Prvo leto projekta bodo slepi in slabovidni planinci v Dnevnik s Slovenske planinske poti predvidoma odtisnili dvaindvajset žigov. / Foto: arhiv Pin OPP

Inkluzijski pohodi za vse

Podpisan je dogovor o sodelovanju prostovoljcev pri izvedbi inkluzijskih pohodov. Skupina slepih in slabovidnih je v njihovi družbi že prehodila prvi del Slovenske planinske poti, kar pomeni začetek triletnega projekta. Pohodi bodo tudi na Gorenjskem. Nanje se lahko podate kot udeleženci ali kot spremljevalci, prostovoljci.

Planinska zveza Slovenije oziroma njen odbor Planinstvo za invalide v sodelovanju s partnerji že več let izvaja aktivnosti za invalide/osebe s posebnimi potrebami. Najodmevnejša je akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Naslednji inkluzijski pohod bo 21. februarja Po čebelji poti v Ljubljani, udeležile se ga bodo lahko tudi osebe na invalidskih vozičkih. Prvi letošnji pohod na Gorenjskem bo 11. julija, ko se bodo udeleženci podali v Kamniško-Savinjske Alpe, in sicer do Frischaufovovega doma na Okrešlju in Kamniške koče na Kamniškem sedlu. Dne 18. in 19. junija so v koledarju Roblekov dom na Begunjščici, Begunjščica/Veliki vrh, Planinski dom na Zelenici in Prešernova koča na Stolu, 8. avgusta Koča pri Triglavskih jezerih, Dom na Komni ali Koča pod Bogatinom, za 5. septembra je načrtovan inkluzijski pohod – Gibalno ovirani gore osvajajo v Tamar, naknadno pa bodo določeni datumi za obisk Slovenskega planinskega muzeja in Aljaževega doma v Vratih.

Kranj – Osmi februar je bil tudi planinski praznik. V soboto so namreč Planinska zveza Slovenije, Slovenska karitas, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije na Mariborski koči na Pohorju podpisali dogovor o sodelovanju svojih prostovoljcev pri izvedbi inkluzijskih pohodov, skupina slepih in slabovidnih pa je v njihovi družbi prehodila prvi del Slovenske planinske poti, kar pomeni začetek triletnega projekta z odborom Planinstvo za invalide in Kulturno-prosvetno in športno rekreativnim društvom slepih in slabovidnih Karel Jeraj.

»Planinska zveza Slovenije oziroma njen odbor Planinstvo za invalide v sodelovanju s partnerji že več let izvaja aktivnosti za invalide/osebe s posebnimi potrebami, najodmevnejša je akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah, dobro so obiskani tudi inkluzijski pohodi, namenjeni tako invalidom kot neinvalidom. Da bi lahko tovrstno planinsko možnost preživljanja prostega časa ponudili še širši skupnosti, je potrebno večje število prostovoljcev,« pojasnjujejo na Planinski zvezi Slovenije, zato so v soboto podpisali že omenjeni dogovor, ki je osnova za skupno delovanje prostovoljcev v teh organizacijah.

Prva priložnost za sodelovanje je bil projekt Slepi/slabovidni po Slovenski planinski poti 2020–2022, ki se je začel prav v soboto na Pohorju. »Prostovoljci bodo nepogrešljivi tudi pri izvedbi projekta Gibalno ovirani gore osvajajo, pod okriljem katerega bodo septembra omogočili obisk gora tudi gibalno oviranim. Letos bo minilo 58 let od prvega organiziranega pohoda slepih na Triglav, kar je bila spodbuda za odbor Planinstvo za invalide ter Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih Karel Jeraj, da slepim in slabovidnim ponudijo možnost prehoditi Slovensko planinsko pot, najbolj priljubljeno vezno pot v Sloveniji ter eno najstarejših v Evropi in na svetu. Ta se začne v Mariboru in poteka čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke in Julijske Alpe ter se prek predalpskega hribovja spusti na Kras in konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju. Označena je z rdeče-belo Knafelčevo markacijo in dodano številko 1,« so še povedali na Planinski zvezi Slovenije. Prvo leto projekta bodo slepi in slabovidni planinci v Dnevnik s Slovenske planinske poti predvidoma odtisnili 22 žigov, po začetku na Pohorju se bodo marca povzpeli na Slavnik, junija na Nanos, do preostalih točk Slovenske planinske poti na Pohorju in Uršljo goro, julija načrtujejo vzpon na Okrešelj, Kamniško sedlo, Begunjščico, Veliki vrh, Zelenico in Stol, avgusta do Triglavskih jezer in Komne, datum za obisk Slovenskega planinskega muzeja, Vrat in izvira Soče pa bodo določili naknadno.

S Planinske zveze Slovenije še sporočajo, da kdor koli bi se želel, bodisi kot udeleženec bodisi kot spremljevalec, pridružiti projektu, se lahko za informacije obrne na e-naslov ss.spp2020.22@gmail.com.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/11

četrtek

-5/13

petek

-7/15

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

OBVESTILA / Bled, 20. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Po Beblerjevi poti v Ankaranu

IZLETI / Kranj, 20. februar 2020

Vseslovensko seniorsko pustovanje na Ptuju

PRIREDITVE / Jesenice, 20. februar 2020

Za otroke

IZLETI / Kranj, 21. februar 2020

Pustovanje 2020

OBVESTILA / Bled, 21. februar 2020

Brezplačne počitniške delavnice

OBVESTILA / Kranj, 21. februar 2020

Obvestila Medobčinskega društva invalidov Kranj

PRIREDITVE / Jesenice, 21. februar 2020

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...

Dobre delavce je treba ceniti / 18:03, 18. februar

Pred leti so vsi sindikati SKEI organizirali solidarno stavko z evropskimi sindikati. Tudi v našem podjetju, ki ga sedaj žal ni več, ker je...

Našli so junakinjo iz Turčije / 16:16, 18. februar

Ta smučarka je prišla na tekmovanje ene 'xy' tekme na Krvavcu in zasedla predzadnje mesto. Kar ni smešno, ker nekdo je tudi zadnji in dobil ...

Dobre delavce je treba ceniti / 16:09, 18. februar

In kje je rešitev? Samo en dan, en sam samcat dan ne bi šli delavci na delo - pa klecne komplet vsa gamad pri koritu. Morali bi pa VSI!!
JE res nemogoče to uresničit??

Osvobodilna fronta / 16:07, 18. februar

Nekaj ne štima s tem pismom. Aha, že vem. Ni domobrancev.

Čudovite živali na Bledu / 15:54, 18. februar

Koliko je pa vstopnina? Koliko parkplac? Hrrčke in zajčke lahko božaš na bližnji kmetiji. Anakonda bo itak 'spala', drugi pitoni počivali.....

Krvavec s Progo Jureta Koširja / 15:54, 18. februar

Sam še morostarji dilcajo