Tako naj bi bil videti predor Karavanke po izgradnji vzhodne cevi. / simulacija: Dars

Drugo cev bodo gradili Turki

Turško podjetje Cengiz Insaat je najugodnejši ponudnik za izgradnjo vzhodne cevi predora Karavanke. Gradnja naj bi se začela najkasneje marca prihodnje leto.

Na avstrijski strani so doslej prišli že 1850 metrov globoko, avstrijski del druge cevi je sicer nekoliko daljši, meril bo 4400 metrov. Karavanke naj bi »prebili« leta 2022, sledila bo namestitev elektrostrojne in najsodobnejše varnostne opreme. Skozi drugo cev naj bi prva vozila zapeljala leta 2024, sledila bo obnova stare cevi.

Jesenice – Drugo cev predora Karavanke bo gradilo turško podjetje Cengiz Insaat. Na torkovih pogajanjih na Darsu so bili Turki med tremi ponudniki najugodnejši, po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi vzhodno cev zgradili za nekaj več kot 94 milijonov evrov. Uradnih informacij z Darsa sicer še ni, kajti sklep o izbiri izvajalca še ni pravnomočen. Ko ga bodo vročili vsem trem ponudnikom, imajo ti potem osem dni časa za (še zadnjo) pritožbo. V vsakem primeru na Darsu računajo, da bi dela začeli najkasneje marca.

Poleg Cengiza sta bila k pogajanjem povabljena še konzorcij podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi ter konzorcij podjetij Implenia Avstrija, Implenia Švica in CGP Novo mesto.

Na Darsu upajo, da bodo pogodbo z izvajalcem podpisali po novem letu. Glede na vremenske razmere bi stroji na gradbišču zabrneli najkasneje marca, dela naj bi trajala pet let, čeprav je vodstvo turškega Cengiza javno zatrdilo, da bodo dela zaključili leto prej in s tem nadoknadili zamudo, ki je zaradi številnih pritožb nastala na slovenski strani. Na avstrijski strani je izvajalec Swietelsky dela začel septembra lani, doslej pa so prodrli že 1850 metrov globoko.

Celotna vzhodna predorska cev bo dolga 7948 metrov, od tega bo predor na slovenski strani do meje z Republiko Avstrijo dolg 3546 metrov. Na slovenski strani bodo delno porušili portalno zgradbo predora in dogradili novi del portala, novo bo tudi pristajališče za helikopterje. Poleg tega bodo del avtoceste od predorske cevi do cestninske postaje razširili v štiripasovnico, zgradili dva mostova ... Za potrebe gradnje bodo zgradili nekaj cest, več lokacij odlagališč viškov materiala, prestaviti bo treba del infrastrukture, skratka, marca bo v jeseniški občini nastalo velikansko gradbišče.

V prvi fazi bodo izvedena gradbena dela v predoru, v naslednji fazi pa bo sledila še ureditev elektrostrojne opreme predora. Celotna ocenjena vrednost projekta na slovenski strani je po podatkih Darsa 152 milijonov evrov, financirali jo bodo iz kredita, lastnih sredstev Darsa, sredstev Republike Slovenije ter sredstev Instrumenta za povezovanje Evrope.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-3/6

ponedeljek

-2/2

torek

-9/12

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PREDAVANJA / Žirovnica, 20. januar 2020

Spoprijem s stresom in sproščanje

PREDAVANJA / Preddvor, 21. januar 2020

Predavanje in delavnica o inkontinenci

OBVESTILA / Vodice, 22. januar 2020

Porcelan

OBVESTILA / Kranjska Gora, 22. januar 2020

Tradicionalna peka kruha v krušni peči in izdelava masla

IZLETI / Kranj, 23. januar 2020

Od klopce na klopco

OBVESTILA / Šenčur, 24. januar 2020

Občni zbor Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 25. januar 2020

Slovesnost ob 76. obletnici streljanja štiridesetih talcev

IZLETI / Kranj, 25. januar 2020

Do Doma Čemšenik in na vrh Babe

 

 
 

 

 
 
 

Kakšno šolo si želijo starši / 07:54, 19. januar

"Zagotoviti je treba MEHANIZME, ki bodo omogočali nagrajevanje in ukrepanje v primeru izkazane slabe kakovosti."......................... ME...

Zapoj zdaj, srce partizansko / 19:28, 18. januar

Je vprašal učence ravnatelj na šolskem izletu v Dražgošah: zakaj so padli partizani ? Po daljšem molku se eden od učencev ojunači: ker so se spotaknili ?

Skromna zima / 18:06, 18. januar

Fotografija:
allora pridem več ksno.
A je to nekaj novga, da moraš pri sedenju na stolu nosit čelado, a slab vidim??

Skromna zima / 17:45, 18. januar

Več je snega, več je morostarjev v dolini, tko da je kar OK

Vsak dan je nova priložnost za opustitev kajenja / 17:43, 18. januar

In koliko jih umre zaradi prekomerne debelosti ( ožilje, srce) ? Alkohola?To kar sedaj počnejo meji že na norost! Enotna embalaža cigaret ja...

Cerkev prikriva spolne zlorabe / 16:43, 18. januar

So sprejeli smernice ja, a da bodo vodili evidenco?
Banda pokvarjena !!

Zapoj zdaj, srce partizansko / 15:49, 17. januar

ZA KAR SEM UMRL, BI HOTEL ŠE ENKRAT UMRETI je napisal K.D. Kajuh--------------------Takle smo imeli:pri slovenščini sem nekoč rekel, da če ...