Češnje

»Rdeče češnje rada jem, črne pa še rajši …« Kdo ne pozna te pesmice? Prve češnje v naših krajih težko čakamo. Običajno pridejo iz Goriških brd in so vodene, kisle. Prijatelj, ki je od tam doma, se vedno čudi, kaj vse na Gorenjskem pojmujemo kot dobre češnje. Za nas so običajno vedno dobre, ker so redke, nimajo jih povsod, ne jemo jih celo poletje. Že v preteklosti so Brike s košarami na glavah nosile prodajat češnje po cerkljanskih in idrijskih hribih. Rubinasto rdeče češnje so bile znak prestiža, nečesa redkega, pregrešno dobrega. Češnje, ki zrastejo na Gorenjskem, so običajno malo bolj grenke. Podnebje in zemlja sadežem dasta svoj pečat in po mojem naše češnje ne bodo nikoli tako sladke in okusne kot tiste iz Goriških brd ali iz koprskega primorja.

Prve češnje pri nas doma pojemo, kolikor bi jih prinesel. Potem pride ne vrsto češnjev zavitek. Vprašala sem dva slaščičarja, kaj je zanju najboljša sladica, in oba sta odgovorila, da češnjev zavitek. Zakaj? Ker ga naredijo praktično brez dodanega sladkorja. Za dober zavitek potrebujemo domače vlečeno testo, ki mora biti ravno prav mehko in ne preveč trdo. Najbolje je, če kar čez noč počiva, namočeno v olju. Potem ga z lahkoto razvlečemo čez celo mizo. Za pripravo zavitkov imam doma staro rjuho, ki jo uporabljam zgolj in samo za zavitke – brez rjuhe ne znam pripraviti te sladice. Med zavitki je češnjev izjema, ker se po receptu pripravi podložna krema iz masla, rumenjakov, snega iz beljakov in stepene smetane. Ta krema vsebuje praktično ves dodani sladkor. Po tej kremi posujemo češnje. Testo potresemo s prepraženimi drobtinami in zavijemo (brez rjuhe to nikakor ne bi šlo). Zavitek zrežemo na tri dele in položimo v pekač. Ne vem, zakaj se najlepše zreže s krožnikom. Debelejši kot je rob, lažje in lepše se odreže. To sem gledala že pri različnih izkušenih kuharicah in prav vse so rezale zavitek s krožnikom. Zavitek postavimo v pekač in spečemo. Ko je pečen, ga pokrijemo z mokro kuhinjsko krpo, čez pa položimo še več suhih kuhinjskih krp. Tako skorja postane mehka in najboljša sladica po mnenju strokovnjakov je pripravljena. Še en postopek moramo opraviti prej: češnje je treba razkoščičiti. Za to uporabljamo imenitno napravo, ki razdeli češnje na koščice in sadež. Naj delam še tako pazljivo, češnje s koščicami se pretihotapijo v posodo, kjer naj bi bili le razkoščičeni sadeži, potem pa moramo koščice iz samega zavitka izločati. Ne vem, kako je pri vas, jaz imam s tem vedno težave.

Ko dozorijo češnje, to zelo dobro vedo tudi v bolnišnicah. Veje so krhke in segajo visoko v nebo. Ljudje želijo obrati prav se plodove in tako se obiranje češenj za mnoge konča v bolnišnici. Bojda tem pacientom pravijo kar »češnjarji«, kjer jih je vsako leto kar nekaj. Morda ljudje s tako izkušnjo ne posegajo tako željno po češnjah. Torej uživajmo, dokler češnje so. Letos jih je veliko. Pa srečno pri delu z njimi …

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

oblačno
vlažnost: 71 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

7/21

sobota

6/22

nedelja

8/22

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. maj 2024

Predmaturitetni recital Ane Jelen

PRIREDITVE / Sv. Jošt, 5. maj 2024

Svete maše na Sv. Joštu

IZLETI / Izola, 7. maj 2024

Izlet v Izolo

IZLETI / Cerklje, 7. maj 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 7. maj 2024

Kopanje v Bernardinu

IZLETI / Kranj, 9. maj 2024

Izlet na Sveto Trojico pri Pivki

GLASBA / Stražišče, 10. maj 2024

Eva Boto v Stražišču

IZLETI / Kranj, 11. maj 2024

Izlet na Šilentabor

 

 
 

 

 
 
 

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...

Pokop pokojnega brez svojcev / 12:33, 27. april

Svojcev ne iščejo, prijavijo se pa za dedovanje.

Še pet županov podprlo Kranj / 18:04, 25. april

Glede na nekajletno padajočo nataliteto prebivalstva bi jeseniška bolnica z manjšo širitvijo zadoščala za celo Gorenjsko. Tudi izobraževalni...