Jutri na prvo čistilno akcijo

V kranjski občini bo jutri potekala tradicionalna čistilna akcija Očistimo Kranj – Kranj ni več usran, katere organizator je Zveza tabornikov občine Kranj.

Zveza tabornikov občine Kranj bo poskrbela za usklajeno izvedbo čiščenja. Kot zagotavlja vodja akcije Klemen Markelj, bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov in malico.

Kranj – Zaradi epidemije covida-19 sicer še vedno veljajo nekateri ukrepi, vseeno pa so se organizatorji tradicionalne čistilne akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran odločili, da očistijo mesto in okolico. Akcija tokrat ne bo tako množična kot običajno, saj bo potekala z izbranimi ekipami in v skladu z navodili Štaba Civilne zaščite Mestne občine Kranj (CZ MOK).

Poleg organizatorjev Kranjskih tabornikov, za katere bo to že 18. akcija po vrsti, bodo pri čiščenju sodelovale še druge enote CZ MOK. To so: Jamarsko društvo Carnium, Gorska reševalna služba Kranj, Društvo za raziskovanje jam, Klub vodnikov reševalnih psov in Radio klub Kranj, prostovoljna gasilska društva, sveti krajevnih skupnosti s svojimi že organiziranimi skupinami, udeležbo pa so potrdili tudi Joštarji. Udeleženci bodo čistili v skladu z navodili Komunale Kranj.

Za usklajeno izvedbo čiščenja bo skrbela Zveza tabornikov občine Kranj. Kot zagotavlja vodja akcije Klemen Markelj, bodo taborniki poskrbeli za rokavice, vrečke za smeti, odvoz odpadkov in malico. Pomoč usposobljenih članov bo zagotovila tudi CZ MOK na lokacijah zahtevnega čiščenja in pri varovanju udeležencev ob vodotokih.

Prav Civilna zaščita bo pripravila tudi varnostni protokol in sodelujoče seznanila z njim na čistilni akciji: v posameznih skupinah bo lahko največ pet ljudi, med njimi najmanj 1,5 metra razdalje, obvezna bo zaščitna oprema, pri zahtevnih posegih tudi uporaba posebnega orodja in veščin, ki jih obvladajo enote CZ MOK.

Namen akcije je, da na celotnem območju kranjske občine očistijo drobno nesnago, ki se je nabrala v zadnjih mesecih. Pri tem bo v pomoč tudi digitalni zemljevid črnih točk z odpadki, ki je nastal po uvodni delovni akciji popisa najbolj kritično onesnaženih lokacij konec aprila, občani in krajevne skupnosti pa ga še vedno dopolnjujejo.

»Letošnja pomlad je bila v marsičem posebna: doživeli smo epidemijo covida-19, zaradi tega pa ne tradicionalne čistilne akcije. In posledice obojega so vidne v našem okolju. Povečalo se je število divjih odlagališč in odpadkov pod našimi nogami. Navkljub številnim zbirnim centrom, ekološkim otokom, zabojnikom in košem za odpadke je treba mestne površine in naravo spet razbremeniti tako, da jih ročno poberemo. Pri tem računam na vse vas, ki vam je mar za okolje in ste zato pripravljeni čistiti tudi za drugimi. Bomo pa tokrat delali v manjših skupinah, saj del omejitvenih ukrepov še velja,« je povedal župan Matjaž Rakovec, ki bo s podžupanoma Janezom Černetom in Robertom Nograškom odstranjevali odpadke v kanjonu Kokre.

Jutrišnji čistilni akciji bo jeseni najverjetneje sledila še ena. »Če bodo zdravstvene razmere to dopuščale, jo bomo zapeljali še bolj na široko kot sicer: tudi z ozaveščevalnimi vsebinami po šolah o pomenu čistega okolja za zdravje nas vseh in narave,« je povedal vodja akcije Očistimo Kranj – Kranj ni več usran Klemen Markelj.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 99 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/23

nedelja

9/24

ponedeljek

10/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 12. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 13. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 14. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, Cerkje, 14. julij 2020

Kolesarska izleta

FILM / Jesenice, 14. julij 2020

Pavarotti

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

OBVESTILA / Gorenjska, 15. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

OBVESTILA / Gorenjska, 16. julij 2020

Poletni delovni čas lekarn

 

 
 

 

 
 
 

Krvavi Kongo / 22:57, 11. julij

Točno tako Leopold ni bil nikoli v Kongu, Hitler ni bil nikoli v taborišču, Tito ni bil nikoli na Golem Otoku, a ljudje so umirali kot po...

Ohranjajo vleko ploha / 22:43, 11. julij

Do pred kratkim je živel v Kranju in so bili vsi ostali Slovenci za njega Neslovenci primorci so bili Italijani, Štajerci Turki, Dolenci pa ...

Ohranjajo vleko ploha / 22:37, 11. julij

Imam nažalost švagerja, pameten da kar po šivih poka, v življenju pa mu ni uspelo popolnoma, nič sovraži vse kar ni Gorensko in Srbsko tipičen Šovinist

Ohranjajo vleko ploha / 22:33, 11. julij

Ja gdo? katera Gorenka, pa še hoče Gorenca za Moža?
Če prav nič ne znajo so najbol pametni, dopoldan sovražijo sami sebe popoldan pa celi svet.

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 16:12, 10. julij

"Ve kdo, da je kaka cerkev fraj 30. Julija?"
---------------------------
V Srbiji v samostanu Studenica imaju fraj. Ne vem pa če imajo žar.
Če ostaneš dol, ti ga jaz kupim.
Ajd.

V četrtek sedemnajst novih okužb / 15:27, 10. julij

Kdo bo skrbel za naše zdravje, če zboli vladni govorec Jelko ?

Vlada omejila zbiranje na deset oseb / 10:33, 10. julij

Cerkev Sv. Metoda in Cirila v LJ ponuja celotno ponudbo od žara do trubaćev. Gospod 20% pride civilno poročit v park pred cerkvijo.