Jure Kordež in Marko Pavčnik

Gurmanska avantura

Tokrat so v Restavraciji 1906 Hotela Triglav na Bledu spajali hrano z ginom, domači šef kuhinje Jure Kordež pa je gostil enega bolj znanih slovenskih kuharskih mojstrov Marka Pavčnika, ki ga poznamo tudi iz televizijskih kulinaričnih oddaj.

Za piko na i je bil tokrat zaslužen gin. Zanj in različne kombinacije okusov je poskrbel Danijel Galjot in gostje so doživeli pravo pustolovsko eksplozijo, kar je večerjo še nadgradilo. Zvezda večera je bil Lim Bay gin. Med drugim ga je v svojem pozdravu omenila tudi gostja Majda Debevc, sommelierka in ena redkih žensk v Sloveniji, ki se spozna tudi na žgane pijače. Zdelo se ji je zanimivo, da je Galjot uporabil omenjeni gin, saj ne gre ravno za gin, ki bi ga bilo enostavno kombinirati z okusi. Pa vendar, že samo spajanje gina s hrano se je večini prisotnih zdelo izjemna domislica.

Danijel Galjot nam je razložil, da želijo s tovrstnimi dogodki dvigniti nivo »gin twistov« oziroma spajanje hrane z njimi. Enostavna razlaga za omenjeno poimenovanje: gre za dodajanje komponent ginu in tako dobimo koktajl stila gin twist.

Tokrat je Galjot za goste pripravil sedem različnih kombinacij. Tako je recimo za uvod postregel penino, gin in kaviar breskve, kozarec pa okrasil z lipovim cvetom, kar je sploh pritegnilo gostovo pozornost. Ob posebni mini kremni rezini kot pozdravu iz kuhinje, ki je namesto sladkosti pustila slan, a zato nič manj dober okus, so pričakovanja prisotnih strmo narasla. Slana kremna rezina je bila ravno tako sestavljena iz dveh delov, le da je sicer sladkega rumenega nadomestila polenta, belega pa nežen mousse iz kozjega sira.

Marko Pavčnik in Jure Kordež sta si razdelila meni: Pavčnik je začel s hladno predjedjo, nadaljeval je Kordež z juho, topla predjed in glavna mesna jed sta bili potem obe Pavčnikovi, za glavno ribjo jed, ki je prišla na mizo po topli predjedi, in zadnji krožnik oziroma sladico pa je poskrbel Kordež. Gostje so uživali v okusih postrvi, zelene, hrustljave cvetače, fileju jezerskega smuča, ki so ga na krožniku spremljale hišne testenine z jurčki in lisičkami ter ribja omaka s čemažem; srna v smrekovem pepelu pa je prišla na krožniku v družbi kreme mavrahov, omake črnega oreha in zajčje detelje. Meni je zaokrožila sladica: strjenka z meto, drobljenec z limonsko travo, bezgov sladoled in Galjotov »gin twist«, ki je spomnil na »after eight«: gin, čokolada in meta. Vmes pa je bilo podobnih »tekočih zasukov«, kot smo že omenili, kar nekaj; za k vsakemu krožniku nov. Galjot je poleg gina uporabil marsikaj, od olivnega olja do konoplje, esence tobaka in lešnikov, sirupa kadulje, belega čaja in kamilice, z zažiganjem artičok pa je pri gostih pričaral pravi učinek presenečenja.

V predkoronskem obdobju je bilo tovrstnih večerij precej več, sedaj sicer so, vendar se gostinci še navajajo na drugačne razmere, ki jih povzroča prisotnost novega koronavirusa. Družabno okolje se je spremenilo, načini izvedb pa se seveda prilagajajo novim pravilom, uredbam in priporočilom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno oblačno
vlažnost: 84 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-1/15

sobota

-4/12

nedelja

0/11

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Britof, 20. april 2024

Blagoslov koles

OBVESTILA / Šenčur, 20. april 2024

Spominska plošča Janezu Mlakarju

PRIREDITVE / Adergas, 20. april 2024

Ljudske pesmi v evropskem prostoru

PRIREDITVE / Šenčur, 22. april 2024

Umovadba

RAZSTAVE / Škofja Loka, 22. april 2024

Razstava risb Petra Jovanoviča

RAZSTAVE / Jesenice, 22. april 2024

Razstava Helene Vidmar

IZLETI / Kranj, 23. april 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

OBVESTILA / Naklo, 25. april 2024

Izobraževalna platforma Digiagri

 

 
 

 

 
 
 

Subvencija tudi za e-kolesa / 08:17, 18. april

Glede na hitrost birokratov bodo subvencije verjetno pripravljene tik pred smučarsko sezono.

Za pravico do groba in spomina / 10:49, 16. april

Za 70% SLO populacije je to drugorazredna tema. Slovenci radi mečejo v brezna in jame kar jim je viška v kleti in okoli hiše. Takrat so bili...

Za pravico do groba in spomina / 19:13, 15. april

Cerkev in Dežman bodo še trdili, da so se domobranci borili za svobodno Jugoslavijo. Kaj pa če bi še pogledali koliko gorja so naredili sami...

Neznanka vstopila v odklenjeno stanovanje / 19:09, 15. april

Stari časi, ko si pustil odklenjena vhodna vrata v stanovanje in šel brez skrbi naokoli, so že zdavnaj minila. Ampak nekateri se teh navad ne morejo znebiti, potem je pa groza.

Če operater konča v stečaju / 19:07, 15. april

Sam se v ta predlog za stečaj ne vtikam, ker enostavno ne poznam dobro situacije. Me pa na splošno moti, v kolikor gre kdo v stečaj, podjetj...

Dela na Betinu predčasno končana / 09:47, 15. april

Skupni načrt, časovnica se mi pa za ta projekt, ki ni majhen, zdi precej čuden. Okoli Bleda bi morala biti obvoznica fertik, tko da bi sedaj...

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...