Bahaa Abdullah, Iskraemeco: »Lani smo števce poslali v več kot 75 držav, zato smo tudi ambasadorji Slovenije.« / Foto: arhiv SPIRIT Slovenija

Tuji investitorji so tudi zgled

Nagrado za najboljše tuje investitorje sta prejeli tudi gorenjski podjetji: Iskraemeco in Swarco Lea. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih,« poudarja minister Zdravko Počivalšek.

Kranj – Podjetja Iskraemeco iz Kranja, Swarco Lea iz Lesc in Systemair iz Maribora so letošnji prejemniki nagrad za najboljše tuje investitorje v Sloveniji, ki jih je v torek na Brdu pri Kranju javna agencija SPIRIT Slovenija podelila že štirinajsto leto zapored. S podelitvijo nagrad tujim investitorjem želijo uspešne tuje investitorje promovirati kot pozitiven zgled v slovenskem poslovnem okolju, vključno s pozitivnimi učinki, ki jih ta podjetja prinašajo v naše okolje, je dejala Ajda Cuderman, direktorica SPIRIT Slovenija. »Poleg tega ti v svojih matičnih državah kot ambasadorji ponosno predstavljajo slovenske prednosti, kot so naše vrhunsko znanje, visoka učinkovitost in zanesljivost,« je dodala.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je poudaril, da tuje neposredne investicije v Slovenijo spodbujajo mednarodno prepoznavnost, povečujejo vključenost v dobaviteljske verige in dvigujejo dodano vrednost slovenskega gospodarstva. »Podjetja s tujim kapitalom rastejo hitreje od ostalih. To velja tako po obsegu prodaje in številu zaposlenih kot tudi po dodani vrednosti na zaposlenega in izvozu,« je še povedal.

Kranjski Iskraemeco, ki je od leta 2007 v egiptovski lasti, je prejel nagrado za tujega investitorja v kategoriji velikih podjetij. S priključitvijo skupini Elsewedy Electric je podjetje pridobilo dragocenega poslovnega partnerja ter nove priložnosti za rast in razvoj, poudarjajo v Spiritu. »To nagrado si je zaslužil celoten naš kolektiv s trdim delom v zadnjih dvanajstih letih. Prav vsak delavec si jo je zaslužil. Smo del inovativne ekipe z vsega sveta. Lani smo svoje števce in rešitve poslali v več kot 75 držav po svetu, zato lahko rečem, da smo tudi ambasadorji Slovenije. Tak uspeh pa ne bi bil možen brez prave infrastrukture in podpore v Sloveniji,« je ob prevzemu nagrade dejal izvršni direktor za finance Bahaa Abdullah.

Iskraemeco s 732 zaposlenimi je sicer v letu 2018 ustvaril 126 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 19 odstotkov več kot v 2017, čisti poslovni izid je znašal 8,8 milijona evrov, dodana vrednost na zaposlenega pa je presegala 48 tisoč evrov. Izdelke prodajajo po vsem svetu, pri proizvodnji in dobavi pametnih števcev pa uvajajo načela trajnostnosti, saj želijo zagotoviti daljši čas uporabe virov in povečati koristi, ki jo ti prinašajo, in zagotoviti vračilo ter obnovo materialov in izdelkov ob izteku njihove življenjske dobe, so še razložili v Spiritu.

Podjetje Swarco Lea iz Lesc, ki je od leta 2008 del avstrijske skupine Swarco, je prejelo nagrado za pametni razvoj izdelkov in storitev. Podjetje je specializirano za razvoj in izdelavo LED-prikazovalnikov za prometne sisteme. Kot eno najhitreje rastočih in poslovno uspešnih podjetij v skupini je Swarco Lea v letu 2018 z 31 zaposlenimi ustvaril 7,7 milijona evrov prihodkov in skoraj 1,1 milijona evrov čistega dobička, dodana vrednost na zaposlenega pa je znašala malo več kot 75 tisoč evrov. Večino svojih izdelkov in storitev izvažajo v Evropo, večinoma v Nemčijo, Avstrijo, skandinavske države, Nizozemsko in Češko. V Spiritu poudarjajo, da v podjetju po zaslugi notranjega oddelka za raziskave in razvoj nenehno sledijo trendom, razvijajo svojo tehnologijo in pripravljajo izdelke za prihodnjo integracijo v pametno mobilnost.

»S prihodom tujega lastnika Swarca smo v našem podjetju uspeli konsolidirati razvoj, izdelke in v bistvu vzeli najboljše iz obeh svetov – naše znanje, ki smo ga pridobili v vseh letih na razvoju elektronskih komponent, na drugi strani pa najboljši optični sistem, kar ga še zdaj premoremo. Naredili smo najboljše izdelke na svetu. Zavedamo pa se, da LED-prikazovalniki v svoji fizični obliki niso prihodnost; prihodnost so podatki in storitve za končnega uporabnika – za udeleženca v prometu, zato se s Swarcom skupaj udeležujemo mnogih raziskovalnih evropskih projektov,« je povedal Jure Kranjec, vodja razvoja v Swarcu Lea.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

megla
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

2/6

ponedeljek

2/9

torek

1/10

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

RAZSTAVE / Naklo, 27. januar 2020

Devetmesečna pot po Južni Ameriki

OBVESTILA / Kranj, 27. januar 2020

Mesečno srečanje Prerojenih in predavanje

OBVESTILA / Milje, 28. januar 2020

Ustvarjalne robotske delavnice

GLEDALIŠČE / Kamnik, 29. januar 2020

Verine zvezdice

IZLETI / Kranj, 30. januar 2020

Pohod na Rudnico

PREDAVANJA / Radovljica, 30. januar 2020

O pomenu predelave in uporabe lokalnega lesa

PREDAVANJA / Kranj, 30. januar 2020

Miti in resnice o sladkorni bolezni

RAZSTAVE / Tržič, 30. januar 2020

Dolomiti – mesta gradov

 

 
 

 

 
 
 

Premier Šarec odstopil / 12:44, 27. januar

AntiJanša koalicija je mrtva. Živela nova AntiJanša koalicija.

Naborništvo ni potrebno / 21:40, 26. januar

Gospod pravi da nimamo financ. Seveda jih imamo, samo u taprav radlc ga je treba speljat. Malo naj se pozanima, koliko miljonov gre za razne...

Iz Prage v Bitnje / 11:35, 26. januar

Končno smo slišali resnico o drugi Švici.

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 10:28, 26. januar

V Kr. Gori do Planice se kar lepo vzpostavlja red, morostarji so parkirali vsepovsod, na polju, na gozdnih poteh, na privat parcelah itd.. Kot da je vse en parking !

Skupna predvsem inšpektorat in redarstvo / 22:38, 25. januar

Na Bledu bi lahko rekel, da je to daleč od njihovega namena. To so preprosto rečeno inkasanti ! Na radiu slišim : merijo na vrhu Betina proti Lescam, pa če ne tam, pa na Rečic...

Zdravstveni dom odprt maja / 17:12, 25. januar

Lep

V parku odslej mirna območja / 09:02, 24. januar

Ves narodni park bi moral biti mirno področje!Če prav razumem " mirna področja", je to krčenje narodnega parka.Zakaj?Ker se bo v nemirnih po...