Pacienti, ki so pozitivni, to izvedo v 24 urah od odvzema brisa. / Foto: Gorazd Kavčič

Če zazvoni telefon, je bris pozitiven

Na testiranje za covid-19 je na Gorenjskem treba čakati največ en dan, prav tako tudi na izvide. Brise jemljejo na petih točkah: v Kranju, na Jesenicah, Bledu, v Radovljici in Škofji Loki.

Kranj – Na Gorenjskem opravijo okrog štiristo testov na covid-19 na dan, je povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik. Brise jemljejo na petih lokacijah, in sicer v Kranju, na Jesenicah, Bledu, v Radovljici in Škofji Loki. Pacienti s sumom na okužbo na odvzem brisa čakajo en dan, izvide pa dobijo v 24 urah od testiranja. To je sicer delno odvisno od laboratorija, a pacienti, ki so pozitivni, so po Veternikovih besedah o pozitivnem testu obveščeni najkasneje v enem dnevu. O izvidih brisa obveščajo le paciente, pri katerih potrdijo okužbo, tistih, ki so negativni, pa o tem posebej ne obveščajo.

Pogovarjali smo se tudi z Gorenjko, ki je opisala svojo osebno izkušnjo testiranja na covid-19. Ker je bil potrjeno pozitiven njen sodelavec, s katerim si delita pisarno, je najprej prejela odločbo o desetdnevni karanteni. Tik pred iztekom karantene se je tudi sama začela počutiti nekoliko slabše, zato jo je osebna zdravnica napotila na testiranje. Tega je opravila v zdravstvenem domu v Radovljici, na vrsti za odvzem brisa je bila še isti dan. Kot je povedala, odvzem poteka tako, da pacient ostane v avtomobilu, odpre samo avtomobilsko okno.

»Medicinska sestra v popolni zaščitni opremi mi je vzela bris iz nosu, s pripravljeno paličko mi je šla skozi nos do žrela, postopek traja nekaj sekund, je pa malce neprijetno, malo zapeče,« je povedala sogovornica. Kot ji je razložila medicinska sestra, naj bi jo poklicali le v primeru, če bo izvid na covid-19 pozitiven, in sicer do naslednjega dne opolnoči. Opozorila jo je, naj ima telefon ves čas pri sebi. »Sledilo je kar nekaj živčnih ur, strah naredi svoje, a k sreči telefon ni zazvonil. Sem se pa pogovarjala z znancem, ki je bil pozitiven, njega so o tem obvestili še isti dan zvečer,« je povedala sogovornica.

Epidemiološka služba po telefonu vzpostavi kontakt z vsakim okuženim z novim koronavirusom, mu da navodila o poteku izolacije, je pa po novem dolžnost okuženega, da o okužbi obvesti vse, s katerimi je bil v stiku. Od prejšnje sobote naprej namreč epidemiologi NIJZ zaradi prevelikega števila okužb ne iščejo več visoko tveganih stikov z okuženimi in ne predlagajo karanten.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

-4/2

petek

1/9

sobota

3/8

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 
 

 

 
 
 

Prikaz nasprotnih dejstev / 19:43, 3. december

Veje javnega kanalizacijskega omrežja, ki jih je gradil koncesionar oz WTE so bile narejene katastrofalno ! Stari sistemi so kljub temu, da ...

Mladi v boju proti podnebnim spremembam / 16:03, 3. december

Ena izmed učenk je tako recimo predlagala, da bi se lahko po celotni Evropi zgradile kolesarske poti, ki bi bile med sabo povezane.
------------------
Vpliv risank je večji kot si mislimo.

Sneg povzroča težave v prometu / 08:18, 3. december

Spet to kidanje. Ma to mi gre pa najbol na jetra.Še sreča, da pri nas kida žena. Jaz sem namreč študiral filozofijo in psihologijo in mi fiz...

Posebna številka revije Stražni stolp / 14:41, 2. december

Primož, če dobiš e-mail z naslovom "Ding Dong", ga ne odpri. Don't open it!!!
To so Jehove priče, ki delajo od doma.

Posebna številka revije Stražni stolp / 13:27, 2. december

Neeee prosm neee...
Evo, jest to posebno številko z veseljem odstopim kolegu wojčehovskemu ..

V lokalu našli štiri goste / 11:16, 2. december

Mal heca:

dva izmed njih sta bila Novak in Primož.

Gradnja šole končno bližje / 10:06, 2. december

1.8M€ za birokracijo. Celoten znesek 17.9M€. 10% stroški birokracije. Carji birokrati. V SLO se res ne splača delat.