Prvo leto projekta bodo slepi in slabovidni planinci v Dnevnik s Slovenske planinske poti predvidoma odtisnili dvaindvajset žigov. / Foto: arhiv Pin OPP

Inkluzijski pohodi za vse

Podpisan je dogovor o sodelovanju prostovoljcev pri izvedbi inkluzijskih pohodov. Skupina slepih in slabovidnih je v njihovi družbi že prehodila prvi del Slovenske planinske poti, kar pomeni začetek triletnega projekta. Pohodi bodo tudi na Gorenjskem. Nanje se lahko podate kot udeleženci ali kot spremljevalci, prostovoljci.

Planinska zveza Slovenije oziroma njen odbor Planinstvo za invalide v sodelovanju s partnerji že več let izvaja aktivnosti za invalide/osebe s posebnimi potrebami. Najodmevnejša je akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah.

Naslednji inkluzijski pohod bo 21. februarja Po čebelji poti v Ljubljani, udeležile se ga bodo lahko tudi osebe na invalidskih vozičkih. Prvi letošnji pohod na Gorenjskem bo 11. julija, ko se bodo udeleženci podali v Kamniško-Savinjske Alpe, in sicer do Frischaufovovega doma na Okrešlju in Kamniške koče na Kamniškem sedlu. Dne 18. in 19. junija so v koledarju Roblekov dom na Begunjščici, Begunjščica/Veliki vrh, Planinski dom na Zelenici in Prešernova koča na Stolu, 8. avgusta Koča pri Triglavskih jezerih, Dom na Komni ali Koča pod Bogatinom, za 5. septembra je načrtovan inkluzijski pohod – Gibalno ovirani gore osvajajo v Tamar, naknadno pa bodo določeni datumi za obisk Slovenskega planinskega muzeja in Aljaževega doma v Vratih.

Kranj – Osmi februar je bil tudi planinski praznik. V soboto so namreč Planinska zveza Slovenije, Slovenska karitas, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov ter Zveza tabornikov Slovenije na Mariborski koči na Pohorju podpisali dogovor o sodelovanju svojih prostovoljcev pri izvedbi inkluzijskih pohodov, skupina slepih in slabovidnih pa je v njihovi družbi prehodila prvi del Slovenske planinske poti, kar pomeni začetek triletnega projekta z odborom Planinstvo za invalide in Kulturno-prosvetno in športno rekreativnim društvom slepih in slabovidnih Karel Jeraj.

»Planinska zveza Slovenije oziroma njen odbor Planinstvo za invalide v sodelovanju s partnerji že več let izvaja aktivnosti za invalide/osebe s posebnimi potrebami, najodmevnejša je akcija Gluhi strežejo v planinskih kočah, dobro so obiskani tudi inkluzijski pohodi, namenjeni tako invalidom kot neinvalidom. Da bi lahko tovrstno planinsko možnost preživljanja prostega časa ponudili še širši skupnosti, je potrebno večje število prostovoljcev,« pojasnjujejo na Planinski zvezi Slovenije, zato so v soboto podpisali že omenjeni dogovor, ki je osnova za skupno delovanje prostovoljcev v teh organizacijah.

Prva priložnost za sodelovanje je bil projekt Slepi/slabovidni po Slovenski planinski poti 2020–2022, ki se je začel prav v soboto na Pohorju. »Prostovoljci bodo nepogrešljivi tudi pri izvedbi projekta Gibalno ovirani gore osvajajo, pod okriljem katerega bodo septembra omogočili obisk gora tudi gibalno oviranim. Letos bo minilo 58 let od prvega organiziranega pohoda slepih na Triglav, kar je bila spodbuda za odbor Planinstvo za invalide ter Kulturno-prosvetno in športno rekreativno društvo slepih in slabovidnih Karel Jeraj, da slepim in slabovidnim ponudijo možnost prehoditi Slovensko planinsko pot, najbolj priljubljeno vezno pot v Sloveniji ter eno najstarejših v Evropi in na svetu. Ta se začne v Mariboru in poteka čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe, Karavanke in Julijske Alpe ter se prek predalpskega hribovja spusti na Kras in konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju. Označena je z rdeče-belo Knafelčevo markacijo in dodano številko 1,« so še povedali na Planinski zvezi Slovenije. Prvo leto projekta bodo slepi in slabovidni planinci v Dnevnik s Slovenske planinske poti predvidoma odtisnili 22 žigov, po začetku na Pohorju se bodo marca povzpeli na Slavnik, junija na Nanos, do preostalih točk Slovenske planinske poti na Pohorju in Uršljo goro, julija načrtujejo vzpon na Okrešelj, Kamniško sedlo, Begunjščico, Veliki vrh, Zelenico in Stol, avgusta do Triglavskih jezer in Komne, datum za obisk Slovenskega planinskega muzeja, Vrat in izvira Soče pa bodo določili naknadno.

S Planinske zveze Slovenije še sporočajo, da kdor koli bi se želel, bodisi kot udeleženec bodisi kot spremljevalec, pridružiti projektu, se lahko za informacije obrne na e-naslov ss.spp2020.22@gmail.com.

Oddajte svoj komentar

Kranj 27°

pretežno oblačno
vlažnost: 60 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

16/28

četrtek

16/28

petek

17/28

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 13. avgust 2020

Pot pod Storžičem

IZLETI / Kranj, 13. avgust 2020

Na planino Blato, planino Pri jezeru in Kredo

DELAVNICE / Rateče, 13. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

DELAVNICE / Rateče, 14. avgust 2020

V družbi z Vandotovimi junaki

OBVESTILA / Gorenjska, 14. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

PRIREDITVE / Bled, 14. avgust 2020

Predšmarni večer na Mlinem

OBVESTILA / Gorenjska, 17. avgust 2020

Poletni delovni čas lekarn

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2020

Kolesarski izlet v Šinkov Turn

 

 
 

 

 
 
 

Ob prazniku podelili priznanja / 13:40, 13. avgust

Če sem prav razumel članek, če ne bi bilo združenja za vrednote NOB Radovljica, bi v Radovljici danes govorili nemško ?

Tanja odgovarja / 11:53, 12. avgust

Le kaj bi brez Tanje..?

Spodbujajo predelavo lesa / 11:52, 12. avgust

Lesno predelovalna panoga v Sloveniji je vedno bolj lesena... Nekoč močna pohištvena dejavnost, danes v buli totalno !!

Razstava Šenčurski dogodki / 13:23, 11. avgust

Šenčur ima skozi zgodovino vedno prava domoljuPna dejanja in tako kot župnik reče..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:17, 11. avgust

Ja, naslednjih 14 dni bo ključnih..

Epidemiološke razmere relativno stabilne / 13:08, 11. avgust

S tole LGBT majčko je Jelko nekoliko izgubil na svoji ostrini... :)

Več kot sto nesreč kolesarjev / 12:47, 11. avgust

Predlagam, da vsak najbolje pazi sam na sebe. Včasih, tudi, če imaš prednost ni treba vztrajati, ampak se je bolje odpeljati naprej zdrav. P...