Adventni venec

Prvi adventni venec je že pred 180 leti visel v vzgojevališču za hamburške otroke, prepuščene cesti. Mladi evangeličanski teolog Johann Hinrich Wichern (1808–1881), znan po svoji socialni naravnanosti, je po študijskih letih začel službovati v Hamburgu in kmalu uvidel, koliko brezdomnih, zapuščenih, razcapanih in neukih otrok je prepuščeno bedi in nezmožnosti, da bi si pozneje kakor koli uredili svoje življenje.

Wichert ni bil le dober teolog in učitelj, ampak izjemno prepričljiv govorec. Že v rosnih letih je izgubil očeta, zato je vedel, kaj sta revščina in brezizhodnost. Študij je končal v zglednem času in leta 1832 postal nadučitelj v nedeljski šoli pri sv. Georgu. Dne 12. septembra 1833 je na odprtem shodu hamburških meščanov prosil, naj ga podprejo pri ustanovitvi varne hiše za kakorkoli prizadete otroke.

Na srečo je imel dobrotnika, nekdanjega lastnika s šoto krite podeželske domačije »Das Rauhe Haus«, ki mu je hišo prepisal. Wichern je svoj zavod zasnoval na osnovnem modelu družine, brez prisile s kratkim motom 'z delom do dela'. Da bi otrokom skrajšal čas od prve adventne nedelje do božica, je v sobo za molitev obesil leseno kolo in ga okrasil s 24 manjšimi rdečimi svečkami za delovnike od prvega adventnega dne do svetega večera. Višje bele sveče pa so prižgali ob nedeljah.

Otroci so imeli možnost, da so poleg šolskih pridobili tudi rokodelska znanja. Zavod se je širil in že čez nekaj let imel lastno tiskarno, kajti biti tiskar ali knjigovezec je pomenilo imeti dober kruh. Zavod je postal znan in zaradi Wichernovih pedagoških, organizacijskih sposobnosti in zelo človečnostnih pogledov tudi cenjen. »Das Rauhe Haus« je preživel nekaj krepkih padcev in požarov, vzcvetel in širil se je spet, ko ga je prevzel Wichernov vnuk.

Danes ima »Das Rauhe Haus« 1100 sodelavcev. Je pravo naselje, kjer občasno živi 1400 mladih in starejših ljudi. Tu se na evangeličanskih šolah od osnovne šole do univerze za socialno delo in socialno psihiatrijo šola dva tisoč mladih. Izredna skrb velja starejšim in kakorkoli prizadetim ljudem.

Advent je pred vrati, zato:

Božični kavni poljubčki

Potrebujemo: 250 g moke, 1 žličko pecilnega praška, 1 jajce, 4 žličke instant kave, 2 žlički kavnega likerja, 80 g sladkorja, 1 zavitek sladkorja z vaniljo, 1 ščepec soli, 125 g masla, 50 g kuverture.

Na delovno mizo presejemo moko s pecilnim praškom. Na sredo damo jajce, 2 žlički kave v prahu in kavni liker ali sirup. Sladkor, vaniljev sladkor in sol damo na moko. Maslo, zrezano na koščke, porazdelimo po robu.

Sestavine hitro zgnetemo, testo razdelimo na dve krogli, zavijemo v folijo in damo počivat v hladilnik za 30–35 minut.

Pečico ogrejemo na 180°. Testo na rahlo pomokani površini razvaljamo na 4 mm debelo in iz njega z modelčki izrezujemo različne oblike. Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj polagamo piškotke in jih na srednji rešetki pečemo od 8 do 12 minut, odvisno od pečice.

Kuverturo stopimo v vodni kopeli in vmešamo preostalo instant kavo. Kuverturo damo v vrečko za brizganje z najmanjšo odprtino in v tenkih črtah okrasimo shlajene piškotke.

Pa dober tek!

Oddaj svoj komentar

Kranj 9°

delno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

6/22

sreda

6/20

četrtek

10/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Škofja Loka, 27. maj 2020

Vpis učencev v glasbeno šolo

RAZSTAVE / Škofja Loka, 27. maj 2020

Zornica

IZLETI / Brezje pri Tržiču, 30. maj 2020

Spletno Majsko romanje po Rožnovenski poti

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 9. september 2020

Letovanje na otoku Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 23:11, 26. maj

Partizani trdijo, da so pobiti v povojnih pobojih izdajalci. Glede na veliko število grobišč po naši državi in tudi na veliko število umorje...

Obiskali partizansko bolnišnico Košuta / 15:06, 26. maj

Ne pozabi vzroka. V kolikor ne bi okupator napadel takratno Jugoslavijo in če ne bi nekateri ljudje stopili v pomoč okupatorju z izdajanjem ...

Poleti bom šla v Prekmurje / 14:16, 26. maj

Nisem še prepričan, če je ta gesta ravno za pozdraviti, ker nekaj nam ne bo šenkal nihče, ampak smo vedno plačniki državljani. Sliši se pa r...

Ob polnoletnosti nov izziv / 14:11, 26. maj

Da me ne bo kdo napačno razumel, tudi sam sem sodeloval v akciji in nabral kar polno vrečo tiste velike rumene vreče, smeti. Prepričan sem, ...

Zakaj so inšpektorji in redarji brskali po smeteh / 12:06, 26. maj

Te vrste ljudi je treba strogo kaznovati in z imenom javno objaviti

Za odprte trgovine ob nedeljah / 09:35, 26. maj

Zaprtje prodajaln, trgovin ob nedeljah bi pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, verjetno je zato tudi PV in minister spremenil mnenje in do tega ne bo prišlo !

Za odprte trgovine ob nedeljah / 08:13, 26. maj

Glede na to, da je za odprtje trgovin ob nedeljah tudi Trgovinska zbornica, vlada ne more temu nasprotovati. Na eni strani so papirnati sind...