarstveniki ne opletajo med klenimi domačini! Zdravimi hribovci, ki jih lahko samo spoštujemo.

Obnoviti nameravajo spomenik v Dolenji vasi / 15:58, 2. marec

62 000 €?? Pa to streho in čiščenjene obnovijo vaški kerlci v eni udarni akciji!
Neverjetno, kako se razmetava z denarjem!

Brezplačno parkiranje za gorske reševalce / 15:37, 2. marec

Da ni sram pisarniških gobcal! GRS mora imeti VSE in še več!