Transport in logistika ustvarita kar sedemnajst odstotkov BDP, kar je več kot turizem, zato prevozniki pričakujejo, da bodo vključeni v tretji protikoronski paket pomoči gospodarstvu. / Foto: Gorazd Kavčič

Prevozniki so pred zlomom

Avtoprevozniki zahtevajo, da vlada v tretji protikoronski paket vključi tudi pomoč sektorju transporta in logistike. Potrebujejo predvsem takojšnja bančna posojila za obratna sredstva in investicije.

Kranj – Vlada bo predvidoma danes obravnavala predlog tretjega paketa ukrepov za pomoč gospodarstvu, v katerem naj bi bilo največ pozornosti posvečene turizmu, ki sodi med tiste panoge, ki najmočneje čutijo posledice epidemije novega koronavirusa. Prevozniki, združeni v sekciji za promet pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije (OZS), pa so v sredo ministra za gospodarstvo in za infrastrukturo Zdravka Počivalška in Jerneja Vrtovca pozvali, naj vlada v tretji protikoronski paket uvrsti tudi ukrepe za pomoč sektorju transporta in logistike, ki ustvari kar sedemnajst odstotkov BDP. Zahtevajo predvsem takojšnja bančna posojila za obratna sredstva in investicije.

»Želimo, da se kreditni krč takoj reši. Prepričan sem, da jih polovica ne bo mogla izplačati plač oziroma nadomestil delavcem. Sektor transporta in logistike ustvari kar 17 odstotkov BDP, kar je več kot turizem. Zato je nujno, da poskrbijo tudi za naš sektor. Izpadli smo iz prvih dveh protikoronskih paketov, zato pričakujemo, da nas bo vlada vključila v tretjega. Želimo takojšnjo finančno pomoč za obratna sredstva in investicije, državno poroštvo in ugodne obrestne mere. Ljudje so na robu živčnega zloma. Komercialne banke gledajo bonitetne ocene in nam v teh časih ne dajo kredita. Če ugasnemo, nas nihče več ne obudi,« je opozoril predsednik sekcije za promet pri OZS Peter Pišek. Ob tem je napovedal, da bodo prevozniki v nasprotnem primeru šli na ceste, in pozval, da se karantena za voznike glede na ugodno epidemiološko sliko takoj ukine.

Predsednik OZS Branko Meh je opozoril, da država sicer daje poroštva, toda komercialne banke obrtnikom in podjetnikom kreditov ne dajo. »Ker podjetja nimajo nikakršnih prihodkov, denarja za obratna sredstva ni. Če zaposleni ne bodo dobili nadomestil, bo to problem tudi za vlado,« je poudaril Meh in dodal, da je takojšnja pomoč nujna, če želimo ohraniti podjetja in delovna mesta.

»Koronavirus je prizadel celotno gospodarstvo, ne samo logistike. Investicije ne smejo zastati. Tudi mi računamo na tretji paket, ki se bo začel pripravljati v petek. Obljubiti vam ne morem, da boste denar dobili jutri, ker nimam jaz vreče denarja,« pa je dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Zagotovil je, da bodo naredili vse, da preprečijo propad prevozniških podjetij. Glede karantene za prevoznike pa je dejal, da bodo urgirali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, da pove, ali je karantena še potrebna.

Državni sekretar Aleš Mihelič je razložil, da infrastrukturno ministrstvo pospešeno išče rešitve s SID banko, da bi prevozniški sektor prišel do denarja. »Prizadevamo si tudi za shemo za nepovratna sredstva. Ne moremo pa tega zagotoviti jutri. Ocenjujemo, da bi lahko v od dveh do treh tednih prišli do finančnih sredstev,« je pojasnil. Po besedah direktorice Direktorata za kopenski promet Monike Pintar Mesarič se za prevozniški sektor predvidevata dve finančni shemi. »Obljubili smo vam, da bo SID banka oblikovala posebno shemo za prevoznike. Prizadevamo si, da ta shema zaživi čim prej. Ključni cilj je, da zagotovimo denar za obratna sredstva. Druga shema pa so nepovratna sredstva. Če se država odloči, da prevozniški sektor dobi 100 tisoč evrov nepovratnih sredstev, pa ta denar ni za nakup vozil, temveč za plače, regrese itd.«

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je položaj avtoprevoznikov označil za zahtevnega in se zavzel za ukrepe, ki bi naslovili specifične težave sektorja. »Prevozništvo potrebujemo, če želimo, da se naše gospodarstvo uspešno razvija. To sta dve plati iste zgodbe,« je poudaril.

Oddajte svoj komentar

Kranj 18°

zmerno oblačno
vlažnost: 63 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/26

sreda

13/21

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 7. junij 2020

Na Srednji vrh nad Završnico

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 29. junij 2020

Na letovanje v Izolo

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Glavni cilj Dirka po Franciji / 12:31, 3. junij

Srečno na Tour-u. Prepričan sem, da boš med top 10.

Zahvalili so se iz zraka / 09:21, 3. junij

Dragi zdravstveni delavci! Za hip se vam je na nebu prikazal krizni dodatek.
Priletel in odletel. :)))))

Tovornjaki polnijo počivališča na gorenjski avtocesti / 15:16, 1. junij

A zdaj bojo pa osebni avtomobili morali v kolonah čakati? Zaradi tovornjakov čeprav večjo da nemorejo če mejo do ponoči?

Opolnoči v Sloveniji epidemije formalno konec / 14:08, 1. junij

In zmage proslavljamo s preletom vojaških letal ! Ko v stari Jugi.. Vrhunsko, še vojaško parado prosim!

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 11:42, 31. maj

Cel svet stoji oziroma se vrti počasneje zaradi malce močnejše gripe. Nateg stoletja.

Obvezno ostaja nošenje zaščitnih mask / 09:39, 31. maj

Zdravniška stroka pravi maske niso več smiselne, so samo še priporočljive za starejšo populacijo, govorec Jelko pravi, maske so še naprej obvezne !!
Komu verjeti? Stroki ali politiki?

Žalost onkraj sanj / 09:32, 31. maj

Še dandanes je klerikalcem ideal Slovenija v letih pred drugo svetovno vojno, nazadnjaštvo, velik vpliv RKC v kateri ženska igra podrejeno i...