Gorenjski policisti večjih kršitev prepovedi gibanja zunaj občine bivališča niso zaznali niti zadnji konec tedna. Nadzore bodo nadaljevali do preklica ukrepov, še napovedujejo. / Foto: Gorazd Kavčič

Imamo več kot tisoč obolelih

Predsednik vlade Janez Janša ugotavlja, da nam gre v spopadu z epidemijo novega koronavirusa zmerno dobro. Bomo pa morali še več narediti za to, da krivuljo števila okuženih obrnemo navzdol.

Ljubljana, Kranj – V soboto, 4. aprila, ko je minilo mesec dni od prve potrjene okužbe s covidom-19 pri nas, smo imeli dvajset novih potrjenih primerov okužbe, v nedeljo jih je bilo 24, skupaj pa že več kot tisoč. Od začetka epidemije do včeraj je umrlo trideset ljudi. V soboto ni bilo novega pozitivnega primera na širšem Gorenjskem, v nedeljo sta bila po eden v občinah Bled in Tržič; vsaka ima zdaj po dva. Na Gorenjskem so bile brez zabeleženega primera do zaključka časopisne redakcije občine Jezersko, Gorenja vas - Poljane in Žiri.

»Opazovali smo, kaj se dogaja po svetu, in videli, kaj deluje in kaj ne. Na veliko srečo Slovenija ni bila prvo žarišče v Evropi. Če bi bili, potem bi bila cena takšna, kot je bila v Italiji, kjer se je zamujalo z ukrepi,« je dejal premier Janez Janša in poudaril, da je vlada upoštevala mnenje stroke, in to tiste stroke, ki je bila bolj na ravni zahtev tega časa. Premier opozarja, da nevarnost ponovnega vala ni mimo in je treba biti zelo pazljiv pri sproščanju nekaterih ukrepov. Ob tem je dejal, da se bo na podlagi izkušenj, ki jih imamo tako mi kot tudi tisti po Evropi, ki so ukrepali pravočasno, veliko tega, kar danes razumemo kot zaustavitev javnega življenja, lahko vendarle postopoma še pred koncem maja ali koncem aprila začelo vračati v normalo. To bo po tem, ko bo dovolj zaščitne opreme, in po tem, ko se bodo tudi službe, servisi navadili obratovati v razmerah nove normalnosti. Ta nova normalnost pa bo trajala toliko časa, dokler ne bo učinkovitega cepiva ali učinkovitega zdravila, je še dejal Janša.

Še vedno zdravljenje vseh, ki potrebujejo hospitalizacijo, poteka tako, kot je treba. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 114 bolnikov, od tega 30 na intenzivni negi. Organizirane so zdravstvene skupine iz zdravstvenih domov, bolnišnic, ki pomagajo v domovih za starejše. V domovih je več kot dvesto obolelih.

Zasebna druženja »kvarijo« sliko

Epidemija ne poteka samo v domovih za starejše, kot je poudarila vodja strokovne skupine za covid-19 v okviru ministrstva za zdravje prof. dr. Bojana Beović: »Z doseženimi ukrepi nam je epidemijo uspelo spraviti v neko stacionarno stanje, številke navzdol na krivulji pa nam še ni uspelo obrniti. Prej jo bomo, prej se bo življenje normaliziralo.«

Dr. Miroslav Petrovec, član strokovne skupine za covid-19, je zagotovil, da je za laboratorijsko diagnostiko pri nas odlično poskrbljeno, za t. i. hitre teste na covid-19, ki se pojavljajo na trgu, pa je dejal, da niso zanesljivi. Kot še ugotavlja, ta hip eno večjih tveganj za okužbo predstavlja medsebojno obiskovanje v zasebnih prostorih.

Ranljive skupine lahko kupujejo uro dlje

V prodajalnah z živili lahko nakup od 8. do 10. ure opravijo izključno ranljive skupine (invalidi, upokojenci, nosečnice). Na novo je dodan še nakup v zadnji uri delovnega časa za to skupino. Upokojenci lahko opravijo nakup samo v teh urah.

Dopolnjen vladni odlok dovoljuje odprtje vrtnarij, drevesnic in cvetličarn. Dovoljena so tudi gradbena dela na nenaseljenih gradbiščih, hišah oz. stanovanjih, če ni stika s potrošniki.

Poslanci so potrdili zamik rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin. Geodetska uprava bo vsem lastnikom nepremičnin po pošti posredovala zbirna potrdila o novih pripisanih vrednostih nepremičnin. Od 1. januarja 2021 pa bo možno vlaganje vlog za ugotavljanje posebnih okoliščin, ki niso zajete z modelom vrednotenja.

Priprave na sprejem odloženih obravnav

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar, dr. med, je povedal, da bodo kmalu začeli sprejemati tiste paciente, ki so jim odložili obravnave zaradi covida-19. Tudi v Splošni bolnišnici (SB) Jesenice se že pripravljajo na to, pacienti bodo o pregledu osebno obveščeni. Iz SB Jesenice so še sporočili, da zaposlenega, pozitivnega na okužbo, nimajo. Zbolelih zdravstvenih delavcev v Sloveniji s covidom-19 je že več kot 160.

Direktorica ZD Kranj Lili Gantar Žura, dr. med., je konec tedna pozvala na pomoč pri dobavi zaščitnih mask FFP3 za zaposlene na Zobni polikliniki Kranj, kjer je začasno organizirana zobozdravstvena služba za celotno Gorenjsko za nujne primere. Petdeset mask je doniralo podjetje Trelleborg Slovenija iz Kranja, količina zadošča za približno teden dni.

Virus nima nog niti kril in se sam ne more širiti ...

» ... njegov prenos omogočimo samo ljudje z neustreznim vedenjem, nespoštovanjem pravil. Ključni so vzdrževanje razdalje do sočloveka, higiena rok, pravilno nošenje mask v javnosti, odsvetovano je rokovanje in dotikanje obraza z rokami. Ob tem moramo vedno imeti v mislih, kako pred okužbo zaščiti ostarele in kronične bolnike, ki so najbolj ranljivi,« je opozoril specialist javnega zdravja Milan Krek, dr. med., in dodal, da izračuni, ki so mu jih posredovali statistiki in matematiki, kažejo, da če bi bili v Sloveniji brez ukrepov, bi virus okužil veliko ljudi: »Na vrhu epidemije bi imeli okuženih okoli 480 tisoč oseb in na koncu te zgodbe okoli devetdeset tisoč mrtvih.«

Po mnenju stroke prehajamo v ključno fazo te krize, do naslednjega tedna naj bi bila slika jasnejša, vsaj upajo tako. Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, pa je letos posvečen podpori medicinskim sestram, tehnikom zdravstvene nege in babicam pri njihovem delu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

pretežno oblačno
vlažnost: 99 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

5/15

nedelja

9/14

ponedeljek

5/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

DELAVNICE / Škofja Loka, 27. september 2020

Rokodelska doživetja

RAZSTAVE / Šenčur, 27. september 2020

Umetniki v času koronavirusa

PRIREDITVE / Podnart, 27. september 2020

Dan odprtih vrat kmetije

DELAVNICE / Škofja Loka, 28. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 28. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

PRIREDITVE / Jesenice, Radovljica, 28. september 2020

Ob Dnevih evropske kulturne dediščine

DELAVNICE / Škofja Loka, 29. september 2020

Rokodelska doživetja

DELAVNICE / Radovljica, 29. september 2020

Delavnica izdelave copat iz filca

 

 
 

 

 
 
 

Uredili lepotni center / 08:39, 26. september

Primož, da ne bi šel, preč vržen denar.

Ob polletju negativno / 17:56, 25. september

" neizbrani kandidat je namreč vložil tožbo, ker da naj izbrani kandidat ne bi izpolnjeval razpisnih pogojev."

Trenutno je edini rapisni pogoj, da si član SDS-a !

Pivčevo čaka interpelacija, Hojs ostaja minister / 17:53, 25. september

Ena za specialno izdajo Alana Forda ! ( Tarča 24.9.2020)Žnidaršič: g, Krek, ali imate podatke koliko okužb v zadnjem času je iz gostinskih ...

Včerajšnje številke so slabe, daleč najslabše ... / 14:49, 25. september

Še ena začela pametovat?

Gluhi proslavili z razstavo / 09:39, 25. september

Vojči,
Mogoče so gluhe pa ga ne vidijo, da je brez maske??

Potrdili peti paket ukrepov / 09:13, 25. september

In medtem včeraj v Tarči na RTVSlo debeli Krek obtoži RTV Slo, ker je snemala prireditev OK kjer so se zabavali brez mask seveda z ministric...

Gluhi proslavili z razstavo / 08:46, 25. september

"Gluhi proslavili z razstavo"
---------------

Kakšen slučaj!
Rakovec še ni slišal za maske.