Rok Roblek / Foto: Gorazd Kavčič

Ne bomo vlagali samo v cevi

Komunalna infrastruktura v občini je pomembna, vendar v prihodnje ne nameravajo vlagati samo v cevi, pač pa želijo z naložbami dati krajem dodano vrednost, je ob predstavitvi letošnjih projektov v občini Preddvor dejal župan Rok Roblek.

Med projekti, ki se jih lotevate v občini, najprej omenjate več infrastrukturnih. Katere načrtujete?

Eden od njih bo gradnja ceste mimo vrtca z mostom do Šiške, ki je pomembna zlasti zaradi občinskega dostopa do zemljišča v Vokah, kjer so predvidene površine za šport, rekreacijo in turizem. Letošnja prioriteta je tudi gradnja pločnika in kolesarske povezave med Preddvorom in Belo, ki že predolgo čaka na uresničitev. Za državno cesto v Tupaličah (od nastajajočega krožišča do zadnje hiše ob cesti v smeri doline Kokre) predvidevamo obnovo vse infrastrukture v tleh, od javne razsvetljave, vodovoda in kanalizacije. V načrtu imamo tudi obnovo mostu pri Jelovici, kjer je tudi treba poskrbeti za pločnik in kolesarsko povezavo. Čaka nas več obnov vodovodov in spojitev kanalizacij (Tupaliče, Bašelj), za doslej najbolj prezrti vasi Mače in Potoče pa želimo narediti projekt za kanalizacijo in vodovod. Tu je veliko odvisno od tega, kakšen bo dogovor v prihodnji finančni perspektivi. Pri tem upam, da bo država pri realizaciji programa skrbna in da bomo blizu pridobljenih sredstev v letu 2021. V nasprotnem primeru bomo morali v teh dveh vaseh, ki imata katastrofalno infrastrukturo in gre krajanom zahvala za dosedanjo strpnost, graditi z lastnimi sredstvi. Marsikdo bi dejal, da ima zdaj občina denar, a tega lahko kaj hitro zmanjka, če ne bomo znali z njim skrbno ravnati. Zavzemam se za to, da lastna občinska sredstva kar v največji meri oplemenitimo z evropskimi in drugimi viri.

Kako blizu ste urejanju vodovoda na Možjanci?

Ob urejanju vodovoda na Možjanco bomo razširili tudi cesto. Zdaj imamo pridobljeno gradbeno dovoljenje, čakamo pa, da dobimo dokončno potrditev odločitve glede dogovora regij, ker tudi tu računamo na sofinanciranje. Izvedbo lahko pričakujemo do konca prihodnjega leta.

Kdaj boste začeli gradnjo športnega centra?

Za nogometno igrišče, ki bo umeščeno na zemljišču med Preddvorom in Belo, smo računali, da ga bomo gradili že letos. V prvi fazi naj bi dobili veliko in malo nogometno igrišče, v naslednjih fazah pa nam prostor omogoča še druge možnosti za razvoj športa. Čakamo na gradbeno dovoljenje, vlogo zanj smo zaradi velikega obsega investicije prenesli na ministrstvo za okolje, nanj verjetno lahko računamo do konca leta.

Med pomembnimi projekti omenjate tudi kolesarske povezave ...

V prihodnjih letih bi radi po dolini Kokre speljali ločeno kolesarsko stezo do Jezerskega. Realnejše pa so kolesarske povezave med Preddvorom in Kranjem, kar bi nam omogočilo pridobitev evropskih sredstev in bi tako tudi v domači občini lahko začeli urejati kolesarske poti. Naj ob tem omenim, da smo se letos lotili tudi legalizacije prog za gorsko kolesarjenje.

Napovedujete, da boste skušali rešiti dolgoletni problem obvozne ceste mimo naselja Hrib. Kdaj?

Marca bomo pripravili javno predstavitev rešitev v zvezi z obvozno cesto mimo naselja Hrib. Sedanja skozi naselje je bila zgrajena kot začasna povezava, zdaj pa projektantska ekipa, v kateri so predstavniki gradbene stroke, vodarji, krajinarji, predstavniki varstva kulturne dediščine in drugi, tehta med dvema možnostma. Ena je potek ceste po severozahodni strani, deloma po trasi, kjer je cesta bila že v preteklosti, in po robu grajskega parka proti jezeru. Druga možnost je potek s ceste ob koncu vasi Tupaliče v smeri doline Kokre, kjer pa bi morali zgraditi tudi most čez Kokro. Pri obeh variantah vidimo težavo: pri prvi nas zavod za varovanje kulturne dediščine ne spušča na območje varovanega grajskega parka, pri drugi je težava v gradnji viadukta čez Kokro. Projektanti bodo dali na mizo obe možnosti in njuno izvedljivost pretehtali s finančnega in časovnega vidika.

Kaj napovedujete na področju turizma?

Občina je pomemben sogovornik z zainteresiranimi investitorji, ki se zanimajo za nakup in gradnjo ob jezeru. Hotel in grad sta namreč na prodaj. Želimo, da zasebni investitor najde vsebine, skladne z našo vizijo, to pa je turizem z visoko dodano vrednostjo, kjer se bosta ohranjali naša naravna in kulturna dediščina. Ob jezeru si želimo razvoja aktivnega turizma, zdravstvenega in zdraviliškega turizma, izobraževalnega turizma v smislu valilnic sodobnih idej in praks.

Lani smo skupaj z ostalimi akterji dosegli, da je Gradišče nad Bašljem z ostanki naselbine Slovanov priznano kot kulturni spomenik državnega pomena. To nam omogoča pridobitev virov financiranja, s katerimi bi lahko na tem območju uresničili turistično zgodbo. Vključili bi tudi najdišča v Tupaličah in na Jakobu, to zgodbo pa bi predstavili na sodoben interaktiven način, prek digitalne tehnologije bi jo približali šolam, družinam in drugim obiskovalcem, ki bi jim hkrati ponudili tudi naravne in druge lepote Preddvora z okolico. Čaka nas tudi nadaljevanje tematskih poti: lani smo odprli literarno pod pod Storžičem, ki povezuje naše najvidnejše literarne ustvarjalce: Josipino Turnograjsko, Matijo Valjavca in Matijo Nagliča. Delamo na tem, da bi odprli motorični park. Velik izziv je tudi jezero Črnava, kjer smo lani dobili v last del jezerske obale, zdaj pa načrtujemo razvoj igralnega parka in postavitev ostale infrastrukture. Začeli bi letos, da bi lahko že prihodnje leto ujeli del turistične sezone. Pričakujemo 85-odstotno sofinanciranje države, saj gre za degradirano območje. Aktivno se lotevamo tudi rešitev glede parkiranja, tako v središču Preddvora, kar naj bi v prihodnje vključevalo tudi južno obvoznico, in na izhodiščih za hribe: v Mačah, Bašlju, Potočah in Kokri.

Lanska okrepitev proračuna je pokazala tudi možnost gradnje športne dvorane. Je tudi ta med vašimi ključnimi načrti?

Gradnjo športne dvorane nam v največji meri narekujejo prostorske težave v šoli in vrtcu. Šola nima razdelilnice hrane, prav tako ne dodatnih šolskih prostorov, kar utegne biti težava ob prihodnji demografski sliki Preddvora. Že zdaj pa je največ težav zaradi telovadnih prostorov, saj bi potrebovali dve enoti. Stisko zdaj rešujejo tako, da otroci telovadijo v telovadnici vrtca, poleti zunaj ali po šolskih učilnicah in hodnikih. V prostorski stiski je tudi vrtec, kjer manjka prostora za jaslične oddelke in bi lahko za rešitev v telovadnici vrtca odprli dve enoti, s tem pa bi ostali brez telovadnice. O umeščanju športne dvorane torej razmišljamo tudi z vidika teh težav. Sicer pa pričakujemo, da bo projektiranje dvorane letos končano, prihodnje leto pa bi že lahko postavili temeljni kamen zanjo.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 82 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...