Policisti si želijo stabilnega stanja varnosti cestnega prometa ter zmanjševanja števila mrtvih in telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. / Foto: Tina Dokl

Prometna varnost je boljša

Na območju občin Policijske postaje Kranj število kaznivih dejanj upada, prav tako se izboljšuje prometna varnost. Kljub temu je opozarjanje in ozaveščanje zelo pomembno.

Kranj – Na Policijski postaji Kranj so pripravili oceno varnostnih razmer na območju mestne občine Kranj ter občin Šenčur, Cerklje, Naklo, Preddvor in Jezersko, v katerih živi več kot 82 tisoč prebivalcev.

Na celotnem območju Policijske postaje (PP) Kranj je bilo lani obravnavanih 1.716 kaznivih dejanj, kar pomeni skoraj dvajset odstotkov manj kot leto prej, ko je bilo obravnavanih 2.139 kaznivih dejanj. Skupna preiskanost vseh kaznivih dejanj v letu 2019 na območju PP Kranj glede na podane kazenske ovadbe trenutno znaša 47,6 odstotka. Kot ugotavlja komandir policijske postaje Matjaž Završnik, število in delež kriminalitete po posameznih občinah ter trend skupnega števila obravnavanih kaznivih dejanj zadnja leta upadajo, razen v letu 2018, ko so zabeležili rahel dvig, predvsem na račun kaznivih dejanj poslovnih goljufij, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin ter poneverb in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Največji delež kaznivih dejanj zoper premoženje predstavljajo kazniva dejanja tatvin, katerih število se je sicer že šesto leto zapored zmanjšalo, nekoliko večji pa je bil lani delež velikih tatvin, vendar še vedno pod povprečjem zadnjih let. Na tretjem mestu so kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, ki jih je bilo lani 3,5 odstotka več.

Večja preiskanost ropov

»Zadnja leta smo ugotavljali, da se je predvsem nekje do leta 2013 povečevalo število kaznivih dejanj tatvin in velikih tatvin, predvsem vlomov v razne objekte. Po letu 2013 se je število ustalilo oziroma začelo celo zmanjševati. Kljub temu je predvsem in spet na mestu opozarjanje in ozaveščanje občanov, saj na področju kriminalitete še vedno opažamo premajhno samozaščitno ravnanje, tako lastnikov nepremičnin kot premičnin. Dejstvo je, da se bodo vlomi v stanovanja, gostinske in druge objekte ter vozila predvsem na izpostavljenih in odročnih krajih ter parkirnih prostorih nadaljevali, na nas pa je, da s skupnimi močmi poskušamo storiti vse, da bo teh dejanj čim manj in da bodo storilci identificirani in sankcionirani,« pravi Završnik, ki ugotavlja, da imajo velik vpliv na splošen občutek varnosti tudi ropi, ki so lani ostali na nivoju preteklih let. »Pri tem je treba poudariti, da je bila povprečna preiskanost ropov zadnja leta kar okoli petdesetodstotna oziroma da je bil vsak drugi storilec izsleden in sankcioniran, kar daje jasno sporočilo tudi storilcem. Lani je preiskanost ropov znašala šestdeset odstotkov,« dodaja Završnik.

Policisti tudi pravijo, da je njihovo delo na področju prometne varnosti usmerjeno predvsem k težnji po vzpostavitvi stabilnega stanja varnosti cestnega prometa in zmanjševanju števila mrtvih in telesno poškodovanih v prometnih nesrečah. »Osredotočeni smo bili torej predvsem na hujše kršitve, ki so najpogostejši vzrok za nastanek prometnih nesreč, in kršitve, ki vplivajo na nastanek hujših posledic v prometnih nesrečah,« pravi Završnik in pojasnjuje, da so posebno pozornost posvečali umirjanju hitrosti na regionalnih, glavnih in lokalnih cestah ter na cestah v naseljih in zunaj njih, uporabi varnostnega pasu, varnostne čelade, odkrivanju vožnje pod vplivom alkohola in mamil, kršitvam pešcev in podobno. »Kljub rasti prebivalstva ter večjemu številu registriranih vozil in drugih udeležencev v cestnem prometu se prometne nesreče, sicer počasi, a vendar zmanjšujejo, prav tako pa tudi skupno število poškodovanih oseb v prometnih nesrečah,« pravi Završnik in pojasnjuje, da so lani obravnavali 837 prometnih nesreč, v katerih je bilo poškodovanih 226 oseb. Od tega je bilo lažje poškodovanih 196 oseb, hudo telesno poškodovanih je bilo trideset udeležencev, dva pa sta v prometni nesreči izgubila življenje. »Na to, da se posledice v prometnih nesrečah zmanjšujejo, je nedvomno vplivalo tudi usklajeno delovanje Policije, Medobčinskega inšpektorata in Svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri vseh aktivnostih, usmerjenih v povečanje varnosti udeležencev v cestnem prometu, tako preventivnih kakor tudi represivnih,« še dodaja Završnik.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/24

torek

10/26

sreda

12/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

OBVESTILA / Gorenjska, 7. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 8. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

OBVESTILA / Gorenjska, 9. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Naklo, 9. julij 2020

S kolesom na Jezersko

OBVESTILA / Gorenjska, 10. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...