Helena Janežič ob predstavitvi lanskih Pasijonskih doneskov

Pasijonski doneski že petnajstič

Leto pred novo uprizoritvijo Škofjeloškega pasijona, ki bo ob tristoti obletnici njegovega nastanka, narašča »pasijonska kondicija«. Letos so zaradi koronavirusa sicer odpovedali prireditve v marcu, izdali pa so Pasijonske doneske, publikacijo, ki prinaša nova spoznanja o škofjeloškem in drugih pasijonih ter pregled dogajanj, povezanih s pasijoni doma in po svetu.

Škofja Loka – Marec in april sta v Škofji Loki vsako leto posvečena pasijonskim dnevom. Zdaj pa so marca vsi dogodki po vrsti odpovedani, kaj bo z aprilskimi, pa tudi še ni jasno. Povsem brez »ohranjanja pasijonske kondicije« v letih med uprizoritvama vendarle ne bodo. Prvi dogodek je bila predstavitev mednarodne publikacije Pasijonski almanah v Sokolskem domu, v teh dneh pa bodo izšli tudi Pasijonski doneski, ki jih marca sicer ne bodo javno predstavljali, nam je pa o tej pasijonski ediciji, ki bo izšla že petnajstič po vrsti, podrobnosti sporočila njena urednica Helena Janežič.

»Publikacija z bogato vsebino in likovno podobo nagovarja bralca v pripravah na slovesno uprizoritev Škofjeloškega pasijona leta 2021, ko bo procesija praznovala 300. obletnico. Letošnjo številko začenjamo z velikonočnim voščilom Spev ob veliki noči, doživeto meditacijo izpod peresa klarise s. M. Katarine Ambrož. O Jezusu Kristusu, njegovi osebi in življenju ter njegovih besedah, ki so izvir že dva tisoč let tekoče reke ljubezni in miru, nam v svojevrstnem uvodniku spregovori brat Jaroslav Knežević. Pripravo in potopitev v postno vzdušje zaokroži Schönlebnovo premišljevanje Kristusovega trpljenja na veliki petek Čezmernost bolečine, ki sta ga prevedla dr. Matej Hriberšek in dr. Gregor Pobežin, redigirala in za objavo pripravila pa ga je dr. Monika Deželak Trojar,« sporoča Janežičeva v letošnjem uvodniku v Doneske.

V nadaljevanju spoznamo Valentina Vodnika kot postnega pridigarja, o njem piše dr. Luka Vidmar; o tiskanih pasijonih v Narodni in univerzitetni knjižnici pa Urša Kocjan. Tomaž Krpič se posveča elementom gledališke skupnosti Škofjeloškega pasijona, Pavle Florjančič (pred Janežičevo dolgoletni urednik Pasijonskih doneskov) pa uprizoritvam Škofjeloškega pasijona v Globasnici leta 1996 ter Kapelskega pasijona v Železni Kapli in Ljubljani leta 2017. Jure Ferlan predstavi sedem Božjih grobov na Škofjeloškem, ki jih je tudi slikovno dokumentiral.

Pasijonska kondicija narašča

»V rubriki Razgledi se ozremo na bogato pasijonsko dogajanje v Škofji Loki v preteklem letu ter drugih pasijonskih krajih, kot sta Ribnica in Štepanja vas pri Ljubljani, kjer pasijon uprizarjajo neprekinjeno že trideset let. Ob fotografijah in besedilu pa podoživimo igro Kapucin, pater Romuald izpod peresa Bernarde Pavlovec Žumer. Prvič so jo uprizorili aprila 2019, na Romualdov dan, v Kapucinskem samostanu, letos pa si jo bomo lahko ogledali še v več krajih,« nadaljuje urednica. »Pasijonska kondicija narašča in se usmerja v priprave na slovesno uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2021. Posebno mesto v reviji zato namenjamo obema pomembnima akterjema velikega dogodka, režiserju Borutu Gartnerju in vodji projekta Jakobu Vrhovcu. Zanimiv zapis o svojih vlogah Luciferja in Romualda pa je pripravil Jure Thaler, ki že od prve ponovne uprizoritve Škofjeloškega pasijona upodablja padlega nadangela, lani pa je v že omenjeni igri odigral glavno vlogo, to je očeta Romualda. Doneske začenjamo in končujemo s slikarskimi in grafičnimi kompozicijami Janka Orača. Avtorja in njegova dela predstavlja ddr. Damir Globočnik. Oračev motiv Jezusa, ki prvič pade pod križem, pa nam z naslovnice prinaša neminljivo sporočilo Križane Ljubezni.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

delno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

7/24

nedelja

10/24

ponedeljek

13/22

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

IZLETI / Žiri, 20. september 2020

Pohod ob rapalski meji

GLASBA / Srednja vas pri Šenčurju, 20. september 2020

Dobrodelni koncert

IZLETI / Kranj, Škofja Loka, 21. september 2020

Trgatev v Vitovljah

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. september 2020

Zaljubljeni v ustvarjalnost

IZLETI / Cerklje, 22. september 2020

Ogled razvalin gradu Kamen v Adergasu

OBVESTILA / Radovljica, 22. september 2020

Prost vstop v Muzej talcev

IZLETI / Kranj, 22. september 2020

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Kranj, 23. september 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

 

 
 

 

 
 
 

Kapelica v spomin Davu Karničarju / 22:08, 19. september

Kakšen podvig je naredil ? Kot da ni mogel smučati kot vsak normalen človek?
Kaj ima za iskat i na Everestu z smučami? Ni zastonj pregovor,,Gora ni nora" nor je tisti ki gre gor.

Glej na cesto, ne na telefon / 22:01, 19. september

Kolikor jaz vem se v zadnjih 10 letih ni naredil noben Avto brez telefonske povezave in pogovore, zakaj torej Ljudje še vedno med vožnjo drž...

Iza Login gostja pogovornega večera / 23:40, 18. september

Bratuškova je bila mojškra, ne branjevka, pa Štajerka je, ne Gorenjka ...

V sredo potrdili 104 okužbe z novim koronavirusom, trenutno več kot tisoč aktivno okuženih / 14:57, 17. september

Prelet šestih f-16 in treh pilatusov za zmago nad epidemijo korone je bila slaba ideja. Morali bi izvesti celovito vojaško parado, tako pa se nam je sovrag izmuznil.

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 11:39, 17. september

klap klap retard

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 10:14, 17. september

trček iz SD-ja imenovan Primož


...................................SD = stupid degenerate

Premisleki o prihodnosti javnih medijev / 08:59, 17. september

Evo ga, pridružil se nam je še en klon trol vernik grofa drakule takozvani dolejo.. Dežman mogoče?

Wojčehowski, tole peče a?
SDS = Small dick syndrome