Čistilne akcije se je udeležilo okoli petsto tistih, ki želijo, da bi bil Kranj z okolico urejeno in čisto mesto. V kanjon Kokre se je podal tudi župan Matjaž Rakovec. / Foto: Primož Pičulin

Ob polnoletnosti nov izziv

Minulo soboto je v kranjski občini potekala osemnajsta čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, okoli petsto udeležencev, ki so čistili v skladu s priporočili, pa je zbralo več kot 14 ton odpadkov.

Kranj – Zveze tabornikov občine Kranj je minulo soboto že osemnajstič pripravila čistilno akcijo, ki vsa leta poteka pod imenom Očistimo Kranj – Kranj ni več usran. Akcija je po tradiciji vsako leto potekala konec marca, zaradi epidemije covida-19 pa je njena izvedba pomenila tako izziv za organizatorje kot kranjsko občino in vse druge, ki jo vsako leto podprejo po svojih močeh.

Druga tretjina tekme

»Če se lahko izrazim malo po hokejsko, smo danes v drugi tretjini tekme. Prva tretjina se je zgodila konec aprila, ko smo skupaj s Civilno zaščito in krajevnimi skupnostmi popisali črne točke. Tudi danes, ko še vedno trajajo ukrepi zaradi kornonavirusa, se nismo odločili za množično akcijo. Računamo pa, da bomo zadnjo tretjino pripravili septembra, ko računamo na množičen odziv. Že danes se akcije udeležuje okoli petsto ljudi in tega sem zelo vesel. Še bolj pa bom zadovoljen takrat, ko bo ozaveščenost nas, Kranjčanov in Kranjčank, taka, da smeti ne bo več treba pobirati, ampak jih bomo odlagali tja, kamor je treba,« je ob čiščenju kanjona Kokre poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec, ki si je ob akciji pridružil tudi ekipi pri čiščenju črnih točk na Bobovku.

»Kranjski taborniki smo zelo veseli, da smo lahko skupaj z Mestno občino Kranj in enotami Civilne zaščite Mestne občine Kranj ter vsemi ostalimi prostovoljci izvedli letošnjo polnoletno akcijo Očistimo Kranj – Kranj ni več usran. Zaradi epidemije smo jo prestavili na mesec maj. Čeprav je že malo več zelenja in bo kakšen odpadek morda ostal, pa ga bomo odstranili jeseni, ko bomo, če nam bodo ukrepi to omogočali, organizirali še bolj množično akcijo, ki se ji bodo znova pridružili tudi šolarji. Poleg tega bomo takrat pripravili tudi akcije ozaveščanja. Trenutno pa je pomembno, da bo Kranj v poletje zadihal lepši in čistejši,« je povedal vodja čistilne akcije Klemen Markelj, ki se je občinski ekipi pridružil tudi pri čiščenju kanjona Kokre.

Skrb za kanjon Kokre

»Kanjon Kokre je res nekaj posebnega, naravna dediščina prav v središču mesta, zato je zanj treba res poskrbeti. V času epidemije je bil zelo obiskan, obiskovalci pa so pustili precej odpadkov. To seveda ni prav, akcija pa je novo opozorilo, da se to ne sme početi. Prav tako se mi zdi pomembno, da prav te dni z Zavodom za varstvo narave usklajujemo zadnje podrobnosti glede OPPN, ki je pravna podlaga zato, da bo občina ta prostor začela urejati. Začele se bodo urejati steze za pešačenje, naravno kopališče, plezalna stena in vse ostalo. Upam, da bo projekt v drugem branju že julija sprejet na seji in se bo čim prej začelo delati,« je pojasnil podžupan Janez Černe.

Udeleženci so v skladu z navodili štaba Civilne zaščite Mestne občine Kranj (CZ MOK) in Komunale Kranj, ki jih je založila z vrečami za različne vrste odpadkov, čistili v skupinah z največ petimi posamezniki in v primerni oddaljenosti drug od drugega, čiščenje pa je potekalo po širšem območju občine. Krajevne skupnosti so čistile predvsem v svojem okolišu, prav tako so očistili okolico nakupovalnih centrov, otroška in športna igrišča. Poleg okolice železniške postaje, Trainstationa in tovarne Iskra so udeleženci akcije očistili tudi parkirišča in poti na Sv. Jošt, Šmarjetno goro, okoli Brda ter v Udinborštu. Skupno so zbrali več kot 14 ton odpadkov.

Digitalni kataster črnih točk

»Civilna zaščita se je akciji pridružila že na začetku, saj so pri zahtevnem čiščenju kanjonov in nekaterih drugih nevarnejših področij prisotni tudi jamarji, gorski reševalci in potapljači. Smo edinstveni v Sloveniji, prav tako smo edinstveni pri vzpostavljanju zemljevida črnih točk. Digitalni kataster teh črnih točk se vseskozi dopolnjuje, zato se lahko počistijo brez čakanja na čistilno akcijo,« je poudaril poveljnik štaba CZ MOK Sašo Govekar in dodal, da opažajo, da je vzgoja v vrtcih in šolah že vplivala, da so mladi vedno bolj ozaveščeni glede varovanja narave.

»Vesel sem, da lahko ob zaključku epidemije sporočimo dobro novico, saj smo se zbrali, da očistimo Kranj, vključno z okolico in kanjonoma. Rad bi se zahvalil tabornikom, Civilni zaščiti, več kot tridesetim društvom, krajevnim skupnostim in vsem drugim, ki so prišli. Naj na koncu poudarim, da mora biti čistilna akcija vsak dan. To pomeni, da mora vsak poskrbeti, da smeti ne bo. Če vsak svojo plastenko odnese do prvega zbiralnika, bi bilo veliko laže, kot da jih moramo nato pobrati veliko več,« je dodal podžupan Robert Nograšek, ki si je ob pobiranju odpadkov pošteno brisal pot s čela.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/26

sobota

12/23

nedelja

9/23

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 11. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Kranj, 11. julij 2020

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

 

 
 

 

 
 
 

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 08:14, 10. julij

Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?
Tam za nekih 30 do 40 ljudi, pa da ima žar???

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:23, 10. julij

Strinjam pa se da ta vlada ni kaj dosti vredna, in edina rešitev bi bila da še razpišejo nove Volitve, še prej pa je treba spremeniti zakon...

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 07:15, 10. julij

Mene pa najbol zanima zakaj imamo take luknje v zakonu? Recimo Šarec,M je sam odstopil kot Premier ? Zdaj pa kokodaka v ozadju in bi spet ra...

Žeja je že znak dehidracije / 07:00, 10. julij

Ko sem žejen, pijem, ko nisem ne pijem, pijem pa tisto, kar mi je pri roki in kar najbolj ustreza. V celi dobi razvoja človeštva so ljudje ...