Boštjan Gorenc - Pižama otroke zabava vsak večer ob pol sedmih. / Foto: Tina Dokl

Otrokom krajša večere

Boštjan Gorenc - Pižama ob večerih na svojem Facebook profilu otrokom pripoveduje pravljice. Kot pravi, to tudi nanj deluje terapevtsko, saj se v tistem času potopi v svet zgodb …

Kranj – V želji otrokom popestriti dneve, ki jih je zaznamovala epidemija koronavirusa, njihovim staršem pa omogočiti deset minut oddiha, se je komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc - Pižama, po rodu Kranjčan, odločil, da bo vsak večer ob 18.30 na svojem Facebook profilu v živo pripovedoval pravljice. Tega se je lotil v začetku minulega tedna, odziv otrok pa ga je prijetno presenetil. Vesel je, da jim lahko krajša večere in jim vsaj malo odmakne misli od trenutnega dogajanja. »Poleg tega je pripovedovanje malce avtoterapevtsko tudi zame, saj v tistem času odmislim zunanjost in se potopim v svet zgodb,« nam je zaupal.

Pižama si je zadal, da bo pripovedoval avtorske in ljudske pravljice, občasno pa tudi otroške pesmi starejšega datuma, ki so že v javni rabi. V minulem tednu je v svojem zabavnem in izvirnem pripovedovalskem slogu z otroki denimo delil svojo Pozabljivo kapico, Smrkavega Ožbeja ..., v petek (ob koncih tedna ima namreč premor) pa se je od njih poslovil z rezijansko ljudsko Rusica in Grdina. »Mogoče originalna pravljica ni bila dobesedno taka, malo stvari sem dodal. To so ljudske pripovedi, pravljice morajo živeti in lahko pripovedovalec doda tudi nekaj svojega,« je pojasnil.

Na koncu vsake pravljice otrokom tudi ponudi usmeritve za ustvarjanje. »Namignem, kaj bi lahko narisali ali napisali, in odziv je presegel vsa pričakovanja. Samo v prvem tednu sem prejel več kot tristo izdelkov mlajših in starejših otrok, ki kar prekipevajo od iskrivosti in domišljije,« je zadovoljen.

Vsak večer podeli tudi kakšen nasvet, ki se navezuje na vsebino pravljic ter pomaga pri ozaveščanju o trenutnem položaju in priporočenem ravnanju. Otrokom je seveda med drugim naročil, naj ostanejo doma, da bodo lahko čim prej spet skupaj letali naokrog in ga »biksali«.

Če ste dosedanje pravljice v družbi Pižame zamudili, si je na njegovem Facebook profilu še vedno možno ogledati posnetke. Kot zanimivost: prva pravljica – Pozabljiva kapica – je presegla že 21 tisoč ogledov. Kljub temu pa Pižama načrtov za pripovedovanje po koncu obdobja samoosamitve nima. Upa namreč, da bo izrednih razmer čim prej konec in da bo lahko znova obiskoval učence po šolah in jim pripovedoval v živo.

Omeniti velja še, da je po vzoru Pižame pravljice na Facebooku začela brati tudi njegova kolegica, pisateljica Desa Muck, ki jo je v živo možno spremljati vsak dan ob 9. uri.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

pretežno jasno
vlažnost: 99 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

14/19

sreda

12/22

četrtek

15/21

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih pripomočkov

PRIREDITVE / Kranj, 23. september 2020

Turistična kmetija Lovrec

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. september 2020

Pripovedke ob peči z Rozo

IZLETI / Šenčur, 24. september 2020

Kraška trgatev

IZLETI / Kranj, 24. september 2020

Krajinski park Zgornja Idrijca

OBVESTILA / Cerklje, 24. september 2020

Pohod na Ratitovec prestavljen

PRIREDITVE / Tržič, 24. september 2020

Ura pravljic

 

 
 

 

 
 
 

Drugi val nas je prehitel / 12:54, 23. september

Za še en uspešen klon, zdej res ne vem več kdo je kdo.. :)

Drugi val nas je prehitel / 12:52, 23. september

Tako je, bravo vojči&ela !

Drugi val nas je prehitel / 11:41, 23. september

Ela, hvala za vzpodbudo.
Prvič, da na argument Primož ne flanca.

Drugi val nas je prehitel / 09:33, 23. september

Bravo Ela !!

Drugi val nas je prehitel / 23:40, 22. september

bravo vojči !!

Drugi val nas je prehitel / 20:13, 22. september

Opozicija je napadla Simono Kustec, ker ni imela maske na eni prireditvi.Da mora odstopit pravijo.Zanimivo je pa tole:" Celotna opozicija, ...

Politzgodovina / 17:24, 22. september

V naši preljubi domovini še ni nič novega. Še vedno so po 75 letih nasproti na okopih novodobni partizani in domobranci.