V Centru Korak sta direktorica Mateja Korošec in varuh človekovih pravic Peter Svetina opozorila na sodelovanje pri skrbi za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo. / Foto: Tina Dokl

Med čakanjem v vrsti marsikdo tudi umre

V kranjskem Centru Korak uspešno pomagajo pri rehabilitaciji oseb s pridobljeno možgansko poškodbo, žal pa že dlje časa ugotavljajo, da marsikdo, ki čaka na pomoč, te nikoli ne dočaka.

Kranj – Varuh človekovih pravic Peter Svetina je včeraj dopoldne obiskal Varstveno-delovni center Kranj, nato pa si je ogledal tudi prostore Centra za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo Korak. »V okviru obiskov po Sloveniji smo si danes ogledali dve kranjski ustanovi, zanimalo pa nas je predvsem, kako skrbijo za tiste, ki so vanju vključeni, in seveda tudi, kako spoštujejo njihove pravice. Zjutraj smo se najprej seznanili z delom v enotah Varstveno-delovnega centra, kjer nas je zanimalo zlasti, kako prihajajo na delo, pa tudi, ali so zadovoljni z bivanjem in počutjem. Nato smo si ogledali Center Korak, tu pa nas je zanimalo predvsem, kakšno je delo z osebami, ki okrevajo po možganskih poškodbah. Nekaj podobnih institucij smo v zadnjem času že obiskali, danes pa smo znova dobili potrditev, da ti ljudje resnično ne sodijo v klasične varstveno-delovne centre, ampak potrebujejo drugačno storitev,« je namen obiska v Kranju razložil varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je bil z videnim zelo zadovoljen.

»Po pogovorih z uporabniki ter strokovnimi delavci obeh institucij lahko rečem, da smo z videnim zadovoljni. Uporabniki so povedali, da imajo možnost izraziti svoje želje in da so v veliki meri tudi upoštevane. Nihče ni omenil česa, kar bi nakazovalo na kršenje njihovih pravic. Ponovno pa želim poudariti, da država mora vzpostaviti mrežo centrov za osebe po pridobljeni možganski poškodbi, saj v večini države nimajo možnosti za storitve, ki bi bile zanje primerne. V Kranju možnost teh storitev je, dejstvo pa je, da so čakalne vrste zelo dolge, zato se vključujejo v druge institucije, kjer pa nimajo toliko primerne pomoči oziroma storitev. Zato bomo o tem obvestili tako ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot ministrstvo za zdravje ter jih seznanili s konkretnimi težavami,« je tudi povedal Peter Svetina.

»V zadnjem času sem že večkrat povedala, da v kratkem pričakujemo razpis za širitev koncesije. Koncesijski akt je bil že izdan. S tem bomo lahko vključili nove uporabnike. Trenutno imamo namreč trideset uporabnikov, želimo pa si vsaj še dvajset novih mest. Na čakalni listi je okoli trideset takšnih, ki si želijo našo storitev, žal pa jih je kar nekaj v času, ko so čakali na vstop k nam, tudi že umrlo ali so našli druge rešitve. Stanje je že nekaj časa nevzdržno, nekateri na storitve čakajo več let,« je pojasnila direktorica Centra Korak Mateja Korošec, ki si v skrbi za osebe po pridobljeni možganski poškodbi želi tudi več povezovanja.

»Pomembno se nam zdi, da bi naš koncept, ki je strokovno utemeljen in temelji na potrebah uporabnikov, šel v mrežo povezovanj po vsej državi. Pri tem bo treba zagotoviti tudi boljše povezovanje med pristojnima ministrstvoma, saj naši uporabniki, poleg psihosocialne rehabilitacije potrebujejo tudi zdravstvene storitve,« je ob obisku varuha človekovih pravic tudi poudarila direktorica Centra Korak Mateja Korošec.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

6/12

ponedeljek

6/13

torek

5/11

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 18. november 2019

Kirgizija – dežela pod nebeškimi gorami

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. november 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 19. november 2019

Po balkanskih hribih

PRIREDITVE / Kranj, 19. november 2019

Zmanjševanje odpadkov in izmenjevalnica oblačil

IZLETI / Kranj, 21. november 2019

Na Semiško goro

IZLETI / Šenčur, 23. november 2019

Učka

IZLETI / Kranj, 23. november 2019

Po Napoleonovi pešpoti

 

 
 

 

 
 
 

Poštar stavka le dva dneva / 14:20, 17. november

Pošta?
Kdo jo še sploh rabi?
Kaj vse prodajajo.!
Samo še salame ne.

Nad Belco se je spet sprožil plaz / 14:18, 17. november

Joj, erozija!

Pasijon finančno samostojnejši / 14:16, 17. november

Mami, mami, glej maškare!

Zavrnjena še četrta pritožba? / 22:07, 16. november

Torej bodo imeli Avstrijci 2 leti časa za kvaliteten dopust, da počakajo balkance.

Najbogatejša Slovenca še vedno zakonca Login / 16:05, 16. november

Največji car je Merlak! Ki vlaga v Bohinj. Pa odselil se je, ker ne bo futral svojati z davki v lastni državi..

Sedemindvajset / 12:29, 16. november

Primož:"Naši predniki pred sto in več leti čez veliko lužo odhajali v iskanju boljšega življenja in so pred pol stoletja begunci tam prosili...

Sedemindvajset / 08:07, 16. november

Torej v času stare Jugoslavije..