Leonida Vodlan, srčna frizerka z nasmehom

Uredi pričesko in podari pozornost

Leonida Vodlan iz Doba pri Domžalah je frizerka že skoraj trideset let, a se od drugih precej razlikuje. Svojega dela namreč ne opravlja v frizerskem salonu, saj se je specializirala za urejanje pričesk dementnim in negibnim starejšim, ki jih obiskuje na domu.

»Ne glede na starost in vse težave jim urejene pričeske ogromno pomenijo. Moje stranke potrebujejo nekaj pomoči, predvsem pa pozornost, nasmeh in kakšen sproščen pogovor, da niso tako osamljene.«

Da Leonida Vodlan, ali Lea, kot jo poznajo stranke daleč naokoli, napis na svoji majici »srčna frizerka z nasmehom« nosi povsem upravičeno, se izkaže že na samem začetku najinega srečanja, ko postreže s prijazno energijo in spontanim nasmehom, še bolj pa v nadaljevanju, ko nam predstavi svoje delo in zgodbe s terena, ki lepšajo vsakdan številnim starejšim. Ti se nanjo obračajo že skoraj trideset let, a vedno bolj – ne nazadnje v domačih hišah in stanovanjih vse več starejših živi samih, zato potrebujejo pomoč, tudi urejanje pričeske.

Leonida Vodlan se z dobrodelnostjo, pomočjo starejšim in srčnostjo, povezano s tem, srečuje že vse od malega, saj je kot deklica po hišah pogosto hodila s svojo mamo, ki je bila ena najaktivnejših prostovoljk Rdečega križa daleč naokoli. »Takrat sem že obiskovala frizersko šolo in na enem od takšnih obiskov sem naletela na prošnjo, če lahko starejši gospe, ki je bila negibna, naredim t. i. trajno. Še dobro se spominjam, da sem za to takrat porabila kar štiri ure, ves čas sem morala klečati na kolenih, a vesela sem bila vsake priložnosti, kaj kmalu pa sem se v to skoraj povsem usmerila. Hitro sem spoznala, da starejšim obisk pomeni ogromno, s tem pa sem tudi sama dobila zadovoljstvo. To, da se tem ljudem približam s svojim delom, je postalo moje poslanstvo,« nam pove in doda, da svojega frizerskega salona zato nikdar ni imela – pri delu na terenu jo spremljata velika torba, v kateri ima frizerske škarje, barve, ogrinjalo in vse ostale potrebščine, ter prenosni umivalnik. Pri svojem delu je mojstrica prilagajanj, saj so pogoji v prav vsaki hiši drugačni. Ponekod mora vse delo opraviti ob postelji, spet drugje jo stranke pričakajo v kopalnici. Včasih ji pomaga tudi patronažna sestra in vselej se potrudi po najboljših močeh.

Od ust do ust se je glas o terenski frizerki, ki obiskuje starejše, hitro razširil in dela ji ni manjkalo. Danes stranke obiskuje v širši okolici, v prestolnici, pa tudi po Gorenjskem – kamorkoli jo pač pokličejo. Večina strank je rednih, žal pa se zaradi narave dela pogosto sooča tudi z minljivostjo. »Starejši mi mnogokrat priznajo, da ne vedo, kako bi brez mene. Številni nimajo prevoza do frizerja, velika težava pa so tudi prehladi, ki so posledica razgrete glave po umivanju in sušenju – temu se z mojim obiskom preprosto izognejo. Mnogi imajo resne zdravstvene težave, so tudi negibni ali preprosto nimajo moči za nekajurni obisk frizerja. A ne glede na starost in vse težave jim urejene pričeske ogromno pomenijo, ohranjajo njihovo dostojanstvo. Moje stranke potrebujejo nekaj pomoči, predvsem pa pozornost, nasmeh in toplino, kakšen sproščen pogovor, da niso tako osamljene in da se vsaj tisto uro ali dve, ko sem na obisku, počutijo sprejete … Kar jim dam, pa v še večji meri dobim nazaj od njih, ta odnos je vselej vzajemen,« pravi in doda, da čuti, da je to delo njeno poslanstvo, saj ji je pisano na kožo. Zgodilo se je tudi že, da je dementna stranka ob prihodu ni prepoznala ali preprosto ni bila pri moči za urejanje pričeske. »Nič ne de, prijazno se poslovim in dogovorim za naslednji termin. Vse to sodi k mojemu delu,« predstavi svojo prilagodljivost in zaključi z ugotovitvijo, da prijazna pozornost počutje starejših vselej izboljša.

Oddajte svoj komentar

Kranj 24°

pretežno jasno
vlažnost: 47 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

12/28

nedelja

14/30

ponedeljek

11/23

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

OBVESTILA / Žirovnica, 7. julij 2020

Obvestilo DU Žirovnica

IZLETI / Kranj, 7. julij 2020

Kolesarska izleta

IZLETI / Kranj, 9. julij 2020

Pohod na Grmado

IZLETI / Kranj, 11. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 15. julij 2020

Izlet v neznano in kopalni dan

IZLETI / Kranj, 18. julij 2020

Pohod na Gradovec

IZLETI / Kranj, 25. julij 2020

Izlet na Grosser Rosennock

IZLETI / Kranj, 29. julij 2020

Letovanje na Rabu

 

 
 

 

 
 
 

Kaj pa »mirna Bosna«? / 00:53, 5. julij

Mir v Bosni vzdržuje Nemčija in druge razvite države sveta kamor Bosanci odhajajo s trebuhom za kruhom. V Bosni ostajajo samo starci. Njim se pa ne da ratovati.

Del Gradnikove zdaj slepa ulica / 00:50, 5. julij

Stebričke bo občina kmalu umaknila. Na ukaz prebivalcev Gradnikove.

Počivalška preiskovali, Hojs in Travner odstopila / 17:32, 4. julij

Očitno sta se tako Hojs kot Travner ujela v prisluhe preiskovalcev, ko sta poskušala reševati Počivavška in posle Geneplaneta.

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:48, 3. julij

Sem vprašal Jelkota, Bojane pa nisem dobil.SEm mu povedal kaj te tare.Reku Jelko: načeloma ni treba po uporabi maske zavreči, ampak, sedaj ...

Virusu sapa ne pojenjuje / 18:22, 3. julij

A pa ti je treba trikrat na dan hodit v trgovino?

Potrjenih 16 okužb z novim koronavirusom / 13:21, 3. julij

Kakšno zaščito pred korono uporabljajo politiki? Vsi zdravi, nihče ne zboli, niti levi, niti desni !

Hrvaška gre na rumeni seznam / 10:52, 3. julij

Vsak ki bi rad 15 minut televizijske slave, nekaj že svari in nas na nekaj opozarja. Korona, COVID-19, plastične vrečke, planet se bo scvrl,...