Na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju so se predstavniki vseh treh vej oblasti pogovarjali o načelu delitve oblasti. / Foto: Tamino Petelinšek (STA)

Pri Pahorju o odnosu oblasti do sodstva

Pri Pahorju posvet o načelu delitve oblasti

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju so se v torek najvišji predstavniki treh vej oblasti sešli na posvetu o načelu delitve oblasti. Pahor je v uvodu povedal, da ločenost oblasti ne pomeni njihove izoliranosti in da predpostavlja tudi sodelovanje, pri čemer pa mora biti odnos spoštljiv, odgovoren in mora upoštevati dostojanstvo druge veje. Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, ki je avgusta Pahorja opozoril na neprimerno komunikacijo državne oblasti, je razložil, da je v pismu izrazil tudi pričakovanje slovenskega sodstva, da se na neprimerne komentarje in tudi napade na sodstvo, ki so se intenzivirali v zadnjem času, odzovejo na primeren način. »Ali res ni mogoče poiskati drugih vzvodov za komunikacijo kot pa javno etiketiranje in omalovaževanje sodnikov in s tem sodne veje oblasti?« se je spraševal. Predsednik vlade Janez Janša pa je povedal, da ob ločenosti vej oblasti »verjetno ni prepovedano izrekati kritike«. »Ugled si je treba zaslužiti,« je še poudaril Janša in sodstvo pozval, naj izvede resno refleksijo situacije, reforme in samokorekcije. Predlagal je, naj se sodstvo odpre javnosti in da prouči slovaški predlog zakona, ki spreminja več predpisov s področja pravosodja. Predsednik Pahor je ob koncu udeležence pozval, naj razmislijo, kako bi ta dialog periodično, smiselno in organizirano vodili tudi vnaprej.

Za predsednika DeSUS-a trije kandidati

Za novega predsednika stranke DeSUS so za zdaj evidentirani trije kandidati: nekdanji predsednik Karl Erjavec, Srečko Felix Krope iz Posavja in Dominik Šteiner iz Murske Sobote. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je napovedal, da bodo v poslanski skupini vse tri povabili na pogovor o viziji prihodnosti stranke. Ob tem si Jurša želi, da bi se poslanci poenotili v podpori enemu kandidatu. Prav z enotno podporo poslanske skupine naj bi po neuradnih podatkih svojo kandidaturo pogojeval Karl Erjavec, ki ga podpira pokrajinska organizacija DeSUS Gorenjska. Do Erjavčeve kandidature je sicer med poslanci najbolj skeptičen Robert Polnar. Medtem je začasni predsedujoči DeSUS-u Tomaž Gantar, ki se za vodenje stranke ne bo potegoval, za časnik Dnevnik dejal, da bi morala predsedniško mesto v stranki zasesti prepoznavna in izkušena oseba, ki pozna strankarsko življenje in koalicijska dogajanja. Podobno razmišlja tudi Jože Podgoršek, za katerega so včeraj v državnem zboru odločali, ali bo prevzel vodenje ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Izstrelitev satelitov zgodovinski dosežek

V sredo so v Vitanju pripravili slovesnost ob izstrelitvi slovenskih satelitov Trisat in Nemo-HD v vesolje. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je izstrelitev označil za vrhunski in zgodovinski dosežek slovenske vesoljske industrije in znanosti, s katerim je bil narejen velik tehnološki preboj za Slovenijo, hkrati pa smo se postavili ob bok velikih na področju visokotehnološke panoge. Počivalšek je še poudaril, da je ministrstvo izstrelitev satelitov sofinanciralo v višini nekaj več kot tri milijone evrov. »Satelita odpirata možnosti uporabe informacij, pridobljenih iz vesolja, v vsakdanjem življenju, industriji, kmetijstvu, energetiki in državni upravi. Pred nami je velik izziv, kako in kam naprej,« je še dejal. Oba satelita so sicer po več preložitvah v vesolje izstrelili 3. septembra iz Francoske Gvajane, prvi stik z njima vzpostavili še isti dan, trenutno pa se ukvarjajo z navigacijo obeh satelitov.

Javni predstavitvi kandidatov

V predsedniški palači sta se v sredo javno predstavila kandidatka za mesto viceguvernerke Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten, sedanja direktorica analitsko-raziskovalnega centra pri Banki Slovenije, in kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik, trenutno svetovalec v odboru za pravosodje in notranje zadeve Evropskega parlamenta in izredni profesor za kazensko procesno pravo na evropski pravni fakulteti. Slednji je napovedal, da si bo v primeru izvolitve prizadeval za varovanje človekovih pravic, zakonitosti in ustavnosti. Po njegovih besedah je za ustavnega sodnika pomembno, da ni zgolj dodatna stopnja rednega sodstva, temveč je neke vrste »antisodišče« v smislu, da pokaže občutljivost, ki je redno sodstvo ni pokazalo. Brezigar Mastenova pa si bo med drugim prizadevala za boljšo koordinacijo oddelkov znotraj Banke Slovenije, nadaljnjo krepitev znanj v organizaciji in boljšo prepoznavnost slovenske centralne banke v evrskem sistemu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

zmerno oblačno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

3/19

sobota

4/16

nedelja

4/20

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 31. oktober 2020

Spominski pohod na Zelenico

OBVESTILA / Bled, Radovljica, 31. oktober 2020

Bralni krožek

OBVESTILA / Kranj, 1. november 2020

Pisarna odprta le ob sredah

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

OBVESTILA / Kranj, 3. november 2020

Vadba nordijske hoje bo

PREDAVANJA / Gorenjska, 5. november 2020

Energijska vrednost voda

 

 
 

 

 
 
 

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 05:51, 31. oktober

Opozorilo bi bilo dovolj!
Svetoval bi pa staršema, naj ne gledata več RTV in POP TV.


PS:
ampak, to sem se naučil od Primoža, kaj pa če je vse skupaj zrežirano?

Vlada k omejitvam dodala nekaj izjem / 20:32, 30. oktober

Dr. Masten, posvetite se pacientom v vladi. Tam imajo vsi psihiatri dovolj dela za 50 let.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:36, 30. oktober

Grem, če greš ti prej na Onkoliški inštitut, kjer se borijo z resnično epidemijo, ki nima samo 0,14% smrtnost kot Covid.

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 18:16, 30. oktober

Predlagam, da greš na Golnik za prostovoljca, tam boš dobil resnico iz prve roke!

O štorkljah in ljubezni so peli tudi Čuki / 18:00, 30. oktober

" Fantje so kljub nastali situaciji poleti prišli na idejo zanimivega koncerta, ga nameravali izpeljati v začetku oktobra, a so ga zaradi v...

Ukrepi podaljšani, včeraj umrlo 23 bolnikov s covidom-19 / 16:18, 30. oktober

Tale Tina je preveč občutila moč vladavine. Oblast je kot opij. Ukrepi, ki jih izdaja vlada nimajo nobene znanstvene podlage, da so uspešni ...

Čas je, da egoizem pospravimo v predal / 16:11, 30. oktober

Nak. Švedski način življenja spremljam že od aprila. Je pa Potrč sedaj na Švedskem in bo objavljal posnetke kako Švedi sobivajo z virusom. V...