Družinska tragedija se je zgodila v stanovanjski hiši v vasi Škocjan pri Domžalah. / Foto: Jasna Paladin

Osumljenec sam poklical policijo

Policija še ni ugotovila motiva za kruto dejanje 24-letnika, ki naj bi v soboto v vasi Škocjan pri Domžalah z nožem umoril babico, dedka in strica.

Za kaznivo dejanje umora je v Kazenskem zakoniku predpisana kazen najmanj petnajst let zapora. Zaporna kazen praviloma ne sme biti daljša od trideset let, razen v nekaterih izjemah, kamor sodi tudi storitev dveh ali več kaznivih dejanj umora.

Domžale – Vaščani Škocjana pri Domžalah so še vedno pretreseni zaradi družinske tragedije, ki se je v soboto zgodila v njihovi vasi. Policija namreč preiskuje trojni umor ožjih sorodnikov, ki naj bi ga zakrivil 24-letnik. Osumljenca, ki je med zaslišanjem na policiji molčal, je včeraj že zaslišal še preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je zoper osumljenega tudi odredil pripor.

Policija je včeraj predstavila nekaj podrobnosti krvavega dogodka. Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto, je povedal, da je bil Operativno-komunikacijski center Ljubljana v soboto okoli 11.30 obveščen o kaznivem dejanju umora na območju Domžal. »Z zbranimi obvestili in opravljenim ogledom kraja kaznivega dejanja, ki ga je vodila dežurna preiskovalna sodnica ob prisotnosti dežurne državne tožilke in zdravnika z inštituta za sodno medicino, je bilo ugotovljeno, da je 24-letni osumljenec prišel v stanovanjsko hišo, kjer so se nahajali njegovi ožji sorodniki: 81-letna ženska ter 74- in 51-letni moški. Z večjim nožem, ki ga je prinesel s seboj, je navedene sorodnike večkrat zabodel v telo in porezal, tako da so na kraju zaradi izkrvavitve umrli,« je pojasnil. Kakšne so bile sorodstvene vezi med osumljencem in njegovimi žrtvami, Zrinski ni razkril, poudaril pa je, da je šlo za »zelo ožje družinske člane«. Neuradno naj bi osumljenec vzel življenje babici, dedku in stricu.

Po dejanju je osumljeni s kraja sam poklical na telefonsko številko policije in naznanil opisano kaznivo dejanje.

»Policisti so bili v nekaj minutah na kraju dogodka, kjer je bil osumljeni prijet pred stanovanjsko hišo in se prijetju ni upiral. Odvzeta mu je bila prostost, odrejeno pridržanje, danes pa je bil s kazensko ovadbo priveden k dežurnemu preiskovalnemu sodniku,« je nadaljeval Zrinski. Kot je dodal, na podlagi zbranih obvestil kaže, da v času storitve kaznivega dejanja v hiši ni bilo drugih oseb. »Forenzični in vsi ostali dokazi kažejo, da obstaja utemeljen sum, da je ta 24-letnik storil to kaznivo dejanje,« je poudaril.

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se motiv za krvavo dejanje skrival v sporih zaradi dedovanja, a je Zrinski poudaril, da motiv 24-letnika, ki ga policija še nikoli ni obravnavala, za storjeno kaznivo dejanje še ni znan. Mladenič je namreč vsaj med zaslišanjem na policiji molčal. Za kaznivo dejanje umora je sicer predpisana kazen najmanj petnajst let zapora, lahko pa se izreče tudi dosmrtni zapor. Slednja kazen v Sloveniji od leta 2008, ko je bila uvedena, še ni bila izrečena.

Vaščani Škocjana so družino osumljenca opisali kot mirno in urejeno. Takšen je po pripovedovanju domačinov tudi 24-letnik, ki naj bi bil aktiven član v župniji, starima staršema pa naj bi tudi pogosto pomagal na kmetiji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 23°

delno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

17/27

sreda

16/29

četrtek

16/29

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Rateče, 12. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...

Posilstvo tudi, ko ni uporabljena sila / 17:19, 10. avgust

Za huda kazniva in sprevržena dejanja, kot so posilstvo in umor otroka, nosečnice ali nemočne osebe = SMRTNA KAZEN pika.