Boštjan Gorenc - Pižama otroke zabava vsak večer ob pol sedmih. / Foto: Tina Dokl

Otrokom krajša večere

Boštjan Gorenc - Pižama ob večerih na svojem Facebook profilu otrokom pripoveduje pravljice. Kot pravi, to tudi nanj deluje terapevtsko, saj se v tistem času potopi v svet zgodb …

Kranj – V želji otrokom popestriti dneve, ki jih je zaznamovala epidemija koronavirusa, njihovim staršem pa omogočiti deset minut oddiha, se je komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama, po rodu Kranjčan, odločil, da bo vsak večer ob 18.30 na svojem Facebook profilu v živo pripovedoval pravljice. Tega se je lotil v začetku minulega tedna, odziv otrok pa ga je prijetno presenetil. Vesel je, da jim lahko krajša večere in jim vsaj malo odmakne misli od trenutnega dogajanja. »Poleg tega je pripovedovanje malce avtoterapevtsko tudi zame, saj v tistem času odmislim zunanjost in se potopim v svet zgodb,« nam je zaupal.

Pižama si je zadal, da bo pripovedoval avtorske in ljudske pravljice, občasno pa tudi otroške pesmi starejšega datuma, ki so že v javni rabi. V minulem tednu je v svojem zabavnem in izvirnem pripovedovalskem slogu z otroki denimo delil svojo Pozabljivo kapico, Smrkavega Ožbeja ..., v petek (ob koncih tedna ima namreč premor) pa se je od njih poslovil z rezijansko ljudsko Rusica in Grdina. »Mogoče originalna pravljica ni bila dobesedno taka, malo stvari sem dodal. To so ljudske pripovedi, pravljice morajo živeti in lahko pripovedovalec doda tudi nekaj svojega,« je pojasnil.

Na koncu vsake pravljice otrokom tudi ponudi usmeritve za ustvarjanje. »Namignem, kaj bi lahko narisali ali napisali, in odziv je presegel vsa pričakovanja. Samo v prvem tednu sem prejel več kot tristo izdelkov mlajših in starejših otrok, ki kar prekipevajo od iskrivosti in domišljije,« je zadovoljen.

Vsak večer podeli tudi kakšen nasvet, ki se navezuje na vsebino pravljic ter pomaga pri ozaveščanju o trenutnem položaju in priporočenem ravnanju. Otrokom je seveda med drugim naročil, naj ostanejo doma, da bodo lahko čim prej spet skupaj letali naokrog in ga »biksali«.

Če ste dosedanje pravljice v družbi Pižame zamudili, si je na njegovem Facebook profilu še vedno možno ogledati posnetke. Kot zanimivost: prva pravljica – Pozabljiva kapica – je presegla že 21 tisoč ogledov. Kljub temu pa Pižama načrtov za pripovedovanje po koncu obdobja samoosamitve nima. Upa namreč, da bo izrednih razmer čim prej konec in da bo lahko znova obiskoval učence po šolah in jim pripovedoval v živo.

Omeniti velja še, da je po vzoru Pižame pravljice na Facebooku začela brati tudi njegova kolegica, pisateljica Desa Muck, ki jo je v živo možno spremljati vsak dan ob 9. uri.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

0/16

nedelja

5/6

ponedeljek

-1/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 29. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:19, 27. marec

Primož, sva že bližje. Te že vidim na desni..........................mal heca.Tole se govori:"....... da velika večina odgovornih in resnih ...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 08:55, 27. marec

Izginilo bo na stotine ur dokumentarnega programa in vsebin, ki se ukvarjajo s kulturo, mladimi, glasbo, znanostjo, zabavo, športom in bog v...

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 20:48, 26. marec

Kar razloži.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 19:32, 26. marec

Kaj to pomeni mi verjetno ni potrebno razlagati? Ali pač?

Najbolj izpostavljeni ostajajo starejši / 19:27, 26. marec

Se strinjam, me pa zanima, če kdo od starejših lahko odgovori zakaj je potrebno v tem času po Merkurju iskat zemljo in rože?