Peter Prevc je prišel na skupne treninge dobro pripravljen. / Foto: Gorazd Kavčič

Najprej bodo skakali v Žireh

Naši najboljši smučarski skakalci so po tradiciji skupne kondicijske priprave na novo sezono začeli na kranjskem stadionu, prve treninge na skakalnicah pa vodstvo reprezentance načrtuje naslednji mesec v Nordijskem centru Poclain v Žireh.

Kranj – Na začetku prejšnjega tedna je potekala seja odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo, na njej pa so predstavili tudi novosti v reprezentancah, ki morajo biti potrjene še na seji zbora. V moško A-reprezentanco za smučarske skoke so uvrščeni Peter Prevc, Domen Prevc, Žiga Jelar (vsi SK Triglav Kranj), Anže Lanišek (SSK Mengeš), Timi Zajc (SSK Ljubno BTC), Jernej Damjan in Tilen Bartol (oba SSK SAM Ihan). Žensko A-reprezentanco za novo sezono sestavljajo: Ema Klinec, Nika Križnar (obe SSK Žiri), Katra Komar (SSK Bohinj), Urša Bogataj, Špela Rogelj (obe SSK Ilirija), Jerneja Brecl (SSK Mislinja) in Maja Vtič (SSK Zabrdje).

Izguba namesto dobička

Odbor je prejšnji teden obravnaval tudi poročila za minulo in načrte reprezentanc za novo sezono ter finančno poročilo. »Ugotovili smo, da se je ugodno finančno stanje ob koncu leta, ki je pri nas od maja do maja, močno pokvarilo zaradi situacije s koronavirusom. Predvsem zato, ker so nam odpadale zadnje tekme v mesecu marcu, se pravi norveška turneja in Planica. Ocenili smo, da se bo zaradi epidemije minula sezona končala z minusom okoli sto tisoč evrov. Načrt je bil, da sezono končamo pozitivno z od dvesto tisoč do tristo tisoč evrov. A ker sezona ni bila izpeljana do konca, smo sponzorjem podali poročilo, da nismo izpeljali programa. Tako smo morali upoštevati manjša vplačila. Zaradi prestavitve tekme v Planici je odpadel dobiček od TV-pravic v višini 138 tisoč evrov in dobiček od vstopnic. Če bodo stvari normalno tekle, pa bomo ob svetovnem prvenstvu in svetovnem pokalu v Planici to leto seveda končali pozitivno,« je pojasnil predsednik zbora in odbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič in dodal, da tako v moški kot ženski A-reprezentanci teče vse po programu, za zagotavljanje likvidnosti pa bo treba zmanjšati program v ostalih reprezentancah.

»Lahko rečem, da se odhodkovna stran obvladuje, težava pa je seveda s prihodkovno zaradi znanih razlogov. Iščemo nove sponzorje, stari pa ostajajo. Šli smo jim tudi na roko, zaradi različnih situacij, ki jih sponzorji imajo. Rad bi pohvalil pripravljenost reprezentantov za pomoč v teh časih. Fantje in dekleta so bili pripravljeni pomagati Mercatorju in razvažati naročeno hrano po domovih, pomagali pa so tudi hmeljarjem v sodelovanju s Pivovarno Laško. Obe akciji sta bili zelo odmevni, tako da se zahvaljujem vsem,« je tudi poudaril Ljubo Jasnič in dodal, da so marca vsem zaposlenim zmanjšali plače za dvajset odstotkov ter prekinili plačevanje materialnih stroškov.

Dobro pripravljeni na skupne treninge

Potem ko so skoraj dva meseca trenirali doma, so se prejšnji teden člani moške A-reprezentance zbrali na prvih skupnih treningih na kranjskem stadionu, minuli četrtek pa so pripravili tudi srečanje z novinarji.

»Minula sezona je bila predčasno končana, nato pa bi sledilo obdobje počitka. Tako za nas bistvene spremembe v pripravljalnem obdobju ni bilo. Ker so se tekmovanja nekaj prej končala, so se priprave tudi prej začele. Fantje so do prejšnjega tedna trenirali v domačem okolju, poudarek pa je bil na razvoju vzdržljivosti. Kot ugotavljam po prvih skupnih treningih, so fantje vadbo dosledno izvajali in so na področju vzdržljivosti že zelo dobro pripravljeni. To bo zelo pomembno, saj se nam obeta zelo dolga sezona,« je povedal glavni trener Gorazd Bertoncelj in pojasnil, da je na treningih trenutno poudarek na pridobivanju eksplozivne moči in hitrosti.

»Testov oziroma meritev še nismo izvajali, ravno sedaj pa se dogovarjamo, da bi se temu posvetili na začetku junija. Prav tako načrtujemo treninge na skakalnicah, saj imamo doma, zlasti v Kranju in Planici, odlične vadbene pogoje. Že v naslednjih dneh pa bomo šli na 60-metrsko skalnico v Žiri, ki je za prve treninge v sezoni zelo primerna. Kasneje bomo morda trenirali tudi v tujini,« pravi Gorazd Bertoncelj in dodaja, da še ni znano kdaj in kje bodo poletne tekme. »Upam, da bodo vsaj do jeseni na sporedu vsaj nekatere tekme, saj te pokažejo smernice za zimsko sezono. Prav tako bomo že poleti pripravljali interna tekmovanja, tako da bosta tekmovalni naboj in konkurenčnost znotraj ekipe čim večja,« tudi razmišlja trener Bertoncelj.

Motiviran v novo sezono

Kot naš najboljši je sezono na osmem mestu v svetovnem pokalu zaključil Peter Prevc. V Lillehammerju je skočil celo na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

»Precej laže je bilo, ker sem sezono zaključil z dobrimi rezultati. Treba pa je vedeti, da to ne pomeni, da bi lahko kaj več počival, saj dobri ali slabi rezultati ne pomenijo, da bo šlo tako tudi naprej. Ko se po sezoni odločiš, da boš nadaljeval kariero, je pač treba biti zelo motiviran. Je pa laže, ker veš, da si dobro delal,« razmišlja izkušeni Peter Prevc, ki je čas v karanteni preživljal s svojo družino, tudi še ne dveletnim sinom.

»Nikoli nisem dajal poudarka poletnim tekmam. Te so bile bolj namenjene testiranju opreme, bilo so nekakšen psihološki test. Letos tega očitno ne bo veliko in bo pač treba počakati, kaj bo vse skupaj pomenilo,« razmišlja Peter Prevec, ki se zaveda, da jih prva velika preizkušnja čaka že v decembru, ko naj bi bilo v Planici preloženo svetovno prvenstvo v poletih.

»Najbrž bo zaradi svetovnega prvenstva, ki bo že v decembru, marsikaj drugače. Zlasti prve tekme bodo morda bolj živčne, morda pa bodo celo bolj pomirjujoče. Do takrat je še dolgo časa in treba je iti korak po koraku,« še dodaja Peter Prevc.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

pretežno jasno
vlažnost: 36 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/19

četrtek

6/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 10:20, 27. maj

Pa dobr, če vas je Tito tolk sovražil pa tolk potamanil, kdaj se vas je tolk nakotil?

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 08:04, 27. maj

gledam; pravilno si ocenil, da so Nemci dobrodošli, Slovenci so pa sprti za vse večne čase. Nemci niso nikoli bili problem za komuniste; Slo...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti