Kmetje, ki so lani investirali v kmetijsko mehanizacijo, lahko uveljavljajo olajšavo, rok za oddajo vloge je 5. februar.

Izpolnitev davčnih obveznosti

Januarja morajo kmetje izpolniti nekatere davčne obveznosti do države, prav tako pa vložiti tudi zahteve za morebitne olajšave.

Kranj – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenija opozarja kmete na predložitev obračuna pavšalnega nadomestila za lani, na investicijske olajšave v kmetijstvu, novo dohodninsko lestvico in nove vrednosti splošne olajšave ter na spremembe pri uporabi izraza stalno prebivališče.

Kot navaja Ana Demšar - Benedičič, svetovalka za ekonomiko kmetijstva v pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj, morajo vsi davčni zavezanci, ki so imeli lani (vse leto ali samo del leta) pravico so uveljavljanja pavšalnega nadomestila, sestaviti obračun in ga v elektronski obliki preko sistema eDavki predložiti davčnemu organu najkasneje do 31. januarja. Obračun morajo oddati tudi imetniki dovoljenj, ki lani niso imeli nobene dobave; v tem primeru oddajo samo osebne podatke. Če obračuna ne bodo predložili, je za prekršek zagrožena globa od 200 do 1200 evrov ter odvzem pravice do pavšalnega nadomestila po uradni dolžnosti. Vsa dovoljenja za uveljavljanje pavšalnega nadomestila, ki so bila izdana od leta 2017 dalje, veljajo do preklica, preklic pa lahko opravi imetnik sam ali davčni organ.

Olajšave za vlaganja

»Kmetje, ki so lani investirali v kmetijsko mehanizacijo, opremo, trajne nasade ali osnovno čredo, imajo pravico do uveljavljanja investicijske olajšave,« pojasnjuje Ana Demšar - Benedičič in dodaja, da olajšavo lahko uveljavljajo z vlogo na davčni organ do 5. februarja ali potlej z ugovorom zoper informativni izračun dohodnine. Olajšave ne morejo uveljavljati za vlaganja v nakup zemljišč, nakup ali gradnjo stavb ter v nakup motornih vozil, razen traktorjev ter druge kmetijske in gozdarske mehanizacije. Olajšava se ne prizna za tisti del vlaganj, ki sta ga z nepovratnimi sredstvi sofinancirali država ali občine. Višina olajšave znaša štirideset odstotkov investicijskih vlaganj, pri čemer se kmetom, ki so zavezanci za davek na dodano vrednost (DDV), upošteva le neto znesek investicije (vrednost računa brez DDV), vsem ostalim pa od celotnega zneska računa. Za vlaganja v letu 2020 se jim investicijska olajšava prizna največ do višine 63 odstotkov davčne osnove dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. V primeru, da olajšava v letu vlaganj presega to davčno osnovo, pa z neizkoriščenim delom olajšave lahko znižujejo davčno osnovo še največ pet let po letu vlaganj. Priznana investicijska olajšava se razdeli v sorazmernem deležu med vse člane kmečkega gospodinjstva, ki so imetniki katastrskega dohodka.

Nova dohodninska lestvica

Zavezanci, ki lani pri dohodnini niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane ali želijo te podatke spremeniti, lahko vložijo vlogo na davčni organ do 5. februarja. Letos velja tudi nova dohodninska lestvica, davčna stopnja za drugi in tretji razred se je znižala za eno odstotno točko, zvišala pa se je letna osnova pri posameznih davčnih razredih. Splošna olajšava, do katere je upravičen vsak zavezanec, se je zvišala s 3302,70 evra na 3500 evrov, vsi zavezanci s skupnimi dohodki do 13.316,83 evra pa so upravičeni še do dodatne splošne olajšave, ki pa se linearno spreminja v odvisnosti od višine dohodka. Spreminja se tudi opredelitev kmečkega gospodinjstva, ki po novem uvaja le pojem stalnega bivališča, in ne več začasnega. Torej je to skupnost ene ali več fizičnih oseb, ki imajo na dan 30. junija prijavljeno isto stalno prebivališče.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

delno oblačno
vlažnost: 49 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/14

nedelja

4/12

ponedeljek

3/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

IZLETI / Kranj, 23. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Adergas, 23. februar 2020

31. Pustni živ-žav v Adergasu

PRIREDITVE / Sveti Duh, 23. februar 2020

Dobrodelna prireditev za Aljoša

IZLETI / Kranj, 24. februar 2020

Pustovanje 2020

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. februar 2020

Za otroke

PRIREDITVE / Kranj, 24. februar 2020

Predstavitev knjige Slovenski razkol

PRIREDITVE / Škofja Loka, 24. februar 2020

Pustni koncerti Glasbene šole Škofja Loka

 

 
 

 

 
 
 

Težave nakelskega doma starejših / 08:03, 23. februar

POSTAVITI TAKEGA ČLOVEKA ZA DIREKTORJA DOMA STAREJŠIH OBČANOV-to je lahko samo v SLOVENISTANU...https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/57aaf5e50a34e/zaupala-zupniku-ostala-brez-hise

V strahu pred novimi podori / 19:11, 22. februar

Upam, da se oglasijo tudi drugi. Vse ta bučman županov zakomplicira,........... in kuker da ga ni. Med prebivalce ne upa, ne upa bit človeš...

V strahu pred novimi podori / 19:02, 22. februar

V Železnikih je na oblasti SLS, s popolnoma nesposobnim županom. Ni za nobene novitete, kaj kdo 'dela' - pač mrda OU. Všeč jim je, da keš ...

Tone odpadkov se znova kopičijo / 14:43, 21. februar

Država ne deluje. Marjan, enostavno je vreči puško v koruzo.

Dan turističnih vodnikov / 08:17, 21. februar

Boljš kot muzeji so bifeji.

Tone odpadkov se znova kopičijo / 08:13, 21. februar

Po takih in podobnih člankih se komunala podraži. Že videno.

PRIMITE SE ZA DENARNICE!!!

Soglasje za žičnico / 21:42, 18. februar

Dvomim, da je to dobra odločitev. Smučišči Vogel in Soriška planina sta dosti višja od Koble in bosta imela več snega in tudi ugodnejše nižj...