Adventni venec

Prvi adventni venec je že pred 180 leti visel v vzgojevališču za hamburške otroke, prepuščene cesti. Mladi evangeličanski teolog Johann Hinrich Wichern (1808–1881), znan po svoji socialni naravnanosti, je po študijskih letih začel službovati v Hamburgu in kmalu uvidel, koliko brezdomnih, zapuščenih, razcapanih in neukih otrok je prepuščeno bedi in nezmožnosti, da bi si pozneje kakor koli uredili svoje življenje.

Wichert ni bil le dober teolog in učitelj, ampak izjemno prepričljiv govorec. Že v rosnih letih je izgubil očeta, zato je vedel, kaj sta revščina in brezizhodnost. Študij je končal v zglednem času in leta 1832 postal nadučitelj v nedeljski šoli pri sv. Georgu. Dne 12. septembra 1833 je na odprtem shodu hamburških meščanov prosil, naj ga podprejo pri ustanovitvi varne hiše za kakorkoli prizadete otroke.

Na srečo je imel dobrotnika, nekdanjega lastnika s šoto krite podeželske domačije »Das Rauhe Haus«, ki mu je hišo prepisal. Wichern je svoj zavod zasnoval na osnovnem modelu družine, brez prisile s kratkim motom 'z delom do dela'. Da bi otrokom skrajšal čas od prve adventne nedelje do božica, je v sobo za molitev obesil leseno kolo in ga okrasil s 24 manjšimi rdečimi svečkami za delovnike od prvega adventnega dne do svetega večera. Višje bele sveče pa so prižgali ob nedeljah.

Otroci so imeli možnost, da so poleg šolskih pridobili tudi rokodelska znanja. Zavod se je širil in že čez nekaj let imel lastno tiskarno, kajti biti tiskar ali knjigovezec je pomenilo imeti dober kruh. Zavod je postal znan in zaradi Wichernovih pedagoških, organizacijskih sposobnosti in zelo človečnostnih pogledov tudi cenjen. »Das Rauhe Haus« je preživel nekaj krepkih padcev in požarov, vzcvetel in širil se je spet, ko ga je prevzel Wichernov vnuk.

Danes ima »Das Rauhe Haus« 1100 sodelavcev. Je pravo naselje, kjer občasno živi 1400 mladih in starejših ljudi. Tu se na evangeličanskih šolah od osnovne šole do univerze za socialno delo in socialno psihiatrijo šola dva tisoč mladih. Izredna skrb velja starejšim in kakorkoli prizadetim ljudem.

Advent je pred vrati, zato:

Božični kavni poljubčki

Potrebujemo: 250 g moke, 1 žličko pecilnega praška, 1 jajce, 4 žličke instant kave, 2 žlički kavnega likerja, 80 g sladkorja, 1 zavitek sladkorja z vaniljo, 1 ščepec soli, 125 g masla, 50 g kuverture.

Na delovno mizo presejemo moko s pecilnim praškom. Na sredo damo jajce, 2 žlički kave v prahu in kavni liker ali sirup. Sladkor, vaniljev sladkor in sol damo na moko. Maslo, zrezano na koščke, porazdelimo po robu.

Sestavine hitro zgnetemo, testo razdelimo na dve krogli, zavijemo v folijo in damo počivat v hladilnik za 30–35 minut.

Pečico ogrejemo na 180°. Testo na rahlo pomokani površini razvaljamo na 4 mm debelo in iz njega z modelčki izrezujemo različne oblike. Pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj polagamo piškotke in jih na srednji rešetki pečemo od 8 do 12 minut, odvisno od pečice.

Kuverturo stopimo v vodni kopeli in vmešamo preostalo instant kavo. Kuverturo damo v vrečko za brizganje z najmanjšo odprtino in v tenkih črtah okrasimo shlajene piškotke.

Pa dober tek!

Oddaj svoj komentar

Kranj -6°

jasno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/4

sreda

-4/1

četrtek

-2/2

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Vodice, 11. december 2019

Jelenček Rudolf praznuje božič

OBVESTILA / Naklo, 11. december 2019

Predstavitev waldorfske pedagogike

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 11. december 2019

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 11. december 2019

Za otroke

IZLETI / Kranj, 12. december 2019

Dvakrat v neznano

IZLETI / Šenčur, 12. december 2019

Na ogled božične zgodbe v Čazmo in Zagreb

PRIREDITVE / Križe, 12. december 2019

Božično-novoletni sejem

PRIREDITVE / Kranj, Preddvor, Šenčur, 12. december 2019

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Konec skrivanja, zdaj se pogaja o priznanju krivde / 22:12, 10. december

Me pa zanima sli je bil ta G.Oblak sam? Ali je bil v družbi z G,P,B ki je imela svojo firmo v šenčurju pri kranju, ki je tudi oguljufal lju...

Nuklearni otroci / 15:00, 10. december

"Posledice izreka Miroljuben atom v sleherni dom: Rok Mohar in Anže Bizjak".
---------------------------------
Evo moj izrek za Moharja in Bizjaka:

NASAJENA MOTIKA V VAJINE ROKE!

Podgane razburjajo Kranjčane / 10:43, 10. december

Te v parlamentu so bolj nevarne !

Nuklearni otroci / 10:38, 10. december

Razstava Černobilčki? Resno?
Tole pa je odrešitev nadaljnih jedrskih nesreč hahahaa...

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 17:09, 9. december

To je čisto navadno strankarsko dogovarjanje za posle s forumom 21. Ali je podjetje Riko za gradnjo plinovodov usposobljeno pa je veliko vprašanje. Glede na skrivnostnost bi lahko rekli da ni.

Razlog za uhajanje plina še ni znan / 16:11, 9. december

Plinovod na Britofu gradi Riko, podjetje Janeza Škrabca s katerim je občina Kranj podpisala pogodbo. Ne razumem, zakaj se ta podatek skriva.

Dober starš zna pogledati vase / 14:55, 9. december

Dober starš zna pogledati vase//////////////////Od kdaj hudiča se rabi ta samostalnik v ednini ???Starši so množinski samostalnik!Tako kot ...