Turizem ima potencial tudi na Jesenicah

Na Jesenicah pripravljajo novo desetletno strategijo razvoja turizma v občini. Turistična ponudba naj bi bila v prihodnje usmerjena v doživetja v naravi, kulturno-zgodovinska doživetja, prireditvena doživetja in promocijo doživetij, destinacija pa naj bi bila prepoznana pod sloganom Jesenice – raj za izletnike.

»Atraktivna turistična ponudba pa bo temeljila na pestri zgodovini, tradiciji in naravnih danostih območja. Turizem v občini Jesenice bo trajnostno naravnan in bo predstavljal doživljajsko učilnico narave in kulture preteklosti in sedanjosti ter sprostitve.«

Jesenice – Jeseniški občinski svet je konec prejšnjega tedna na redni seji v prvi obravnavi potrdil predlog strategije razvoja turizma v občini za obdobje od leta 2020 do 2030, ki bo, ko bo dokončno oblikovan, podlaga za nadaljnji razvoj gospodarske panoge. Kot je med drugim zapisano v predlogu nove desetletne strategije, naj bi tako v prihodnje na podlagi prepoznanih značilnosti in usmeritev turistično ponudbo Jesenic tvorila štiri produktna področja: doživetja v naravi, kulturno-zgodovinska doživetja, prireditvena doživetja in promocija doživetij, destinacija pa naj bi bila turistom prepoznana pod sloganom Jesenice – raj za izletnike.

Indeks rasti števila turističnih prenočitev se je v zadnjih petih letih v občini Jesenice povečal za petkrat. Kljub temu turizem v občini Jesenice še ne predstavlja pomembnejšega segmenta gospodarstva, ugotavljajo pripravljavci nove strategije. »Občina Jesenice je dolga desetletja veljala za industrijsko razvito občino, ki je temeljila na težki industriji. Posledice propada težke industrije so se v občini odražale več kot desetletje, nekatere pa so vidne še danes. Tudi pretekla gospodarska kriza je pokazala ranljivost gospodarstva ob nepripravljenosti na globalna ekonomska gibanja. Zato je še toliko bolj nujno iskati druge razvojne možnosti in na tak način razpršiti gospodarsko tveganje, ki ga povzroča odvisnost od ene gospodarske panoge,« o situaciji razmišljajo na Občini Jesenice. »Ena izmed panog, ki imajo potencial na tem območju, je turizem. Prebivalci Jesenic so dolga stoletja živeli od fužinarstva in kasneje od železarstva in prav bogata tehniška zapuščina predstavlja največji potencial za razvoj turistične ponudbe območja,« so prepričani.

Zato so v vizijo turizma zapisali, da bo občina svojo prepoznavnost gradila na fužinarstvu, železarstvu, športu in večkulturnosti. »Atraktivna turistična ponudba pa bo temeljila na pestri zgodovini, tradiciji in naravnih danostih območja. Turizem v občini Jesenice bo trajnostno naravnan in bo predstavljal doživljajsko učilnico narave in kulture preteklosti in sedanjosti ter sprostitve.«

Občina Jesenice mora v naslednjih letih intenzivno vključiti vse razpoložljive potenciale v razvoj turistične dejavnosti, upoštevajoč omejitve in sposobnost obnavljanja naravnih virov, in s tem zagotoviti trajnostni razvoj turizma v povezavi z regijo, ugotavljajo v strategiji in načrtujejo, da se bodo Jesenice razvile v sodobno mesto, ki neguje svojo naravno in kulturno dediščino, zgodovino in tradicijo ter ponuja svojim prebivalcem, obiskovalcem in turistom kakovostno preživljanje prostega časa, na dolgi rok pa ekonomske in družbene koristi.

Če želijo zagotoviti takšen razvoj, še ugotavljajo na občini, bodo morali v naslednjem desetletju v proračunu zagotoviti več finančnih sredstev za razvoj in promocijo turistične dejavnosti, okrepiti kadrovsko in organizacijsko strukturo za področje turistične dejavnosti, ki je v pristojnosti Občine Jesenice, in okrepiti turistično gospodarstvo v občini Jesenice.

Oddajte svoj komentar

Kranj 19°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

10/25

torek

10/26

sreda

13/29

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...