Silvester Kmetič / Foto: osebni arhiv

Zdaj ni čas za pesimizem

Priznani slovenski podjetniški trener, t. i. coach, Silvester Kmetič, bo podjetnikom danes ob 18. uri na svojem profilu na Facebooku namenil brezplačno predavanje z naslovom Kako se v času koronavirusa pripraviti na vodenje sebe in drugih? Kljub negotovostim, ki jih prinaša epidemija, Kmetič pravi, da je tudi to lahko priložnost, zato zdaj ni čas za pesimizem. Objavljamo kratek pogovor, ki smo ga s sogovornikom opravili pred predavanjem.

Lahko na kratko opišete, kaj bodo torej podjetniki izvedeli na predavanju in komu je namenjeno?

Na tem spletnem predavanju bom govoril o temah, ki so v teh časih za večino podjetnikov življenjskega pomena: kako učinkovito in brez zapletov voditi in usmerjati podjetje sedaj, ko je to najbolj potrebno; kako organizacijo narediti bolj inteligentno in usposobljeno za prihodnost; kako optimizirati delovno sistematiko in izboljšati pretok informacij; kako prepoznati vrednote svojih sodelavcev in to uporabiti kot ključni motivacijski faktor; kako prepoznati in kombinirati racionalne in emocionalne realnosti; ter kako pravilno analizirati preteklost, ugotavljati sedanjost, ustvarjati vizijo in cilje ter kreirati novo sedanjost.

Lahko že pred predavanjem daste kakšen konkreten nasvet podjetnikom, ki se trenutno spopadajo s precej skrbmi?

Sedaj ko vemo, kakšne ukrepe je sprejela vlada, je situacija zagotovo bistveno lažja in precej jasnejša. Največja neznanka je, kako dolgo bo takšno stanje trajalo in kako natančno bo videti poslovno življenje po tem. Veliko podjetnikov ima sedaj priložnost, da konkretno analizira svoje realno stanje in si na osnovi tega pripravi želje, cilje, strategije in taktike, kako bodo poslovali po normalizaciji stanja. To je na neki način idealna priložnost za tako imenovani stresni test njihovih poslovnih, prodajnih in vodstvenih procesov. Za take stvari po navadi ni nikoli časa med polno obremenitvijo. Podobne stvari smo na Gorenjskem izvajali v podjetjih Stele Trans, Gorec in Mehanizacija Miler ter Prima filter tehnika. Tudi o tem bom povedal nekaj konkretnih primerov in nasvetov.

Kaj lahko svetujete tistim samostojnim podjetnikom, ki so v teh dneh ostali povsem brez dela?

Kot coach jim svetujem najprej naslednje: ostanite osredotočeni nase, svoje družine in svoje zdravje. Vprašajte se, za kaj je to lahko dobro ... Vem, da mi bo kdo zabrusil nazaj, naj neham filozofirati, ker je ostal popolnoma brez prihodkov. A samostojnemu podjetniku, ki je recimo samozaposlen in opravlja neko dejavnost, ki je vezana na delo njegovih rok (maser, fizioterapevt, kozmetičar, mesar, frizer, čevljar, šivilja …) bi se lahko popolnoma enaka situacija zgodila na primer na smučanju v Italiji. Pa ne na način okužbe s koronavirusom, temveč – navajam samo primer – zaradi zloma roke, kar bi vodilo v nesposobnost za delo tri ali celo več mesecev. Kaj bi ti isti samostojni podjetniki naredili v enaki situaciji? Torej moj konkretni odgovor: čas je za razmislek o faktorju rizika, ki ga imajo pri samostojnem opravljanju določene dejavnosti in takšnih izjemnih situacijah. Kako so za takšne primere zavarovani oziroma kakšne scenarije imajo v primeru, da se kaj takega zgodi. Tako kot se je zgodilo zdaj. Po drugi strani pa je to ponovno priložnost za krepitev odnosa s svojimi obstoječimi strankami in za razmišljanje ter aktivnosti za pridobivanje novih.«

Lahko glede na svoje izkušnje v teh dneh morda že ocenite, kako se na krizo odzivajo podjetja?

Reakcije so najrazličnejše. Od tistih najbolj paničnih z zapiranjem podjetij in množičnim odpuščanjem na eni strani, do reakcije, da počakajmo nekaj dni ali tednov in bomo ukrepe sprejemali malo kasneje, glede na sprotno situacijo. Seveda je reakcija v veliki meri odvisna od finančne kondicije posameznega podjetja in mentalne stabilnosti odločevalcev v podjetjih. Zagotovo je še več dejavnikov – ročnost pogodb, vezani posli, zadolženost in še bi lahko našteval.

Je takšna kriza lahko tudi priložnost za podjetnike?

Vsekakor. Verjamem, da je bil v prvih dneh to totalen šok, saj se je vse skupaj zgodilo tako nenadoma in nepričakovano kot potres ali cunami. Priložnosti vidim predvsem v prestrukturiranju, času za iskanje novih priložnosti na trgu. Kot rečeno, več časa in priložnosti tudi za utrjevanje odnosa z obstoječimi strankami in ustvarjanje prodajnega lijaka za nove, potencialne stranke. Zagotovo pa pričakujem več povezovanja in sodelovanja med podjetji, izmenjavo informacij, znanja in izkušenj. Najbolj vesel pa bom, da bodo podjetja sposobna panožnega povezovanja in skupnega nastopa na trgu, predvsem v tujini. To namreč bistveno zmanjša stroške marketinga in prodaje ter poveča uspešnost realiziranih poslov. Prav to je osnovna želja in cilj vsakega podjetnika.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

jasno
vlažnost: 80 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/18

nedelja

-1/18

ponedeljek

-2/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Upokojenci lahko kupujejo eno uro več na dan / 18:53, 4. april

Po medijih opažam, da precej občin zastonj razdeljuje zaščitne maske gospodinjstvom. Med njimi Kranja ni. Je pa prišla po pošti tiskana barv...

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 14:36, 4. april

Ko bo obstajala politika, ki bo za vse državljane enakopravna, bo konec sveta. Ker je to nemogoče.

Življenje v domači občini / 13:45, 4. april

Omejitev gibanja v domači občini je super, končno mav gmaha pred žabarji !

Življenje v domači občini / 12:12, 4. april

Bravo!
Treba se je prilagajat ( biti discipliniran) in ohranit optimizem.
Gospa Jasna, super !

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 09:07, 4. april

Zelo vas peče, ker vi niste na oblasti. Še bolj vas pa peče, ker trenutna vlada dobro obvladuje situacijo. Zato ji je treba metati polena pod noge.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 13:30, 3. april

Kritika svetnika iz stranke SD. Brez komentarja.

Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi. / 11:15, 3. april

Primož, če se bo zgodilo to, kar je predstavljeno v videu, noben, še tako odličen zapis ne bo pomagal:

https://www.youtube.com/watch?v=cd21tmvCP0o