Minister Zvonko Černač ob obisku Kopačnice

Z župani o kohezijski politiki

Ob obisku Poljanske doline se je minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač minuli teden z županoma občin Žiri in Gorenja vas - Poljane pogovarjal o izvajanju projektov s pomočjo evropskih sredstev.

Kopačnica – V sklopu delovnih obiskov po slovenskih občinah, ki jih je začel že v maju, se je minister Černač minuli teden mudil v Poljanski dolini. Sestal se je z županom Občine Žiri Janezom Žakljem in županom Občine Gorenja vas - Poljane Milanom Čadežem, ki sta mu predstavila dosedanje izkušnje z izvajanjem projektov s pomočjo evropskih sredstev, izmenjali pa so tudi poglede na evropsko kohezijsko politiko v novem programskem obdobju 2021–2027.

Minister si je v okviru obiska ogledal tudi lokacijo za novi glamping center Charming Slovenia, ki nastaja v Kopačnici. Kot je pojasnil lastnik blagovne znamke Charming Slovenia Iztok Podkrižnik, gre za milijon do dva milijona evrov vreden projekt, ki ga bodo premišljeno umestili v neokrnjeno naravno okolje doline Kopačnice.

»Župana sta opozorila na preveč zbirokratiziran in zapleten sistem izvajanja evropske kohezijske politike in predlagala, da bi bilo v prihodnje mogoče uporabiti evropska sredstva za tisto, kar lokalne skupnosti dejansko potrebujejo, a teh potreb na ravni države oziroma Evropske unije doslej niso prepoznali,« je po obisku v Poljanski dolini poudaril Černač in kot primer navedel gradnjo manjših kanalizacijskih sistemov ter podporo novim turističnim produktom in vlaganju v izboljšavo zmogljivosti pri oskrbi starostnikov. Zato se zavzema za poenostavitev postopkov in pravil na ravni države. »Za naprej je treba oblikovati jasna navodila, ki bodo veljala čez celotno finančno perspektivo,« je poudaril. Prepričan je tudi, da je treba izboljšati komunikacijo med tistimi, ki sredstva na različnih ravneh uporabijo, in tistimi, ki sredstva upravljajo. Posebej je omenil tudi dodatna sredstva v višini 750 milijard evrov na ravni Evropske unije, ki jih je za odpravo posledic pandemije covida-19 predvidela Evropska komisija. »Iz tega naslova bo Slovenija upravičena do 2,6 milijarde evrov za ukrepe na področju zdravstva, gospodarstva in trga dela. V tem okviru bomo spremenili operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020 in pripravili podlage za naprej,« je še pojasnil minister. Pri tem so si zastavili pet prednostnih ciljev. »V ospredju bo zelena paradigma, v okviru katere bi lahko zagotovili evropska sredstva tudi za že omenjene manjše kanalizacijske sisteme, ki zajemajo pod dva tisoč populacijskih enot in ki jih doslej ni bilo mogoče financirati z evropskim denarjem,« je razložil minister. Veliko pozornosti naj bi v prihodnje namenili še prehodu na obnovljive vire, energetski obnovi stavb, krepitvi javnega prometa in izboljšanju zdravstvene infrastrukture. Župan Milan Čadež ne dvomi, da bodo uspešni pri pridobivanju evropskih sredstev. »Pri tem se je minister izkazal že pred osmimi leti, ko smo tudi mi črpali sredstva ministrstva za infrastrukturo za energetsko obnovo Sokolskega doma in zdravstvenega doma v Gorenji vasi. Enako pričakujemo tokrat.« Ministru je predstavil projekte, pri katerih bi potrebovali dodatna sredstva, in sicer celovito zgodbo dvorca na Visokem, Rupnikove linije, ureditev središča Poljan in novogradnjo podružnične šole v Javorjah.

Minister si je v okviru obiska ogledal tudi lokacijo za novi glamping center Charming Slovenia v Kopačnici. »Gre za enega izmed lokalnih projektov, ki sledijo usmeritvam Slovenije na področju razvoja turizma, ki v ospredje postavlja sonaravni turizem, po katerem je tudi vedno več povpraševanja,« je poudaril minister. Verjame, da bodo tudi taki in podobni projekti lahko v prihodnje podprti z evropskimi sredstvi. Glamping, ki ga načrtujejo v Kopačnici, bo po besedah Iztoka Podkrižnika gostom v prvi vrsti ponudil lepo naravo, trudili se bodo vključevati tudi lokalne ponudnike ter obstoječo turistično ponudbo na tem območju, predvsem pohodništvo in kolesarjenje. »Ta čas je v igri še več različnih variant, saj želimo končni produkt izpiliti do te mere, da bi res dobili presežek, ki bo v ponos tako nam kot investitorju kot domačinom.« V načrtu imajo sicer več različnih tipov prenočitvenih zmogljivosti, od montažnih hišk za dve osebi do dvokapnic. »Želimo, da bi bilo dostopno prav vsakemu gostu, zato ne bomo ponudili le namestitev za pet zvezdic, ampak mešanico vsega,« je ob tem poudaril Podkrižnik. Termalno vodo, ki izvira v Kopačnici, bodo izkoristili pri gradnji dveh nepokritih bazenov, enega večjega plavalnega in drugega manjšega otroškega. Sprva naj bi namreč storitve ponujali zgolj v poletni sezoni, bodo pa pripravili tudi vse potrebno, da bi bil glamping lahko na voljo vse leto. »To bo odvisno tudi od drugih ponudnikov v dolini, predvsem smučišča,« je pojasnil Podkrižnik.

Ta čas pripravljajo dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja, po pridobitvi katerega računajo, da bi projekt lahko končali v enem letu. »Upam, da se bo prihodnje leto začelo premikati in bi lahko začeli graditi,« je dejal Podkrižnik in dodal, da skupaj načrtujejo okrog petdeset namestitvenih enot, saj območja ne želijo prenatrpati. »Objekte bomo poskušali umestiti z občutkom, da bo to kraj, ki bo res namenjen počitku.« Naložba bo po njegovi oceni vredna od milijona do dveh milijonov evrov.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 95 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-5/14

četrtek

-1/13

petek

-4/6

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, Cerklje, 6. marec 2021

Zbora članov prestavljena

 

 
 

 

 
 
 

»Poleti čudovito, če ne smrdi« / 06:51, 4. marec

Postaviti moderno termoelektrarno/toplarno kot v Celju, ki uporablja za gorivo obdelane komunalne odpadke, pa bodo imeli Jeseničani toplo vodo in elektriko namesto smradu.

Bitka za regijsko bolnišnico / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Za Jesenicami stojijo kot eno / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

O lokaciji bolnišnice stroka, ne ulica / 06:39, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Nova bolnišnica / 06:37, 4. marec

Ma kakšna Radovljica ne me hecat no. Če ima stroka vsaj malo besede kje bo stala nova bolnišnica, je edina logična lokacija MO Kranj. Zgornj...

Križnarjeva na zgodovinski tekmi do brona / 22:03, 3. marec

SUPER STE BILE IN STE POKAZALE DA STE BOLŠE KOT PA SO FANTJE,
SAMO TAKO NAPREJ PUNCE. ???????

Južnoafriški sev v Sloveniji / 08:11, 3. marec

Javno se je oglasil pacient, katerega je ta okuženi zdravnik operiral med prvimi in povedal, da ga nihče ni kontaktiral in obvestil !!
Pa kdo zdaj laže , barabe nemarne .