V točki z naslovom Ogenj so nastopile članice mladinske skupine Leyli.

Mistika starega Egipta

Sobotni večer je bil v Kulturnem centru Tržič ponovno v znamenju orientalskega plesa, a tokrat so se članice Kulturno-umetniškega društva (KUD) Leyli odločile za predstavitev skrivnostnega Egipta in že enajsto plesno predstavo poimenovale Mistika starega Egipta.

V Kulturno-umetniškem društvu Leyli že od začetka delovanja vsako leto pripravijo plesno predstavo, s katero predstavijo razvoj orientalskega plesa. Za njihovo poslanstvo so tovrstni projekti izrednega pomena, saj razbijajo stereotipne predstave o orientalskih plesih ter jih predstavljajo kot odrsko umetnost, menijo članice društva.

Več kot štirideset plesalk je tako v ponovno polni dvorani Kulturnega centra v Tržiču na njenem odru občinstvu predstavilo delček egipčanske mitologije. S plesom in zgodbami so se plesalke dotaknile egipčanskega mita o nastanku sveta, veličastnega življenja faraonov, temačnega podzemlja ter za stari Egipt ključnih bogov. Muhasti karakterji in čarobne moči bogov se tesno povezujejo s samo zgodovino ter geografijo države in se zanimivo odražajo v odrskih postavitvah.

Na odru smo spremljali živopisno plesno dogajanje, prepleteno z ritmom in gibom; šov, prepleten s fantazijo, barvitostjo in mistiko. Zasledili smo tudi elemente igre, uživali v izvirnosti in kostumih. Spoznali smo Hapi oziroma Nil, ki je za stari Egipt vir vsega življenja, tako zemeljskega kot tudi božanskega. Svojo sončnost je na odru odsevalo božanstvo Amon-Ra. Za stik z boginjami in bogovi so zaradi svoje božanske narave skrbeli faraoni, pomagali so jim svečeniki – skozi ples smo spoznali tudi njih. Hačepsut je ena najbolj znamenitih faraonk starega Egipta, Isis oziroma Izis je imela moč nad magičnim svetom, vsakega smrtnika pa čaka sodba pred Anubisom, in če je bila njegova duša težja od peresa, ga je požrla pošast podzemlja, kar je bila za smrtnika dokončna smrt. Skozi pasti podzemlja je umrlega vodila Bastet, zaščitnica mrtvih, znana kot boginja mačk. Apep pa je pravo nasprotje svetlobe in uteleša kaos. Velikanska kača, božanstvo, ki so si ga predstavljali tudi kot krokodila in ga poimenovali še z drugimi imeni. Vsako noč poskuša uničiti bogove, a ga ti s svojo čarovnijo vedno premagajo ...

V postavitvah smo spremljali članice otroške, mladinske in članske skupine Leyli, vidnejše vloge in boginje na odru pa so odplesale Maša Trček, Tajda Kavčič, Pia Dolenc, Lara Žunko, Mariša Kern, Ksenija Kokol, Katja Tišler Sušnik in Nadja Stojko Plesničar.

Koncept in koreografija predstave je v večini delo Iris Zavelcina, ki smo jo na odru spremljali tudi v vlogi svečenice; v dveh točkah, kjer so plesali najmlajši, pa sta koreografija in koncept delo Tamare Borojević. Predstava je vsebovala tudi sodoben element: slikovno oziroma video projekcijo, točke pa so bile predstavljene občinstvu skozi vezni tekst, vendar v neklasični obliki, kot zvok iz ozadja. Za zaključek večera društva Leyli je sledila še tako imenovana plesna poslastica: nekaj plesnih točk, ki tokrat niso šle v koncept same predstave, a zato niso bile prav nič manj zanimive.

Oddajte svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...