Osnovne šole se bodo s prihodnjim tednom postopoma odprle za vse razrede. / Foto: Gorazd Kavčič

Sprošča se še več ukrepov, v šole se vračajo vsi učenci

Osnovne šole bodo s prihodnjim tednom postopoma odprle vrata za vse razrede, s prvim junijem se lahko odprejo hoteli, zdravilišča, bazeni ..., dovoljeno bo zbiranje do dvesto oseb na javnih krajih. Valiconova javnomnenjska raziskava je pokazala, da je zaskrbljenost državljanov prvič od pojava novega koronavirusa padla pod petdeset odstotkov, po drugi strani pa se povečuje zaskrbljenost v zvezi z delovnimi mesti.

Štiri zaporedne dni proti koncu prejšnjega tedna nismo imeli potrjene okužbe, medtem ko smo imeli ta torek in sredo obakrat po dve zaznani okužbi, nazadnje po eno v Ljubljani in Sevnici.

Ljubljana, Kranj – Vlada je na seji v četrtek, 28. maja, odločila, da gredo 1. junija v šole tudi četrtošolci in petošolci, 3. junija pa še vsi drugi. Srednješolci se v šolo v tem šolskem letu ne bodo več vrnili, razen dijakov zaključnih letnikov, ki opravljajo maturo ali zaključni izpit, ter dijakov od prvega do tretjega letnika, ki jim šola organizira dodatno učno pomoč.

Od 1. junija bo s sklepom vlade dovoljeno tudi zbiranje do dvesto oseb na javnih krajih. Pri tem pa bo še vedno treba spoštovati varnostne ukrepe za preprečevanje prenosa okužbe. Od 1. junija je znova dovoljeno tudi obratovanje nastanitvenih obratov z več kot tridesetimi sobami, zdravilišč, velneških in fitnes centrov, bazenov, vodnih aktivnosti. Zaprte pa ostajajo diskoteke in nočni klubi ter še naprej tudi trgovine ob nedeljah in praznikih, razen bencinskih servisov in lekarn, ki so lahko odprti.

Vlada je izdala tudi Sklep o dopolnitvi seznama držav, iz katerih osebe vstopajo v Slovenijo. Po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje in glede na dogovor med ministrstvoma za zunanje zadeve Slovenije in Madžarske o pogojih prehajanja državne meje državljanov Slovenije in Madžarske je vlada odločila, da na seznam držav uvrsti tudi Madžarsko. To pomeni, da lahko brez omejitev v Slovenijo vstopajo osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na Madžarskem in jim karantena ne bo odrejena.

Kaj menite, od kod virus izvira?

Valiconova javnomnenjska raziskava pa je tokrat pokazala, da je zaskrbljenost državljanov prvič od pojava novega koronavirusa padla pod petdeset odstotkov. Da so ukrepi vlade za zajezitev virusa prestrogi, ocenjuje več kot dve petini vprašanih (42 odstotkov), da so premalo strogi, pa meni 12 odstotkov vprašanih (pretekli teden je bilo to razmerje 34 odstotkov proti 16 odstotkom). Občuten je tudi skok pri skrbi za delovno mesto med zaposlenimi – vsak četrti je v skrbeh.

V javnomnenjski raziskavi, ki so jo opravili od 26. do 28. maja na vzorcu 524 vprašanih, so med drugim preverili, katera stališča od številnih, ki krožijo predvsem po družbenih omrežjih, so ljudem najbližja pri razlagi izvora virusa. Slaba petina se jih ni opredelila za nobeno od ponujenih razlag (med njimi je 6 odstotkov podalo svojo razlago, v večini primerov skladno z različnimi teorijami zarot). Da je virus naraven in je preskočil z živali na človeka ter se začel širiti kot drugi virusi, meni 29 odstotkov vprašanih. Da je virus naraven in je ušel iz laboratorija v Wuhanu (gre za človeško napako) meni 18 odstotkov vprašanih. Da je virus naraven in je bil namerno izpuščen iz laboratorija v Wuhanu meni 9 odstotkov vprašanih. Da je bil virus ustvarjen v laboratoriju v Wuhanu in namerno izpuščen v naravo, meni 21 odstotkov vprašanih. Pet odstotkov vprašanih obstoj virusa SARS-CoV-2 zanika, 18 odstotkov pa se o izvoru virusa ne more opredeliti.

Z raziskavo #Novanormalnost Valicon spremlja ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah. Rezultate objavljajo vsak četrtek.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

pretežno jasno
vlažnost: 58 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/29

ponedeljek

11/24

torek

10/27

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Na vsakem koraku / 08:48, 6. julij

Resnost razmer?
Razmere so resne?
Resno?

Ko je brat ubijal brata / 08:47, 6. julij

Baje se to knjigo na Bolhi da dobit že za 6 € !!

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 15:31, 5. julij

Povzeto po radiu Ognjišče: še pogled z sruge stranihttps://siol.net/siol-plus/kolumne/odstop-hojsa-ker-noce-sistema-viktorja-avblja-529261ht...

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...