Letošnji regijski festival mlade literature Urška se je odvil na spletu, finale pa bo oktobra gostil Slovenj Gradec. / Foto: JSKD Škofja Loka

Gorenjska Urška

Ker čas pandemije ni dopuščal žive izvedbe Regijskega festivala mlade literature Urška 2020, ki se že devetnajsto leto tradicionalno odvija v Škofji Loki, je JSKD Škofja Loka v času Tedna ljubiteljske kulture prireditev v rahlo okrnjeni obliki izvedel s pomočjo video povezave – le za udeleženke in udeležence festivala.

Škofja Loka – Teh pa tudi letos ni bilo malo, pove Aldo Komar iz JSKD Škofja Loka, saj se je na regijski festival prijavilo 19 mladih literarnih avtoric in avtorjev, starih od 15 do trideset let. »Udeleženke in udeleženci so za literarni natečaj, ki poteka v okviru festivala, v večini prispevali poezijo in prozo. Ena udeleženka je prispevala tudi gledališki tekst,« nadaljuje. »V večini prihajajo iz gorenjskih gimnazij, slaba polovica je bila študentk in študentov. Izbor pa na festivalu poteka z branjem besedil v šifrah, pri čemer se ocenjujejo le besedila neodvisno od avtorja. Sicer pa se je letos na šest regijskih srečanj po Sloveniji skupaj prijavilo 92 avtoric in avtorjev.«

Komar razloži, da je splošen namen festivala predvsem spodbujanje in usmerjanje k branju in pisanju, opozarjanje na klišeje, arhaičnost, na prepričljivost in avtentičnost, na trdo delo pisanja, hkrati pa je namen tudi vzbujati zadovoljstvo ob napisanem.

Pesnica Barbara Korun, selektorica in strokovna spremljevalka festivala, ki skoraj dvajset let spremlja festival Urška, je ob dogodku za medije z veseljem ugotovila, da se je splošna raven pisanja v teh letnih dvignila, izboljšala: »To je gotovo tudi rezultat bolj razširjenega poznavanja pravil ustvarjalnega pisanja kot tudi poznavanja literarnih žanrov in oblik, svojo vlogo pa ima pri tem verjetno tudi šola oziroma drugi vztrajni učitelji in mentorji,« meni. Med prispelimi deli je posebej omenila avtorico, ki je verjetno srednješolka, in je na natečaj poslala odlično sodobno ''priredbo'' Romea in Julije. »Odlično predvsem v jezikovnem smislu, saj se ji je v dialoge posrečilo prepričljivo ujeti tako krajevni dialekt kot dijaški sleng. Pri poeziji pa se je iz množice glasov, ki se po večini ukvarjajo z ljubeznijo ali pa z eksistencialno tematiko, izluščilo nekaj poetik, ki obetajo predvsem s samosvojo metaforiko, kompleksnostjo obravnave eksistencialnih tem ali pa s posluhom za socialno stisko drugega, ob tem pa so te poetike tudi duhovite in inteligentne.« Tudi pri prozi, pravi Korunova, bi lahko omenila subtilno ljubezensko pripoved v več slikah ali pa kratke duhovite žanrske skice, izmišljene kratke zgodbe z nenavadnim koncem, ki stavijo na bolj ali manj posrečen zgodbeni zasuk. »Vsekakor glasovi, ki obetajo. Vendar estetski dosežki niso edini Urškin smoter: še pomembneje se zdi mlade avtorice in avtorje spodbuditi k mišljenju in iskanju lastnega, avtentičnega glasu. V tem sodobnem kakofoničnem globalnem času je izpolnjujoče in hkrati psihično zdravilno najti prostor za razmah lastne duše, če ne drugje – v jeziku in domišljiji,« še pove.

Na Urški v Škofji Loki je tako selektorica Korunova med nominirance za finale Festivala mlade literature Urška 2020, ki bo 15. in 16. oktobra v Slovenj Gradcu, uvrstila tri avtorice: Jono Levar iz Škofje Loke, Petro Skušek iz Ljubljane in Zalo Vidic iz Kranja. Med nominiranci bo nadalje državna selektorica pisateljica in publicistka Suzana Tratnik izbrala pet finalistov, zmagovalec pa bo drugo leto deležen izdaje prvenke in povabila na literarno gostovanje na Češko, na branje avtorske literature ob boku evropskim pesnikom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

ponedeljek

12/24

torek

10/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !